Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niestety czasem mam potrzebę zadzwonić zapytać o dany przedmiot, zrobić to szybciej lub po prostu doprecyzować, nie mam ochoty pisać wiadomości a potem czekać kilka godzin na odpowiedź. Dlaczego numer telefonu sprzedającego nie jest obligatoryjny w ogłoszeniu? Często sprzedający nie zauważy powiadomienia o wiadomości na mailu i się nie doczekamy odpowiedzi. Do sprzedawcy na zwykłym allegro można znaleźć kontakt w szczegółach konta i podpytać o produkt a na lokalnie tego nie ma...
Może byłaby szansa na wprowadzenie takiej zmiany na allegro lokalnie?
Popieram autora posta. Wisza ogloszenia w Allegro Lokalnie. Piszesz wiadomosci, na ktore sprzedajacy nie odpowiada. Najlepiej byloby zadzwonic i zapytac, czy ogloszenie aktualne, czy nie. Miewam wielokrotnie podobny problem i uwazam, ze przydaloby sie podawac kontakt do sprzedajacego, inny niz wiadomosc.
@Karo0513 I dobrze, że nie jest przymusowy > ludziom się wydaje, że mogą dzwonić przez 24 h, 7 dni w tygodniu > miałem już takich "inteligentów" którzy dzwonili o 7 rano lub o 23 > kiedys gości wysyłał sms o 1 w nocy > inny zadzwonił w pierwszy dzień świąt i był strasznie obrażony, że nie chciałem z nim rozmawiać tylko kazałem zadzwonić po świętach > stwierdził, że skoro jestem na Allegro to powinienem być dostępny nawet w święta.
Ja co prawda podałem nr. ale na noc wyciszam telefon, a w święta widząc nieznany numer po prostu nie odbieram i przerywam połączenie > może to i mało uprzejme ale "wpuść chama do biura to atrament wypije i gumki myszki pozjada"
To są takie skrajne przypadki, na portalu konkurencyjnym nie wymienię nazwy bo allegro usuwa jest ten numer widoczny ale jak ktoś nie chce to może go zwyczajnie nie podać. Na allegro jest dużo ''analogowych" sprzedawców i zwyczajnie nie odpisują na te wiadomości. W dobie ogólnego spamu jest łatwo przeoczyć jak allegro wysyła **piiip**yliard maili, mi też się to zdarza. Osobiście wolałbym żeby mój numer był łatwo dostępny, zawsze mogę coś łatwiej wytłumaczyć opisać a czasem szybciej zareagować. Z resztą zauważyłem, że osoby starsze wolą zadzwonić niż pisać co zniechęca do kontaktu, tym samym do zakupu.
Z kilku przyczyn. Pierwszą jest masa oszustów. Allegro oficjalnie "chroni" prywatnych użytkowników. Nie oficjalnie to powinni mieć prawo do własnych decyzji. Kiedyś było, potem znikło, sprzedawca nie ma prawa sam zdecydować. A tak na serio to chodzi o coś innego. Przez telefon łatwo się dogadać poza Allegro, a portal ma na tym punkcie prawdziwą paranoje.... Gdyby im choć odrobinę zależało na bezpieczeństwie użytkowników to już dawno dali by system komentarzy... Im jak zwykle zależy jedynie na ucięciu kontaktu... Na głównym też tego próbowali, był okres gdy pochowali numery telefonów do FIRM. Jednak musieli przywrócić, bo było to wbrew ustawie...
@AnnaG-Antyki Ale na AL jest miejsce na wpisanie numeru > to sprzedający decyduje czy chce go podać, czy nie > i nikomu nic do tego > niech każdy decyduje za siebie.
Gdzie jest to miejsce? Sam numery podaje w rubryczce a potem tego nie ma w ogłoszeniu. Dopiero po zakupie jest on widoczny w danych nadawcy.
Oczywiście można sobie wpisać do opisu ale kto o tym wie? Wpisujesz do rubryczki i wydaje się być logicznym, że będzie to zamieszczone w ogłoszeniu a tak nie jest.
@Karo0513 to, czy podasz swój numer telefonu w ogłoszeniu, zależy wyłącznie od Ciebie. Nie zmuszamy sprzedającego do podania nru telefonu.
@MiMary odpowiadała w tym wątku gdzie i czy można dodać numer telefonu w ofertach na AL. Pozwolę sobie zacytować "Jeśli ogłoszenie znajduje się w poniższych kategoriach, to można udostępnić w nich numer kontaktowy:
- Nieruchomości,
- Samochody,
- Maszyny,
- Przyczepy, naczepy,
- Inne pojazdy i łodzie."
@AnnaG-Antyki zupełnie nie jest tak jak piszesz, ponieważ w ogłoszeniach na Allegro Lokalnie nie ma numeru telefonu sprzedającego, ponieważ usunęliśmy tę opcję, aby zwiększyć bezpieczeństwo transakcji.
Chcemy ograniczyć działania oszustów i zapewnić bezpieczniejszy sposób kontaktu.
Zachęcam do korzystania z opcji [napisz] w ogłoszeniu. Dzięki temu sprzedający otrzyma powiadomienie o wiadomości i będzie mógł odpowiedzieć.
Czyli mówisz, że w końcu wprowadzicie system komentarzy, żeby zwiększyć bezpieczeństwo transakcji. Przepraszam, wiem, że się starasz ale w takie tłumaczenia tu to już nawet dzieci nie wierzą. inne portale np V..... potrafią sobie poradzić np z wiadomościami z kodami QR, dlaczego Allegro jedyne co potrafi to usunąć telefony? Kupujący z obaw o bezpieczeństwo zakupów od początku proszą o system komentarzy, dlaczego w tym wypadku macie ich gdzieś?
Na pewno bezpieczna będzie transakcja do której nie dojdzie bo ze sprzedającym nie ma kontaktu 😄
Od prawie roku wisi ogloszenie, ktore mnie interesuje na Allegro Lokalnie.
Pisalem wielokrotnie do sprzedajacego, a on nawet nie przeczytał moich wiadomosci.
Ogloszenie odnawia, ale nie odpisuje. O co wiec chodzi? I tu jakby byl numer telefonu, to zadzwonilbym i wyjasnilbym sytuacje. Takich ogloszen mam kilka w obserwowanych (z Allegro Lokalnie) i brak kontaktu.
Nawet nie wiem, czy sprzedajacy dostal jakies powiadomienia lub przypomnienia, ze nie odpisal na wiadomosc?
Ej ja też nie wiem. Kiedyś to było ale od dawna nie ma.
Ja mam tak jak na zrzutach. Zero opcji telefonu.
@KOGIEL_T doceniam Twoją czujność natomiast w wątku @la_nika tego nie napisała, a konsultuję (jeszcze nie mamy odpowiedzi) dlaczego numer telefonu pojawił się w kategorii w której nie powienien.
@AnnaG-Antyki skonsultuję to, proszę o cierpliwość - dzięki.
@gdvorek chyba chodziło Ci o numer telefonu😉
a tak btw, to jeśli specjalny zespół zajmuje się tym już tydzień czasu, to pomyśl ile taka rozkmina zajmie zwykłemu Kowalskiemu🤔
Ponawiam swoją czujność😉
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
No ma paranoje słowo na O kończące się na X jest blokowane, natychmiastowo. Szczerze wolałbym się dogadać przez telefon żeby sprzedający skorygował cenę i żebym sobie zamówił dalej przez smarta, tym samym **piiip** otrzymało prowizje i tyle. Każda strona byłaby zadowolona.
Oszuści jak chcą to i wiadomości piszą przez allegro lokalnie, więc w sumie jeden pies czy jest ten numer czy nie, od razu zgłaszam blokuje i tyle.