@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Mam pytanie. Sprzedałam produkt na Allegro lokalne ze smartem, kupujący nie odebrał paczki. Czy jako sprzedający będę musiała opłacić koszt nieodebrania przesyłki? Jak wygląda procedura. Kupująca nie odpisuje
@Sylwia01309 allegro paczkomat inpost wraca za darmo
A czy koszt prowizji zostanie mi zwrócony w takim przypadku?
Tak, jako sprzedający na Allegro Lokalnie, w sytuacji nieodebrania paczki przez kupującego (nawet z opcją Smart!), możesz zostać obciążona kosztami przesyłki zwrotnej.
Oto szczegółowe wyjaśnienie procedury i odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Czy będę musiała opłacić koszt nieodebrania przesyłki?
Koszty zwrotu: Przewoźnicy (np. InPost) zazwyczaj pobierają opłatę za odesłanie nieodebranej paczki do nadawcy. W ramach Allegro Smart! zwrot jest darmowy dla kupującego, ale to nadawca (Ty) często ponosi pierwotny koszt odesłania, który potem jest rozliczany przez Allegro.
Prowizja/Opłata za obsługę: W Allegro Lokalnie nie płacisz prowizji, ale za obsługę transakcji Smart! może zostać naliczona opłata.
2. Jak wygląda procedura?
Zwrot paczki: Paczka wróci do Ciebie. Będziesz musiała ją odebrać.
Zwrot pieniędzy kupującemu: Mimo że kupujący nie odebrał paczki, zgodnie z regulaminem, w przypadku nieodebrania towaru (zakup od osoby prywatnej/umowa cywilnoprawna), powinnas zwrócić kupującemu wpłatę za towar.
Potrącenie kosztów: Masz prawo potrącić z kwoty zwrotu koszty nieodebranej przesyłki (koszt zwrotu do Ciebie), jeśli faktycznie je poniosłaś.
Rozliczenie z Allegro: Pieniądze za towar zwracasz przez zakładkę "Ostatnio sprzedane" na Allegro Lokalnie.
3. Co zrobić, gdy kupująca nie odpisuje?
Czekaj na zwrot: Nie odebranie paczki jest traktowane jako odstąpienie od umowy. Poczekaj, aż paczka fizycznie wróci.
Zwrot przez Allegro: Zwróć pieniądze za przedmiot, pomniejszone o koszty przesyłki zwrotnej, o ile regulamin Allegro Lokalnie, z którego korzystałaś, nie stanowi inaczej w danej sytuacji.
Dyskusja: Jeśli kupujący otworzy Dyskusję, wyjaśnij sytuację, pisząc, że przesyłka nie została odebrana i załączając dowód jej dowód
Czy potrącenie z kwoty zwrotu kosztu nieodebranej przesyłki odbywa się przez zakładkę Ostatnio sprzedane? Czy muszę napisać do kupującego, że jaki koszt zostanie potrącony? Czy jako sprzedający mogę otworzyć spór?
...
Tak,
@Sylwia01309 jeżeli zwrócisz pieniądze to możesz napisać do allegro prośbę o zwrot opłaty transakcyjnej tutaj
Jeżeli sprzedajesz jako osoba prywatna to możesz ale nie musisz odbierać/przyjmować zwrotów.
Jestem sprzedającym prywatnie. Czyli najlepiej poczekać aż paczka wróci do mnie i dopiero zająć się całą procedurą zwrotu kosztów? Gdzie mogę jakko sprzedający otworzyć Dyskusje, gdzie znajduje się taka zakładka? Czy otworzenie dyskusji, sporu to jest to samo? Pisałam do kupującej wczoraj czy odbierze paczkę bo miała jeszcze szansę ale nie odpisuje. Chciałabym otworzyć Dyskusje ale jestem sprzedającym.
Zaraz, czy to nie jest aby tak, że ten przedmiot nadal należy do kupującego ?
I czy na Allegro lokalnie prywatny sprzedawca nie musi przypadkiem wyrazić zgody na zwrot w ramach odstąpienia od umowy ?
Cześć, @Sylwia01309. Widzę, że ostatnie przesyłki nadawałaś tylko za pośrednictwem Allegro Paczkomaty InPost - w przypadku niepodjecia paczki z tą metodą dostawy przewoźnik nie nalicza żadnych opłat dodatkowych tytułem zwrotu. Zatem nie powinnaś obciążać kupującego dodatkowymi kosztami.
@MiMary A czy koszt prowizji zostanie mi zwrócony w takim przypadku?
@Sylwia01309 Abyśmy mogli zlecić zwrot prowizji, konieczny będzie zwrot środków do kupującego. Nieodebranie przesyłki nie jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy i dlatego musisz najpierw ustalić z kupującym dalsze kroki.
Jeśli kupujący nie odpisuje na Twoje wiadomości, to najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z nami przez formularz. W wiadomości wskaż numer zamówienia - doradca wyśle do klienta odpowiednie powiadomienie.
@MiMary Rozumiem. Gdy przesyłka zwrotna przyjdzie do mnie to zwrócę środki do kupującego. Kupująca nie odpisuje dlatego skontaktuje się poprzez formularz .
@Sylwia01309, powinnaś najpierw ustalić z kupującą, czy chce odstąpić od umowy i otrzymać zwrot środków, czy jednak otrzymać towar (wtedy powinnyście się dogadać co do kosztów ponownej wysyłki).
Skoro klientka nie odpisuje, to wstrzymaj się na razie ze zwrotem i w formularzu podeślij nam dane zamówienia - poinformujemy kupującą o dalszych krokach.
@MiMary nieodebranie paczki to niewywiązanie się w umowy, reguluje to KC, były próby kontaktu, sprzedawca nie będzie trzymał za darmo towaru i go pilnował, ma prawo odstąić od umowy, @Sylwia01309 wysłałaś maila ? jednego drugiego, zgodnie z KC odstąp o do umowy, oddaj kasę przez allegro, allegro automatycznie zwróci opłatę transakcyjną, paczka wraca za darmo nie poniesiesz żadnych kosztów jak i kupujący, więc nie ma się co szarpać, będzie chciał zamówi ponownie 😄
@kostas11 Gdy kupujący nie odebrał paczki na Allegro Lokalnie, przesyłka wróci do nadawcy a nadawca jako osoba prywatna nie ma obowiązku przyjmowania zwrotu towaru. sprzedawca powinien skontaktować się z kupującym przez czat, aby ustalić, czy chce ponownej wysyłki (na jego koszt), czy zwrotu pieniędzy. nieodebranie paczki nie oznacza automatycznego odstąpienia
@Agent555 przeczytaj dokładnie co napisałem 😄 a jak kupujący odezwie się za 15 lat ? co z moim towarem 😄
@Agent555 Pisałam dwie wiadomości do kupującej i nie odpisuje. Napisałam, że gdy przesyłka trafi do mnie wystosuje zwrot pieniędzy.
@kostas11 Pisałam dwie wiadomości i kupująca nie odpisuje. Nie będę błagać kogoś aby odebrał przesyłkę.