anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

allegro lokalnie chroni dane sprzedającego?

Chodko
#1 Nowicjusz#

Witam wszytkich

zakupiłem na allegro lokalnie przedmiot który miał niewielką wadę (o której wiedziałem i się  godziłem na nią)

po otrzymaniu towaru okazało się że towar jest niesprawny nie działa, więc grzecznie spytałem sprzedającej o tą wadę, zostałem olany więc założyłem spór na allegro i dalej najlepsze. kupująca w zaparte że reklamacji nie uznaje piszę wręcz cytuję: gdybym każdemu zwroty o wszystko to nic by dla mnie nie zostało z sprzedaży.

więc poprosiłem allegro o dane sprzedającego celem wystąpienia na drogę sądową i dochodzenia swoich roszczeń w sądzie cywilnym i tu najlepsze allegro lokalnie nie udzieli mi takich informacji chcą żebym powiadomnił odpowiednie służby (jakie skoro będzie pozew cywilny) Podstawy prawnej takiej decyzji nie podają.

czyli kogo mam zawiadomnić ?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Chodko  aby sprzedający odrzucił reklamację, musi ją umotywować, a takie "nie, bo nie", to pewnie się skończy tym, że dostaniesz kasę z AP, a sprzedający zostanie obciążony kosztami

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

nie musi umotywować to nie firma a osoba prywatna @KOGIEL_T wystarczy że odrzuci reklamację i sądź się

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@az1rael  prawnie jak najbardziej, ale Allegro ma "swoje prawo" i chyba wiesz jak działa AP😉

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

wiem działa tak @KOGIEL_T odrzucam reklamację... allegro nie możemy podważać decyzji reklamacyjnych sprzedawcy, już dajemy AP

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Chodko Ale przecież masz ofertę i tam dane są, a Allegro jest pośrednikiem i jak wytoczysz sprawę sądową będzie musiało udostępnić całość danych, a allegro nie uczestniczy w rozpatrywaniu reklamacji ale szczyci się (chociaż ro już przeszłość) bezpiecznymi zakupami, nie dało ci możliwości złożenia wniosku o rekompensatę?: @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Chodko przykro mi, ale nie jesteśmy upoważnieni, aby podać Ci dane sprzedawcy (możesz skorzystać do założenia sprawy, jedynie z danych, które sprzedawca sam udostępnia, bądź te które otrzymujesz po złożeniu zamówienia). Wynika to z ochrony danych osobowych naszych użytkowników. Wszystkie szczegółowe informacje, które będą niezbędne do prowadzenia sprawy, możemy udostępnić jedynie na wniosek odpowiednich służb jak np. policja (po ich kontkacie, będziemy mogli przekazać im wszystkie potrzebne dane). 

Dodam również, że jeśli nie dojdziesz do porozumienia ze sprzedającym - to możesz skorzystać z Allegro Protect. Wniosek będzie dla Ciebie dostępny po 14 dniach od zakupu i możesz go złożyć maksymalnie 2 lata po zakupie - wniosek znajdziesz tutaj

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Chodko
#1 Nowicjusz#

w dniu jutrzejszym udaję się na komisariat policji i będę próbował złożyć zawiadomnienie.

do rozprawy sądowej muszę wysłać oficjalne pismo o rękojmi i wadzie ukrytej dalej to już sąd.

na razie walczę z sprzedającą potem przejdę do allegro protect i zobaczymy efekt

oznacz moderatorów