anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy koszty wysyłki, np Inpost wliczają się do obrotu ?

jacuziel
#8 Zapaleniec#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam. Sprzedaję trochę rzeczy na Allegro Lokalnie. Bez zakładania działalności mogę sprzedać do 3/4 najniższego wynagrodzenia (rozliczając się potem w PIT) - od 1 stycznia 3499zł z groszami.
Czy do kwoty obrotu wliczają się również koszty przesyłki, np Allegro Inpost  ?
Przy kilkudziesięciu płatnych przesyłkach to już jest dobre kilkaset złotych....

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

LEW433
#21 Demiurg#

Przecież te koszty płaci kupujący, a nie zapomnij o DAC7

oznacz moderatorów

jacuziel
#8 Zapaleniec#

tak napisałem o PIT ale przy wliczaniu kosztów wysyłki mogę dobić do 3499zl dlatego pytam. Wiem że ponosi kupujący ale co z tego wynika ? Liczy się to do obrotu czy nie

oznacz moderatorów

Client:130480685
#8 Zapaleniec#

Obrotu, czy dochodu.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@jacuziel  Tak, wliczają się.  Przecież masz przychód od kupującego jedną kwotę:  towar plus wysyłka, więc nikt na wstępnym etapie nie bawi się w odliczanie co było sprzedażą a co kosztem sprzedaży.

Dopiero potem od całkowitego przychodu odlicza się różne koszty:  koszt wysyłki, zakup opakowań, prowizje Allegro i koszty księgowej....  Ale sprzedaż to jest ta kwota jaką dostajesz od kupującego.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@jacuziel

HJeżeli chodzi o działalność nierejestrowaną, to tam do limitu liczymy przychód należny, a nie przychód czy obrót.

Przychód należy, to taki, który Ci się należał, a niekoniecznie go otrzymałeś.

Przykładowo klient kliknął kup pod koniec grudnia, a zapłacił w styczniu. Przychód do limitu naliczasz w grudniu (tu nie ma znaczenie czy klient zapłacił, liczy się to że powinien).

A koszty wysyłki naliczasz jako przychód i koszt, więc formalnie wychodzi na zero. 

oznacz moderatorów

jacuziel
#8 Zapaleniec#

Dzięki. Ale jak spojrzeć powyżej to są rozbieżne opinie. Po prostu chce wiedziec czy przykładowo jak sprzedałem np.
1 produkt 20zł + wysyłka 10zł
2. produkt 30zł + wysyłka 10zł
3. produkt 10zł + wysyłka 10zł
to do lilmitu działalności rejestrowanej mam
A) 20+10+30+10+10+10 = 90zł
czy
B) 20+30+10 = 60zł
?

oznacz moderatorów