Cześć! W ostatnim czasie na forum pojawiają się powtarzające pytania dotyczące linków do rzekomych ofert Allegro/ Allegro Lokalnie przesyłanych przez komunikatory (Messenger, WhatsApp). Poniżej zostawiam krótkie, rzeczowe podsumowanie, które może pomóc w ocenie takich linków.
1. Przykłady nieprawidłowych linków:
❌ https://allegrolokalnie.pl-592901.cfd/oferta/ ..
❌ https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/ ..
Powyższe adresy nie należą do Allegro ani Allegro Lokalnie.
2. Jak wygląda prawidłowy adres Allegro Lokalnie?
Jedyną poprawną domeną jest: https://allegrolokalnie.pl/. Po domenie zawsze występuje znak "/", np.:
✔️ https://allegrolokalnie.pl/oferta/123456
Każdy dodatkowy człon w nazwie domeny oznacza, że nie jest to oficjalna strona Allegro.
Najczęstsze cechy fałszywych linków:
Allegro nie wymaga otrzymywania linków do płatności od sprzedającego. Płatność realizowana jest wyłącznie w ramach serwisu po wejściu na ofertę na oficjalnej stronie.
Linki do "płatności", "potwierdzenia zakupu" lub "finalizacji transakcji" wysyłane prywatnie są typowym elementem oszustwa.
Jak zachować bezpieczeństwo podczas zakupów?
Zachęcam do korzystania z aplikacji mobilnej Allegro. Aplikacja automatycznie kieruje do właściwych ofert i systemu płatności, co znacząco ogranicza ryzyko wejścia na fałszywą stronę lub użycia nieprawidłowego linku.
Oszuści są coraz sprytniejsi, a strony wyglądają coraz bardziej "prawdziwie". Zawsze sprawdzaj, zawsze pytaj, zawsze zachowuj czujność!
Jeśli masz wątpliwości co do linku - wrzuć go na forum przed zakupem i sprawdzimy to.
Ważne informacje dotyczące płatności BLIK:
BLIK sam w sobie jest bezpieczną formą płatności, pod warunkiem, że zachowasz ostrożność.
Przy każdej płatności BLIK dokładnie przeczytaj treść potwierdzenia w aplikacji bankowej.
Zwróć szczególną uwagę na:
Jeżeli w potwierdzeniu pojawia się inna domena, brak informacji o Allegro lub coś wzbudza Twoje wątpliwości - nie zatwierdzaj płatności
Oszuści często liczą na pośpiech i automatyczne klikanie "zatwierdź".
Kupuj bezpiecznie!
Strona jest już zablokowana przez CERT. Ale korzystanie z listy zablokowanych stron przez dostawców internetu nie jest obowiązkowe. Do tego nie działa jak korzystasz z VPN czy publicznych DNS-ów (np 8.8.8.8 czy 1.1.1.1).
co to za adres: noreply@allegro.safepayu.com.pl
..poczta jak AL ale z płatnoscią bezposrednią..
Czy możesz wysłać mi zrzut ekranu z treścią tej wiadomości mailowej?
al anglik 19,30.jpg
.. przy przechodzeniu w kolejnej zakładce banki [grafika jak z AL]
..po czym ponowienie
Wg inf na interku jest to oszustwo.
..aukcja nie zmieniła statusu i nigdzie nie widnieje wpłata, ani zrealizowana, ani oczekująca czy inna.. nie znalazłem potwierdzenia operacji..
Niestety jest to próba wyłudzenia. Proszę oznacz jako SPAM tego maila.
Dzwonia do mnie niby z allegro i pytaja czy odebrałam paczke z allgro one o konkretnym numerze. Po uzyskaniu info ze nie miałam paczki o takim numerze proszą o wysłaniu smsa z potwierdzeniem ze wszystkie przesyłki do mnie dotarły i nic mi nie zgineło. Czy to jakis nowy rodzaj oszustwa? @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Cześć @yiomi, dziękujemy za czujność. Nie wykonujemy takich połączeń.
Witam.
Proszę o radę, w niedzielę zrobiłam zakup na allegro lokalnie, po uzgodnieniu zakupu sprzedający wysłał mi link na adres e-mail aby dokonać zakupu, otworzyłam link, zapłaciłam blikiem bo tylko taka możliwość istniała, po opłaceniu zakupu nie dostałam żadnego potwierdzenia, po próbie wejścia raz jeszcze w ofertę strona już nie istniała.
Zostałam oszukana na 1300 zł, zgłosiłam sprawę do banku, natomiast na allegro zgłosić nie mogę bo strona jak i zakup nie istnieje.
Proszę o radę jak odzyskać pieniądze.
Ten link nie prowadził do serwisu allegro tylko do fałszywej strony imitującej Allegro Lokalnie.
BLIK posłużył do wypłaty gotówki w bankomacie albo do zakupu krypotowalut.
Musisz się z tym zgłosić na policję ale niestety szansa na odzyskanie pieniędzy jest w praktyce niemal zerowa.
@Client:99304137 Zakup nie był na Platformie Allegro dlatego też nie ma tutaj możliwości pomocy.
@Client:99304137 nauczka żeby patrzeć co się potwierdza w aplikacji i kto jest odbiorcą, i że z reguły okazje nie istnieją, na tym działa patent szybko kupujesz bo cena niska i nie patrzysz na nic innego 😞 Policja a o kasie raczej zapomnij 😞
Jeśli to rzeczywiście użytkownik Allegro Lokalnie (AL) przesłał e-maila z linkiem, albo namawiał Cię na kontakt poza AL, to możesz go zgłosić AL jako oszusta, przynajmniej te konto mu/jej mogą zablokować.
@M.D-00 Geist Wydaje mi się że rozmowa była na komunikatorze a tylko link został przesłany podszywający to nie masz czego zgłosić na allegro. Bo inaczej po co miałby wysyłać do linka skoro kupujący znalazł go na allegro lokalnie.