anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro protect

Client:93469470
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry. Kiedyś sprzedałam produkt na allegro, nie wysłałam go ale allegro protect oddało kupującemu środki, potem mi allegro doliczylo do rachunku i ja ten zwrot z allegro protect spłacam u komornika .

A teraz dostałam wezwanie na policję w sprawie tej sprzedaży. 

No ale skoro allegro protect oddało a ja oddaje allegro to co teraz dalej ?

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

RED
#21 Demiurg#

masz sprawę o oszustwo

weź adwokata bo zapłacisz 2 razy i jeszcze wpadnie w gratisie jakaś odsiadka 🙂

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Ale skoro spłacam u komornika dla allegro protect to jakie oszustwo ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Client:93469470 skąd allegro ma wiedzieć? Sprawę na policję pewnie jeszcze przed zwrotem z AP złożył kupujący 😉 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

No właśnie bo Allegro pisało mi że nie zgłasza tego więc musiał to zrobić kupujący no ale skoro ja to oddaję Allegro protekt to chyba nie powinno być na policję z tym problemu

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek ale to musi być coś nowego bo po
1 prokuratura aż tak długo z wniesieniem pozwu z kk nie czeka
2 z art 286 kk to ci policja do drzwi zapuka
3 raczej obstawiam wezwanie o złożenie wyjaśnień w sprawie do innego zawiadomienia może ktoś złożył przeciw pracownikowi allegro zawiadomienie z kk albo ten co dostał protect uprawiał taki proceder regularnie  

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:93469470 Jeśli otrzymałaś wezwanie, nie ignoruj go. Wyjaśnij tę sprawę na policji. Niestety nie znamy szczegółów, więc niczego więcej nie możemy doradzić.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Client:93469470  kupujący dostał od Allegro jedynie rekompensatę i pewnie postanowił zgłosić oszustwo na policji, bo od sprzedającego nie dostał zwrotu 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

No właśnie bo samo Allegro nie zgłasza podobno na policję więc musiał zrobić to ktoś właśnie osoba prywatna

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:93469470
Czasem jednym z warunków wypłaty rekompensaty z AP jest zgłoszenie sprawy o oszustwo na policji.
Tak najpewniej było w tym wypadku.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

No właśnie też o tym myślałam no ale skoro oddaje już do Allegro protek no to jakby dług jest spłacone więc chyba nie powinno to być z tym problemu

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:93469470

Kupujący mógł zgłosić sprawę o oszustwo na policji.

Wypłata środków dla kupującego przez Allegro Protect, nie powoduje, że dokonany czyn, przestaje być przestępstem. Nie jest to nawet okoliczność łagodzącą.

Jakbyś samemu oddał środki, to nie było by problemu. Poza tym samemu piszesz, że środki ściąga komornik, czyli już jedną sprawę w sądzie przegrałeś. A i jeszcze sąd mógł przesłać zawiadomienie do prokuratury. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:93469470 idź na policję i się nie martw, wyjaśnij że wystawiłeś, allegro nie poinformowało cię o sprzedaży, nie wiedziałeś nic, zapomniałeś, kasę kupujący wpłacił do allegro, bo jak byś dostał to na konto to byś wiedział że coś się sprzedało, dodaj że allegro oddało kasę kupującemu a Ty masz oddać Allegro, więc kupujący nie jest stratny 🙂 

A wiesz że kasę od kupującego masz w Allegro Finanse i se możesz wypłacić 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@kostas11  nie wiem jak to działa, bo konto miałem tylko raz zawieszone na trzy dni😉, ale jak On ma zablokowane permanentnie, to chyba nie może wypłacić kasy 🤔

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T ale kasę muszą mu oddać tym bardziej że obciążyli saldo 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@kostas11  nie wiem czy kiedyś byłeś obciążony protectem, ale u mnie wyglądało to tak, że kasę na PayU miałem, ale dług za protecta doliczyli do rachunków Allegro, więc dopiero jak zapłaciłem za Allegro, to odblokowali konto

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T nie maiłem nigdy blokady, nie miałem obciążenia protect, nie miałem nawet bana na forum 😄 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T odpowiadając jak zlikwidujesz konto to oni ci musza ta kasę oddać chociażbyś miał tam wieczne bany etc i to oni będą latać za tobą jak kot z pęcherzem bo się skarbówka dowali, ty tylko wskazujesz gdzie mają przelać. @pecela oszustwo musi być celowym działaniem i wprowadzeniem w błąd i prokurator ci musi udowodnić takie działanie, a jak ci sie aukcja wznowiła a ty na konto nie zaglądałeś pół roku dopiero nakaz komorniczy i komornik ci się na konto wrąbał to brak znamion celowości działania. @Client:93469470 oj z tym protectem to ja bym się nie cieszył bo te przepisy regulaminu to jest kuriozum co koło kpc nawet nie stało 
po 1 osoba u której masz dług musi notarialnie (cesja wierzytelności) się zgodzić na dołączenie allegro do długu jako współdłużnika, po 2 ciebie jako dłużnika mają poinformować skutecznie o długu a i ten dług nie powinien być przedawniony, po 3 powinno się mieć po poinformowaniu poleconym z sądu możliwość odwołania się do sądu o nakazu zapłaty który pewnie uzyskali z esądu elektronicznie na kolanie, wtedy sprawa się toczy w normalnym sądzie właściwym dla miejsca zamieszkania dłużnika i można podnieść wiele zarzutów  wskazując na nieprawidłowości w przeprowadzonym postępowaniu a sam brak posiadania cesji to już wyklucza zasadność długu ergo w sądzie wystarczy zapytać allegro za co dokładnie masz zapłacić i jak przyznają że to rekompensata, dług to leżą i kwiczą, więc nie przyznają a ty jako dowód wnosisz dokumentację z protect że cię obciążono na taką a taką zgadzającą się kwotę i sąd ma czarno na białym że wyciągnięte roszczenie jest z tyłka.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@az1rael  być może muszą oddać, ale Client:93469470 nie zlikwidował jeszcze konta😉

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

skoro ma permabana to jaki sens je mieć zlikwidować i mieć z allegro spokój @KOGIEL_T 

oznacz moderatorów