anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalnie problem z kupującym

MAMY ROZWIĄZANIE!
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Witam. Sprzedałem na allegro lokalnie terminal sprawny. Opisałem dokładnie ze jest pamięć dysk i sam terminal. Po czym kupujący chce cześciowy zwrot pieniędzy bo stwierdził po zdjęciach że terminal był z windowsem (zamiast sie mnie zapytać) W ogłoszeniu nie było napisane ze sprzedaje z windowsem. I kupujacy wpisał kilka razy złe hasło bios tego to urzedzenie sie zablokowało na dobre. Ja sprzedaje od lat na allegro  i zawsze sprawne rzeczy. Ten człowiek sam popsuł i chce abym mu pieniadze zwrócił.

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27
az1rael
#21 Demiurg#

Odrzuć reklamację. Sprzedałaś jako prywatna osoba to niech zakłada sprawę w sądzie i udowodni ze w ofercie był windows 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

@az1rael  to znaczy, że jeśli ktoś sprzedaje jako osoba prywatna, to może sprzedawać w taki sposób? Pokazywać jedno, sprzedawać inne? No to fajne masz podejście 🙂 Congrats 🙂

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Crow_Empire czyli według ciebie jak na pudełku towaru masz rysunek terminala z włączonym ekranem i widać windows pulpit tzn że zestaw zawiera widowsa? Opis się liczy masz napisać co sprzedajesz a nie czego nie ma w zestawie temat przewałkowany przez moderację wielokrotnie wyszukaj sobie posty. Np post o tym że kupujacy domagał się ladowarki bo mu się wydawało że ma być w zestawie a był tylko kabel usb

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@Woltarius Poproszę link do oferty.

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

@LEW433  pochrzanili z tymi linkami, teraz oferty trafiają od razu do archiwum i widzą ja tylko strony transakcji. Link, który oni widzą pokieruje osobę postronną na stronę główną Lokalnie.

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

@az1rael  mylisz korpo marketing ze sprzedażą prywatną, gdzie sprzedawany towar pokazany jest na real foto, widzisz dokładnie co kupujesz, ryska w ryskę, wada w wadę.

To są inne sprawy, tu mamy pokazaną dokładnie sprzedawaną rzecz.

Wiedział, że sprzedaje bez systemu, powinien bezwarunkowo o tym napisać. Nie masz szans wygrać takiej sprawy, jako sprzedający, gdy pokazałeś real foto terminala z systemem, a wysłałeś bez. W żadnym sądzie tego nie wygrasz, a przytaczanie moderacji jako wyznacznika  odpuść, nie są sądem, ani wykładnią prawa, wręcz przeciwnie... Opisywane sprawy np ze sporów pokazują, że nic nie wiedzą i wprowadzają często w błąd.

Grosz uczciwości i nie będzie takich tematów.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Crow_Empire no właśnie mylisz jakby to była firma to w ofercie ma być wszystko wymienione a to sprzedaż prywatna wg allegro opis nawet nie jest wymagany a jeśli jest to ma tam być napisane co zawiera a nie czego nie zawiera i skoro nie ma w opisie że zawiera windows tzn że windowsa nie ma. Wystawiając i kupując akceptujesz regulamin serwisu idź z tym do sądu i wygraj sprawę która ewidentnie jeat przykładem patojanuszerki wyłudzania protecta bo jak windows to tylko z strony windowsa z licencją za kilkaset zł ma być... a zakupić oryginalną licencję można za 1 dolar 35 centów 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

@az1rael  z Twojej logiki wynika, że mogę sprzedać wspomniane tutaj już BMW, napisać co ma, pokazać zdjęcia jak świecą światła, czy, że jest silnik, a później komuś wysłać na lawecie bez żarówek i silnika, bo przecież nie napisałem, że te elementy są 🙂

Terminale są sprzętem używanym głównie profesjonalnie, np w korporacjach, te systemy fabrycznie są oferowane z oprogramowaniem, dlatego nie ma tutaj nic dziwnego, że terminal ma system, że powinien być z systemem, lub z informacją, że go nie ma, bo na 100% był sprzedany z systemem, tak jak to BMW z silnikiem i żarówkami.

Regulamin Allegro nie jest ponad prawem, to jest zbiór pewnych zasad, które zostały ustalone przez ich prawników. Regulamin Allegro przede wszystkim jest dla Allegro.

Zamiast opisywać kolejny raz swój punkt widzenia skorzystaj z google i zadaj mu to pytanie, zobaczysz wiele takich przypadków, kieruj się głównie na fora prawnicze. To nie jest wiedza tajemna 🙂

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Crow_Empire akurat parę lat temu w pl byl wyrok gdzie sąd pogonił takiego januszka na kopach bo januszek kupował felgi z oponami a w ofercie było zdjęcie jak się prezentują na aucie i januszek chciał wydania samochodu o ktorym mowy w opisie nie było. Januszek nic nie ugrał. Więc odpal spbie wujka google i sobie znajdź wyrok.

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

Trochę mnie zdziwiłeś teraz, myślałem, że rozmawiam z poważną osobą, więc albo prowadzisz dialog na poziomie, albo odpuść, szanuj mój czas....

Życie jest zbyt krótkie na takie "argumenty".

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@az1rael @Póki co autor tematu tego nie potwierdził ale z pierwszego posta wynika że w ofercie było zdjęcie uruchomionego terminala z systemem. 
Jeśli tak faktycznie było - kupujący powinien otrzymać sprzęt gotowy do pracy z zainstalowanym systemem. 

Jeśli system nie stanowił części oferty a zdjęcie było tylko poglądowe aby np. pokazać, że sprzęt jest sprawny należało to napisać w treści oferty i to najlepiej na samym początku tak aby nie było żadnych wątpliwości. 

Jest jeszcze opcja, że nie było żadnego takiego zdjęcia a kupującemu coś się przewidziało.

@Woltarius było zdjęcie z widocznym uruchomionym systemem czy nie?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@komis-bell prywatny sprzedawca to nie musi mieć fachowej wiedzy pt co dokładnie sprzedaje i dlatego na lokalnie wystarczy porobić zdjęcia plus dodać opis, a jak się nie zna to się od producenta z netu wstawia. Taką logiką to jak mam oferty konsoli i w tle mam zdjęcie gierki na telewizorze z podłączoną konsolą to mam domagać się konsoli gry i telewizora? Mówimy o prywatnym sprzedawcy a nie firmie która prezentuje oferty profesionalnie. Napisał jasno w opisie że sprzedaje cyt jest pamięć dysk i terminal. Nie napisał że jest windows tyle w temacie.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@Woltarius Zasada jest taka, oferta nie może wprowadzać w błąd, był widoczny- powinien być, musisz się dogadać z kupującym.

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Czyli co. Mam zapłacić ze nie było windowsa? Kto kupująć się sugeruje zdjęciem a nie opisem?

oznacz moderatorów
Woltarius
#1 Nowicjusz#

Dziękuję za taką pomoc. To jak by na zdjęcku był by bmw to też by ktoś kupił zamiast czytać  opis lub się zapytać. Dzieci tak robia że patrzą na obrazki

oznacz moderatorów
Halfrunt
#19 Nestor#

Zdjęcie jest Integralną częścią umowy dla oferty wystawionej on-line, o ile nie najważniejsza. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#10 Popularyzator#
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Napisałem Ci że oferta nie może wprowadzać w błąd, tak jak był to ma być, było opisać w ofercie że nie ma tego, tamtego itd. Daj link do swojej oferty!

oznacz moderatorów
Halfrunt
#19 Nestor#

mam na myśli zdjęcie główne, tak zwaną miniaturkę, jak w przypadku tej oferty której link zamieściłeś, zakładam, że otrzymam komputer z takim procesorem i kartą graficzną. 

oznacz moderatorów