Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dzień dobry,
Po przeczytaniu dzisiejszego artukułu na stronie Wyborcza okazuje się, że Allegro na prośbę US przekazuje dane szczegółowe o konkretnych transakcjach wraz z danymi Kupujących. Z tego co wiem, jeśli Allegro przekazuje dane o moich sprzedanych przedmiotach do US to dostaje się maila "Przekazaliśmy raport z Twoimi danymi DAC7 do Krajowej Administracji Skarbowej. Aby zapoznać się z danymi, które przekazaliśmy, kliknij link poniżej i przejdź do zakładki DAC7."
Moje pytanie: czy w sytuacji, kiedy są przekazywane moje dane jako osoby Kupującej również dostanę takiego maila, czy to się robi "po cichu"?
@kozaczek_kk Ty dostaniesz powiadomienie bezpośrednio z US. Jako Kupujący masz obowiązek rozliczyć się ze wszystkich transakcji od osób prywatnych od 1.000 zł (podatek PCC-2).
Działa to w ten sposób, że raportowany prywatny sprzedawca jak ma transakcje w raportowaniu DAC-7 od tysiąca zł, to US poprosi sobie dane osoby, która to kupiła i i sprawdzi czy rozliczyła należny podatek.
@drekenzes To wszystko wiem, interesowało mnie konkretne pytanie techniczne, czy Allegro poinformuje mnie mailowo, że przekazali moje dane jako osoby kupującej do US.
@kozaczek_kk Dyrektywa DAC7 wprowadza obowiązki dla platform internetowych, takich jak Allegro, dotyczące zbierania i raportowania danych o sprzedawcach korzystających z tych platform. Oznacza to, że platformy muszą przekazywać informacje o sprzedawcach oraz ich dochodach do odpowiednich organów podatkowych.
Dla użytkowników Allegro oznacza to, że dane dotyczące ich działalności sprzedażowej mogą być raportowane do organów podatkowych, co może mieć wpływ na sposób, w jaki rozliczają swoje dochody podatkowe. Raportowanie dotyczy tylko sprzedających na Allegro, dane kupujących nie są udostępniane.
Jednocześnie mamy obowiązek udostępniania informacji o transakcjach na wniosek uprawnionych podmiotów np. Policji czy urzędów skarbowych itp. Jeśli więc takie instytucje się do nas zgłaszają, przekazujemy im dane. Nie informujemy użytkowników, że prowadzimy korespondencję z daną instytucją.
Jeżeli chodzi o raport DAC7, to nie zawiera on danych o transakcjach, lecz o ilości wykonanych czynności oraz kwoty wypłaconego z tego tytułu wynagrodzenia. W raporcie nie ma danych każdej transakcji.
Natomiast jeżeli chodzi o przekazanie danych kupującego do urzędu skarbowego, to tu w grę wchodzą przepisy Kodeksu Karnego Skarbowego i Kodeksu Postępowania Karnego. O tym, że prokurator lub sąd nakazał Allegro udostępnić dane o twoich zakupach nie zostaniesz poinformowany.
@pecela Oj tam oj tam, wystarczy że raport zawiera niewiele wykonanych transakcji, a kwota wypłaconego wynagrodzenia jest wysoka, to mamy gniazdko do kontroli - duże prawdopodobieństwo transakcji powyżej 1.000+
@kozaczek_kk twoje dane US otrzymuje od sprzedawcy wezwanego na dywanik