anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak wpłaty od kupującego - powtarzający się problem

MAMY ROZWIĄZANIE!
PatrykNaAllegro
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry.

Piszę ten post, ponieważ chciałbym się poradzić.

Od kilku dni staram się sprzedać pewna rzecz o wartości powyżej tysiąca złotych.

Po pierwszym wystawieniu dość szybko znalazl się chętny, jednak osoba ta po zakupieniu rzeczy ustaliła tylko metodę płatności i nie kontynuowala płatności, a następnego dnia po wykonaniu połączenia telefonicznego przekazała, że nie jest zainteresowana produktem. Złożyłem zatem wniosek o zwrot prowizji i wystawiłem znów przedmiot. Po kilku dniach znowu znalazł się kupiec (inny), ta sama tym razem nie ma z nim kontaktu, a telefon podany prawdopodobnie nie nalezy do niego.

Oba te konta zaczynają się od "client".

Czy nie będę miał problemów ze zwrotem prowizji? Czy mogę się jakoś uchronić przed takimi użytkownikami? Czy mogę wystawiac przedmiot aż do skutku?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
konto zamknięte
Nie dotyczy

Client:XXXXXXX znaczy, że osoba nie ma ustalonego loginu, ale jest zarejestrowana 🙂
Dodaj do CL, będzie z głowy, ja w ciągu 2 mies wrzuciłem 6 osób, co tydzień jedna
z tego samego powodu co ty 🙂

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@PatrykNaAllegro  w przypadku braku kontaktu ze strony kupującego i zapewne braku wypełnienia formularza po zakupie (wybór formy płatnosci i wysyłki) allegro nie powinno robić problemów ze zwrotem prowizji.

#16 Inspirator#

Witaj @PatrykNaAllegro 

Domyślam się, że ta "rzecz", którą usiłujesz sprzedać jest kontem w grze online. Domyślam się, że licencja gry zabrania odsprzedaży kont innym osobom. Oczywiście Ty nie naruszasz warunków licencji, bo sprzedajesz tylko "czas poświęcony na granie" *mruga oczkiem*

Odp: Sprzedajesz na Allegro Lokalnie, więc zwrotu prowizji nie będzie. Płacz i płać.

Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!

oznacz moderatorów
PatrykNaAllegro
#7 Wielbiciel#

W Allegro Lokalnie nie jest naliczana prowizja, więc nie mogłem tam sprzedawać, skroro muszę ją zapłacić.

Ta druga osoba anulowała wpłatę. 

oznacz moderatorów
Client:79179573
#16 Inspirator#

Rzeczywiście, na "zwykłym" Allegro też wystawiałeś. No to wnioskuj o zwrot prowizji i wystawiaj do skutku. Powodzenia.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Client:79179573   To nie jest tak.

Jeżeli to Lokalne  i  klient nie  zapłacił  to nie ma żadnej prowizji. Nie było transakcji  i tyle.  Nie ma też czarnej listy.

Natomiast na  Allegro  to  tak jak wcześniej  @mikeza  napisał,  normalna procedura.

oznacz moderatorów
Client:79179573
#16 Inspirator#

@br. 

Na AL jest jeszcze opcja zapłaty za pobraniem lub przy odbiorze. Wtedy transakcja jest zawierana z momentem wypełnienia i zatwierdzenia formularza dostawy. Oczywiście w tym przypadku tak nie było.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Client:79179573   OK 👌

oznacz moderatorów
ELMIX-SHOP
#12 Orędownik#

Z trudem powstrzymuję się od komentarzy odnośnie sprzedaży postaci i kont w grach. Skasowałem 3 posty i zostawiłem najłagodniejszy. Z pewnym trudem, ale zaczynam współczuć ludziom, którzy chcą zaistnieć w "wirtualnej rzeczywistości", czyli w czymś, co rzeczywiście nie istnieje. Piszę "z pewnym trudem", gdyż wiem jak trudno się wyzwolić od tego nałogu - lecz w tym przypadku jedynym problemem jest nadmiar wolnego czasu...

pozdrowionka

oznacz moderatorów