Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem maila od Allegro [no-reply@otroquet.com] o treści:
| |||
| |||
| |||
W miejscu:
G... jest moje imię
W... jest moje nazwisko
NNNNNNNNN jest mój numer telefonu
Sądzę, że to mail nie od Allegro.
Czy ktoś inny dostał takiego maila?
Potwierdzam dostałem identycznego maila z adresu info@arthurdoc.com, profilaktycznie zmieniam hasło do konta.
Tak już był tu wpis, to nie jest od Allegro.
w wiadomości jest imię nazwisko i numer telefonu no i sam adres email, dla mnie trochę za dużo tych danych
No ładnie 😨 Ciekawe, jakie jeszcze dane wyciekły...
Były takie informacje o wycieku danych chyba w 2022 roku jesli dobrze pamietam, należałoby poszukac w archiwalnych postach tutaj.
Zdziwilibyście się jakimi sztuczkami posługują się hakerzy do wyłudzania, gromadzenia, przetwarzania i robienia pożytku z danych - nie są do tego potrzebne żadne wycieki.
Dane mogły być pozyskane z innego źródła, a nadawcy maili mogli z dużym prawdopodobieństwem założyć, że odbiorca ma konto na Allegro.
Od czerwca tego roku dostałam już dwa powiadomienia o naruszeniach ochrony danych osobowych - z agatameble.pl i apteki nowafarmacja.pl. To drugie miało dotyczyć także sprzedaży prowadzonej na Allegro.
Ochrona ochroną danych, bałagan jest i będzie wszędzie.
Nie koniecznie samo allegro. Mogło dojść u sprzedawcy lub nawet u samego adresata do przejęcia danych z któregoś z urządzeń. Ile to ludzi podaje publicznie swoje adresy e-mail czy nr telefonu.
Dziękuję wszystkim o podzielenie się swoimi doświadczeniami i wiedzą.
Niemniej jednak nie otrzymałem konkretnej informacji od Allegro. Doprecyzuję pytanie.
Czy w ostatnich miesiącach Allegro miał wyciek danych?
@gwad Nie mamy informacji, aby doszło do takiej sytuacji w ostatnim czasie.