anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakup z konta prywatnego, faktura na firmę sp. z o.o. a prawo do zwrotu konsumenckiego

sirona_sieradz
#9 Pomysłodawca#

Dzien dobry.

Kupujaca nabyła ksiązke zawodowa i poprosiła fakture VAT na firmę ( spółka z o.o) . Po 10 dniach od otrzymania przesyłki zgłosiła zwrot bez podania przyczyny . W zwiazku z powyzszym , mam pytanie czy mogę odmówić uznania zwrotu. rzecz dotyczy oferty nr :13213821259

Zwrot pieniedzy to jedno (boli) ale dochodzą sprawy wystawienia korekty i skutecznego dostarczenia jej .... kupujacej czy firmie?  

Jak dla mnie to osoby prywatne powinny mieć zablokowaną mozliwośc kupowania na dane firmowe.

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

mdrogeria
#21 Demiurg#

Możesz , ale nie musisz . Jeśli nie chcesz , nie odbieraj przesyłki zwrotnej , odstąpienie od umowy w takim wypadku nie niesie za sobą skutków prawnych .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Faktura vat na firmę wyklucza odstąpienue od umowy jeśli się na nie nie zgodzisz

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@az1rael a sfałszowane dokumenty wygenerowane przez allegro?

kogo obciążyć paragrafami? serwis czy kupującego?

cyt:

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość
Oświadczam, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa odstępuję od umowy sprzedaży następujących towarów

Mam obecnie 2 takie przypadki - odstąpienia jak powyżej ale na zupełnie inne kupujące firmy,

nic się nie zgadza

kto tu łamie prawo allegro czy kupujący?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Moderatorzy do dzieła - w zgodzie z jakimi obowiązującymi przepisami - kupujący sp z o.o. odstępuje od umowy?

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@RED Już wyjaśniam, samo wzięcie faktury nie oznacza, że transakcja przestaje być konsumencka, mamy przecież JDG, może to być również zakup niezwiązany z profilem działalności klienta - dlatego nie wyłączamy możliwości zgłoszenia zwrotu. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@w_kiwi pisałem o czymś innym,

pisałem dlaczego w podobnym przypadku jak opisuje autor wątku  @sirona_sieradz allegro generuje konsumencki formularz odstąpienia od umowy, gdy kupującym jest sp z o.o i  może to być złamaniem przepisów prawa.

ponadto jeżeli cyt:

mamy przecież JDG, może to być również zakup niezwiązany z profilem działalności klienta

w myśl przepisów ustawy konsumenckiej od umowy może odstąpić tylko właściciel takiej firmy - a nie inna osoba - jeżeli firma jest na Nowaka, to nie może odstąpić od umowy Kowalski.

Tak na logikę - rozwiń skrót JDG 🙂

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@RED Nie mamy możliwości, aby systemowo weryfikować charakter firmy oraz zakupu. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@w_kiwi ale możecie blokować przycisk do odstąpienia jeśli był w ustawieniach podany NIP nabywcy i decyzję oraz możliwość odblokowania pozostawić sprzedawcy 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria Dziękuję za Twoją sugestię. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@w_kiwi ponownie - nie to miałem na myśli

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@w_kiwi owszem macię wystarczy połączyć zaznaczenie opcji faktura vat na firmę z brakiem uaktywnienia się przycisku zwróć zakup 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@az1rael to nie wystarczy , sprzedawca po weryfikacji czy bez musiałby mieć możliwość uaktywnienia przycisku , np. JDG  ,a może chce bo dogadał się z sp zoo

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria wystarczy, wystarczy jak chce kupujący interweniować to niech wyłoży problem allegro w dyskusji i niech się allegro i sprzedawca odniosą do tematu czy mu przysługuje zwrot czy nie a nie autobadziew i się potem z koniem kopać

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@az1rael nie , to nie jest takie proste JDG w znanych okolicznościach odmawiając przyjęcia zwrotu łamiesz prawo .

Po mojemu  ,w przypadku , gdy do transakcji nabywca podał NIP po kliknięciu w przycisk odstąpienia powinno wyskoczyć okno weryfikacyjne 

. Prowadzę JDG zakup nie związany z profilem ...

.inne .....

Po oznaczeniu JDG przycisk się uaktywnia 

po oznaczeniu inne przycisk pozostaje nieaktywny 

Teraz jeszcze jeden problem , sprzedawca godzi się na zwrot SP. i co ? ze smarkiem i darmowym zwrotem ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Nie jest to proste ale da się to zorganizować - tylko do tego trzeba chęci a z tymi jak wiemy na Allegro bywa ciężko nawet przy prostych tematach a co dopiero przy takim cudaku 🙉

Sprzedający mógłby mieć możliwość oznaczenia na swoim koncie lub przy danej ofercie czy zgadza się na przyjęcie zwrotu (lub "wniosku o rozpatrzenie możliwości odstąpienia od umowy" - nie wiem jak to nazwać więc wersja robocza) od 'nie JDG'.

Dalej podobnie jak napisał @mdrogeria - w formularzu zwrotu kupujący zaznacza oświadczenie, że jest JDG i zakup nie jest związany z profilem działalności - formularz go przepuszcza i nie ma problemu.

Jeśli zaznaczy, że nie jest JDG to formularz go nie przepuszcza lub przepuszcza - w zależności od tego czy sprzedający oznaczył u siebie, że w danej ofercie lub ogólnie dla zakupów u siebie dopuszcza możliwość odstąpienia od umowy dla 'nie JDG'.

Decyzja o przyjęciu odstąpienia od umowy dla 'nie JDG' nadal pozostawałaby w gestii sprzedającego a cały proces ruszyłby dopiero po zatwierdzeniu przez sprzedającego.

Tak czy siak - najpewniej nigdy nikt się tego na Allegro nie doczeka.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria "Po oznaczeniu JDG przycisk się uaktywnia " - 99% kupujących z fakturą na  sp. z o.o. czy dowolna inna spółkę będą zaznaczali tak aby formularz "przeszedł" a nie zgodnie z prawdą. 
Przecież oświadczenie do AP też podpisują. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek zwykle piszesz mądrze , a teraz Ci się coś nie udało , Art. 59. Odpowiedzialność karna za podanie nieprawdziwych lub zatajenie prawdziwych informacji

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria Art. 59 jakiej ustawy? No bo chyba nie tej o ochronie praw lokatorów. 

Naprawdę uważasz, że kupujący przejmuje się jakąś odpowiedzialnością? Przecież On kupił na allegro to może zwrócić - proste. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek nie przejmuje się ale odpowiada karnie i kojarzę taki przypadek że cwaniakowo przyklepali 286kk za podmianę towaru kipionego na swój zepsuty. Mama allegro jakoś nie pomogła...

oznacz moderatorów

sirona_sieradz
#9 Pomysłodawca#

Może innaczej. Źródłem zła jest mozliwośc by z konta prywatnego żądać faktury na dowolną firmę. Np pracodawcę , lub inna dowolna firme wg. urojen kupujacego. W takiej sytuacji kto jest rzeczywistym nabywca towaru i jego dysponentem przy wypełniania formularza zwrotu? W tej chwili czekam na odpowiedź od kupujacej, przesyłke odebrał pracownik. 

oznacz moderatorów