Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Dzień dobry mam problem ponieważ moja paczka którą zamówiłem nie została dostarczona do paczkomatu i przez ponad tydzień pokazuje że jest w drodze. Paczka została odebrana przez kuriera 3 czerwca z Dąbrowy Górniczej i nie została dostarczona . Sprzedawca mówi że paczka nie została dostarczona do punktu dystrybucji. Czy mogę dowiedzieć się co się dzieje z moją paczka ? , za ile by została dostarczona ? oraz czy i jak mogę dostać rekompensatę od przewoźnika za tą paczkę ?
Numer przesyłki : A0026G9878
@Client:127159888 przesłaliśmy do Ciebie wiadomość mailową w tej sprawie 🙂
@Client:127159888 już weryfikuję status Twojej przesyłki. Wrócę do Ciebie z informacją.
Wiadomo coś ?
@Client:127159888 Doradca nie otrzymał jeszcze odpowiedzi z oddziału.
Gdy tylko dowie się, co się dzieje z przesyłką, otrzymasz wiadomość e-mail (nr sprawy: 52419490).
W jakim okresie czasowym dostanę informacje?
@Client:127159888 niedługo powinniśmy wrócić do Ciebie z informacją. Niestety nie jestem w stanie przybliżyć terminu, ponieważ jest to zależne od odpowiedzi z oddziału. Poprosiłam jednak o priorytetowe zajęcie się Twoim zgłoszeniem.
Tak się spytam czy odpowiada mi jakieś odszkodowanie za taki długi okres oczekiwania na paczkę . Jeżeli tak to jak to zrobić ? I oczywiście czy coś wiadomo na temat mojej paczki ?
@Client:127159888 nie przysługuję takie "odszkodowanie". W sprawie paczki będziemy kontaktować się mailowo.
Art 88 ust 4 pkt 4 ustawy prawo pocztowe.
Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej niebędącej usługą powszechną przysługuje odszkodowanie:
za opóźnienie w doręczeniu przesyłki pocztowej w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia - w wysokości nieprzekraczającej dwukrotności opłaty za usługę.
- chyba że postanowienia regulaminu świadczenia usługi pocztowej w zakresie wysokości odszkodowania są korzystniejsze.
@pecela doceniam znajomość prawa, natomiast na ten moment prawo do jakichkolwiek roszczeń przypada sprzedającemu jako nadawcy przesyłki.
O tym napisałem wcześniej.
@pecela to cytowanie tego prawa wprowadza w błąd i jest bez sensu, bo kupujący myśli, że na ten moment mu przysługuję prawo do odszkodowania. A tak nie jest.
Reklamację na opóźnienie przesyłki może zgłosić, do tego nie potrzeba zrzeczenia się praw do przesyłki przez nadawcę. Przewoźnik powien wyjaśnić losy przesyłki.
Natomiast aby otrzymać odszkodowanie adresat będzie musiał dołączyć oświadczenie nadawcy o zrzeczeniu się go na jego rzecz.
Reklamacja =/= odszkodowanie.
A i jeżeli to przesyłka z darmową dostawą Smart, czyli kupujący nie płacił za dostawę, to nie musi załączać żadnego oświadczenia. 0 zł * 2 = 0 zł, czyli całe zero złotych.
@pecela wyjaśniłem temat wyczerpująco.
@Client:127159888 jeśli będziesz miał do nas dodatkowe pytania to śmiało pisz, pomożemy! Natomiast tak jak pisałem, będziemy kontaktować się mailowo z Tobą w sprawie paczki.
Przepraszam bardzo ale na odpowiedź co się dzieje z moją paczka czekam już 5 dni i nie dostałem informacji na ten temat to jakiś skandal . Chce wyjaśnień na ten temat ponieważ od zamówienia paczki minęło już ponad 16 dni a od zabrania z paczkomatu 13 dni bez przesady ile można na to czekać . Wiec moje pytania są takie
1. Co się dzieje z moją paczka ?
2. Kiedy przyjedzie ?
3. Czy dostanę zwrot pieniędzy za nią ?
4. Czemu to tak długo trwa ponieważ takie rzeczy powinny trwać maks. 3 dni ponieważ osoba kupująca czeka i się może okazać że bez sensu ?
@Client:127159888 widzę, że wysłaliśmy do Ciebie wiadomość mailową w tej sprawie. Przykro mi, jednak paczki nie udało się odnaleźć - poinformowaliśmy o tym również sprzedającego oraz o konieczności złożenia reklamacji. W razie dodatkowych pytań, kieruj je proszę w odpowiedzi na wiadomość mailową o numerze 52419490.
Allegro One ma regulaminowy termin doręczenia przesyłki do trzech dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Przesyłka została nadana 3 czerwca, czyli powinna zostać doręczona do 6 czerwca. Zgodnie z ustawą, za przekroczenie gwarantowanego terminu doręczenia, przysługuje odszkodowanie w kwocie nie większej niż dwukrotność opłaty za nadanie przesyłki. Odszkodowanie to co do zasady przysługuje nadawcy, ale może się on go zrzec na rzecz adresata.
Ps. Najlepiej poproś nadawcę o zgłoszenie reklamacji na opóźnienie w doręczeniu. Zgodnie z prawem pocztowym, to on musi ją zgłosić (ewentualnie może zrzec się roszczenia na twoją rzecz i wtedy ty składasz reklamację).