anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pomocy!!! Konkurencja mnie zastrasza i wysyła pisma!!!!

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

Dobry wieczór, potrzebuję pomocy prawnej lub prawnika, może ktoś z Was pomoże właśnie dziś otrzymałem pismo od konkurencji, ze wykorzystuje ich zdjęcia i miniaturki wystawiając ten sam produkt z nakazem zapłaty 2500zł !!!!!

Nie wiem czy umawiać się z prawnikiem? Sprawę skierowałem do allegro i z informacji, które  otrzymałem to jeżeli ktoś dodał produkt to udostępnił do wykorzystania go również innym firmą.

Jest tu może jakiś prawnik? Ponieważ jeżeli nie łamię regulaminu i sprzedaję ten sam produkt to wezwanie do zapłaty 2500zł to próba wyłudzenia. 

Błagam i pomoc!!!!!!

Co najlepsze adwokat się pod pismem nie podpisał. Śmiechu warte.

strona1.jpgstrona2.jpg

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@czekolove_pl pewnie korzystasz z katalogu ?

To podeślij im regulamin allegro że zdjęcia i opisy wystawionych ofert nie należą już do nich 🙂

5.5.

Od momentu opublikowania Oferty, Sprzedający jest związany jej treścią. Sprzedający może dokonać zmian treści Oferty do czasu złożenia pierwszej oferty przez Licytanta. W przypadku Oferty z opcją Kup Teraz, Sprzedający nie może dokonać skutecznej zmiany jej treści wobec Kupujących, z którymi zawarł umowę sprzedaży w ramach Oferty. Zakazane jest dokonywanie zmian przez Sprzedającego treści Oferty, które stanowią zmianę oferowanego Towaru bądź jego właściwości. Użytkownik z chwilą wprowadzenia do Oferty treści stanowiących przedmiot ochrony prawa autorskiego, w szczególności znaków, logotypów, wizerunku, opisu oraz zdjęć („Treść”), zezwala Spółce na nieodpłatne, niewyłączne, nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści w następującym zakresie:

a. utrwalania i zwielokrotniania wszelkimi technikami, w tym także przez dokonywanie zapisu oraz kopii na wszelkiego rodzaju nośnikach papierowych, elektronicznych, magnetycznych bądź optycznych;

b. rozpowszechniania za pośrednictwem sieci telekomunikacyjnych (w tym internet i sieci GSM) w jakikolwiek sposób i przy użyciu jakiejkolwiek technologii, w szczególności poprzez: rozpowszechnianie w taki sposób, aby każdy mógł mieć dostęp do Treści w miejscu i czasie przez siebie wybranym oraz inne sposoby eksploatacji w sieciach telekomunikacyjnych bez względu na możliwe do zastosowania sposoby ograniczania dostępu; publiczne wyświetlenie oraz odtworzenie, w tym również poprzez mechanizmy automatycznego odtwarzania Treści na stronach internetowych;

c. publicznego wykonania, wystawiania, wyświetlania, odtwarzania oraz nadawania i reemisji;

d. użyczania i wprowadzania do obrotu.

Zgoda Użytkownika obejmuje także tworzenie opracowań Treści przez Spółkę i korzystanie z tych opracowań w zakresie, w którym Spółka jest uprawniona do korzystania z Treści oraz na udzielanie dalszych zgód w zakresie odpowiadającym udzielonej Spółce zgodzie.

Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie autorskich praw osobistych do Treści przez Spółkę oraz oświadcza, że nie będzie wykonywał tych praw w stosunku do Spółki oraz podmiotów, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści.

Użytkownik gwarantuje, że jest uprawniony do złożenia powyższych oświadczeń i zgód objętych Regulaminem i wprowadzenia Treści do Oferty oraz że Treści i korzystanie z Treści przez Spółkę zgodnie z Regulaminem nie narusza praw osób trzecich. Użytkownik zwolni Spółkę oraz podmioty, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści, z wszelkiej odpowiedzialności wynikającej ze zgodnego z Regulaminem korzystania z Treści.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

Ale co mam odpisać w piśmie do tego pseudo adwokata, który nie popisał się nawet pod tym? Napisać: Pi***** ***? 

Muszę chyba jakieś pismo wystosować jeżeli jakieś otrzymałem? Dlatego potrzebuje wsparcia.

Wiem, że działam zgodnie z regulaminem allegro i wiem, że gdy gościu założył katalog produktu to mogę go wykorzystywać ale zastraszać konkurencję i jej rodzinę? Żądać zapłaty 2500zł to chyba już pod paragraf podchodzi... 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@czekolove_pl powinienes sie powolać na to co ci @kostas11 napisaĺ z uwzględnieniem tego co pisze @RED czyli pismo w stymu powolując się na zapisy regulaminu allegro punkt ten i ten oświadczam że postepuje zgodnie z tym regulaminem i udostepniam produkt z katalogu allegro jezeli maja panstwo jakies zastrzezenia prosze zglosic moje oferty do allegro w celu ich weryfikacji i oceny czy naruszaja one postanowienia regulaminu w tym przypadku allegro podejmie decyzje o ich zdjeciu  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@az1rael a najlepiej niech @czekolove_pl przekaże pismo dalej do allegro i poprosi o ustosunkowanie się 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Zanim oni sie ustosunkuja to on dostanie nakaz zaplaty z esadu 😄 chyba zeby wniesc pismo oficjalne poleconym za potwierdzeniem odbioru 

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

W regulaminie Allegro nie znalazłem nigdzie punktu który opisuje na jakich zasadach i w jakim zakresie sprzedawca może korzystać ze zdjęć i opisów z katalogu produktów. Jest tylko wpisany obowiązek "połączenia" nowych ofert z katalogiem lub utworzenie nowego produktu w przypadku jego braku.

@czekolove_pl Widać po twoich wpisach, że nie masz pojęcia co robić w tej sytuacji więc najlepszym wyjściem dla Ciebie będzie skontaktowanie się z prawnikiem. Niech ktoś kompetentny się tym zajmie bo na radach z forum możesz się przejechać. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

żenada

regulamin allegro to nie obowiązujące przepisy w PL

żaden pkt allegro nie zwalnia Cię z odpowiedzialności za prawa autorskie

allegro w swoim regulaminie sprytnie się same zwolniło (częściowo) od odpowiedzialności

nie zapewnia jednak w żaden sposób ochrony takim Sprzedawcom jak TY

oznacz moderatorów

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o ustosunkowanie się do w/w wypowiedzi.

oznacz moderatorów

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

Już nic nie rozumiem. Możesz jaśniej? 

Podaj jakieś podstawy prawne, że właściciel firmy X zrzekł się praw do zdjęć na rzecz Allegro, a teraz chce pozwać prywatną firmę, która używa zdjęcia należące do portalu Allegro. 

Wytłumacz mi to.
Dzięki

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Twoim obowiązkiem jest sprawdzenie do kogo należą prawa autorskie utworów, które używasz

W regulamin allegro co było już podawane na tym forum, każdy udostępnia serwisowi za darmo treści oferty, zdjęcia tworząc aukcje

Nie ma w regulaminie allegro żadnej wzmianki, że używający tych zdjęć od allegro jest zwolniony z opłat za w/w twórczość

oraz że serwis ponosi pełną odpowiedzialność odszkodowawczą karną/cywilną/finansową za używanie przez inne podmioty tej twóczości

poszukaj dyskusji na tym forum o tym temacie

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RED no przeciez sprawdzil katalog jest allegro to wzial z allegro za zgoda allegro niech sie tlumaczy allegro dlaczego ich regulamin pozwala zajumac tresci oferty dodanej do katalogu 

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

dokładnie, zresztą co chwila jest głośno o jakimś producencie, który kwestionuje wykorzystanie materiałów zawartych w katalogu allegro i żąda usuniecia ofert. Jak dla mnie to jest bubel prawny i kwestią czasu jest aż ktoś się za to weźmie na poważnie.

owady
#11 Animator#
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@czekolove_pl  Właśnie napisałeś:  "...właściciel firmy X zrzekł się praw do zdjęć na rzecz Allegro"

Czy ty uważasz się za przedstawiciela Allegro, uważasz ze możesz korzystać nieodpłatnie ze zdjęć  udostępnionych Allegro ale przecież nie tobie.

To że ktoś udostępnia firmie Allegro zdjęcia czy inne media nie oznacza że wszyscy mogą z tego dowolnie korzystać w celach zarobkowych.

oznacz moderatorów

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

A tak nie stanowi regulamin? 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

sam fakt żądania opłaty za zdjęcia to pikuś

znacznie groźniejsze jest użycie przepisów opisanych jako "czyn nieuczciwej konkurencji"

ja też się zastanawiam czy nie zrobić sobie głównego źródła dochodu z używania mojej twórczości przez podmioty trzecie skoro moje zdjęcia i opisy są tak popularne.

Nie dałem allegro zgody na przekazywanie swoich praw autorskich komuś innemu.

Kilkadziesiąt podmiotów będzie się także musiało tłumaczyć z podszywania pod moją firmę,

podstawiania się swoimi innymi produktami pod moje oferty i wprowadzania konsumentów tym samym w błąd.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RED Nie dałem allegro zgody na przekazywanie praw autorskich komuś innemu.

Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie autorskich praw osobistych do Treści przez Spółkę oraz oświadcza, że nie będzie wykonywał tych praw w stosunku do Spółki oraz podmiotów, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści.

Pomijam że jak piszesz pewnie jest to łamanie prawa ale na razie mamy regulamin za który odpowiada allegro i zawsze można pozwać allegro 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

czekolove_pl
#8 Zapaleniec#

To jest zapis z regulaminu?

oznacz moderatorów