Dac 7 przekroczony limit

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dzień dobry mam pytanie przekroczyłem limit transakcji zablokowali mi sprzedaż bo nie podałem danych ... Pytanie brzmi czy wyślą informacje do urzędu skarbowego? Skoro nie wypełniłem formularza
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tak z adnotacja do US że się migasz. Kontrola/wezwanie gwarantowane

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Lepiej odkładaj kasę na karę, bo są spore.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No ale skoro przekroczyłeś limit to przecież o tym wiedziałeś wcześniej więc jako sprzedawca, wypełniłeś odpowiedni PIT i rozliczyłes sie ze skarbówką z nadwyżki zgodnie z polskim prawem skarbowym ? Proste , skuteczne , działa i nie ma sie o co martwić.
No ale ........jeśli sprzedawałeś nielegalnie, osiągając zyski a nie płacąc od nich podatków, no to będziesz miał spory problem. Skarbówka sobie spokojnie poczeka parę lat aż uzbierają sie kolosalne odsetki a potem cie wezwią w celu wyjaśnienia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wysla,ale jak sprzedajesz prywatne rzeczy to nie masz sie czego bac. Koledzy powyzej robia sobie (prawdopodobnie) jaja.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Sprzedałem rzeczy sporadycznie raz na miesiąc lub dalej może przekroczyłem sumę a nie limit transakcji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@martiin22 nie ma limitu przedmiotów, ktore mozesz jako osoba prywatna sprzedac, jesli sa to Twoje prywatne, niepotrzebne juz rzeczy,a z tego co wyszukalem w googlach to.tak bylo. Powyzej 30 transakcji albo danej kwoty wysylaja raport do US,ale jak to prywatna sprzedaz nie musisz sie z tego rozliczac. Nie ma wiec powodow, zebys nie podal tych danych, chyba ze nie zalezy Ci juz na sprzedazy na allegro. A osoby powyzej straszace jakimis karami **piiip**ola glupoty 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Sugerowałbym jednak przy sprzedaży i zarabianiu na niej korzystać z doradcy podatkowego a nie z porad Google 😉 Bo potem może boleć 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@eightbitclone2 jesli to do mnie (nie widze na komorce podpiecia) to nie wyszukiwalem w google porad, tylko ofert autora watku,aby sie dowiedziec co tam mniej wiecej wystawial. Nie byla to raczej szara strefa 🙂

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Forum allegro niestety działa tak jak i całe allegro 😉 Nawet na forum są problemy z odpisaniem właściwej osobie 😉 Mam nadzieję że przekażą to do odpowiedniego działu 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No właśnie jak pisałem do allegro transakcje 18 a kwota sprzedaży ok 2.500euro

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ale ty nie masz pisać do Allegro ? Bo i po co ? Ciebie nadal obowiązuje prawo podatkowe w Polsce które sie nie zmieniło i powinieneś działać w/g niego tak jak zawsze. Następny nieświadomy.. 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Napisałem bo skąd mam wiedzieć co przekroczyłem jak nie pisze nigdzie 😃

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania. Lepiej zgłoś się do US zanim wlepią parutysięczną karę.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Następny co sie na Allegro dał oszukać 😉 I myslał że sprzeda, zarobi, kasa w kieszeń i gotowe 😉 A tu, niespodzianka 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No to po co sie stresujesz ? Jeśli dostaniesz wezwanie do skarbówki i tam się przecież na spokojnie wytłumaczysz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@martiin22 Tak wyślą ale czy US nałoży karę??

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Można zawsze spróbować wyrazić czynny żal 😉 Ale to też trwa i nie zawsze przejdzie a do tego i tak trzeba wpłacić podatek za ukryte dochody... Bojdu, Przerażające jest to że to niby sprzedawcy a o tym nie wiedzą. Druga, jeszcze bardziej przerażająca sprawa że Allegro ich o tym nie informuje. I ot, myślą sobie ludziki że sprzedadzą i zarobią bo tak jest w reklamach...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@eightbitclone2 nie bardzo rozumiem dlaczego straszysz go karami i piszesz o jakichś czynnych żalach. Przecież gość sprzedaje prywatnie niepotrzebne mu przedmioty. Nie musi do tego zakładać działalności i płacić podatków.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@firmakrzak To nie koniecznie są robione jaja bo US różnie to może zinterpretować i nawet jak sprzedajesz coś swojego (np. kolekcja) to w przypadku gdy podobne przedmioty będą się powtarzać lub kwoty sprzedawanych przedmiotów będą znaczące to bardzo prawdopodobne że zaproszą do siebie celem złożenia wyjaśnień. Znam to z własnego doświadczenia.
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »