anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę w jakiś sposób usunąć ten komentarz i ocenę bez konieczności podejmowania kroków prawnych?

Silver1408
#1 Nowicjusz

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o pomoc w sprawie niesprawiedliwej i moim zdaniem niezgodnej z regulaminem Allegro opinii, jaką otrzymałem od kupującego.

Kupujący dokonał zakupu 18 lipca. W dniu 13 sierpnia, po upływie ustawowego 14‑dniowego terminu na odstąpienie od umowy, zwrócił się z pytaniem o możliwość zwrotu. Pomimo że przedmiot stanowi artykuł higieniczny, a zatem zgodnie z przepisami nie podlega zwrotowi po otwarciu oraz mimo przekroczenia terminu, zadeklarowałem przyjęcie zwrotu w ramach dobrej woli.

W dniu 16 sierpnia kupujący potwierdził chęć zwrotu i poprosił o dane do odesłania. Dane zwrotne zostały przekazane, a dodatkowo zaproponowałem wygenerowanie etykiety nadawczej, aby ułatwić proces.

2 września kupujący wystawił negatywny komentarz o treści:

Kupujący ( Client:116530960 ):
[Nieuprzejma obsługa]
"Sprzedający niesłowny ,wyraził zgodę na zwrot, a potem odesłał zwrot, za pobraniem "

Moja odpowiedź:
"Wyraziłem zgodę na zwrot. Na przesyłkę czekałem prawie miesiąc. Nie otrzymałem zwracanego przedmiotu. W związku z tym nie miałem możliwości odesłania czegokolwiek za pobraniem. Wielokrotnie próbowałem skontaktować się z kupującym, niestety bezskutecznie. Mając to na uwadze, uważam wystawiony komentarz za nieadekwatny do sytuacji. Na wszystkie wiadomości odpowiadałem terminowo i proponowałem konkretne rozwiązania oraz terminy."

W korespondencji twierdził również, że odesłał towar, a ja rzekomo te paczkę odebrałem i jeszcze ją odesłałem z powrotem za pobraniem. Twierdzenia te są bezpodstawne — kupujący nie przedstawił żadnego dowodu nadania przesyłki na mój adres. Na prośbę o potwierdzenie nadania przedstawił jedynie zrzut ekranu z adresem odbiorcy, który nie odpowiada moim danym. W związku z tym nie mogłem otrzymać przesyłki ani tym bardziej tej samej przesyłki odesłać za pobraniem.

Utrudniony jest również kontakt telefoniczny — podany numer odsyła do poczty głosowej i brak jest możliwości bezpośredniej rozmowy.

10 września kupujący zaproponował usunięcie komentarza w zamian za zwrot pieniędzy. Biorąc pod uwagę dotychczasowe działania kupującego, oceniam tę propozycję jako próbę wywarcia nacisku, mogącą nosić znamiona nadużycia. Uważam, że komentarz narusza regulamin, wprowadza w błąd i bezpodstawnie podważa wiarygodność sprzedającego.

Kontaktowałem się z konsultantami Allegro, ale oni odpowiadają jedynie, że nie mają dowodów na mój kontakt z kupującym itd.

Otrzymałem informację, że gdyby kupujący nie zaznaczył kafelka dotyczącego obsługi, możliwa byłaby interwencja i usunięcie komentarza. No musiał zaznaczyć jakiś kafelek...

Tak, rozumiem, że kupujący może wystawić komentarz jaki chce - ale nie może być to informacja, która jest pomówieniem.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Silver1408 Przykro mi, ale zgodnie z informacją, jaką otrzymałeś od doradcy, nie możemy usunąć tego komentarza. Nie mamy podstaw, aby podważać subiektywną ocenę kupującego. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

FitbyMed
#7 Wielbiciel

Generalnie trochę słabo, że kupujący może napisać sobie co chce. Sprawa muszą zostać załatwione - po przez wezwania sądowe. Wtedy błyskawicznie negatyw znika i nie warto też odpuszczać za samo usnięcie - konsekwentnie do końca.

Postawa Allegro w takich sytuacjach niestety już nie pomaga a naraża kupujących na bardzo przykre scenariusze - lub bardziej sprawiedliwie tylko, że sprzedający ma dodatkową zabawę na głowie..

oznacz moderatorów

KRZAGA_Outlet
#9 Pomysłodawca

Niestety, nic nie zrobisz. Dyskusja z Allegro w tych sprawach przypomina walenie głową w mur. My podpisaliśmy umowę z zewnętrzną firmą, która przejmuje temat w przypadku wyjątkowo uciążliwych kupujących i wysyła pismo. Dzięki bogu i partii udaje nam się jak dotąd wszystkie spory rozwiązywać samodzielnie.

oznacz moderatorów

FitbyMed
#7 Wielbiciel

🙂

oznacz moderatorów