anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dac 7 przekroczony limit

martiin22
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry mam pytanie przekroczyłem limit transakcji zablokowali mi sprzedaż bo nie  podałem danych ... Pytanie brzmi czy wyślą informacje do urzędu skarbowego? Skoro nie wypełniłem formularza 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

Client:44052296
#21 Demiurg#

Tak z adnotacja do US że się migasz. Kontrola/wezwanie gwarantowane 

oznacz moderatorów

Czah-nik
#12 Orędownik#

Lepiej odkładaj kasę na karę, bo są spore.

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No ale skoro przekroczyłeś limit to przecież  o tym wiedziałeś wcześniej  więc jako sprzedawca, wypełniłeś odpowiedni PIT  i rozliczyłes sie ze skarbówką z nadwyżki zgodnie z polskim prawem skarbowym ? Proste , skuteczne , działa i nie ma sie o co martwić.

No ale ........jeśli sprzedawałeś nielegalnie, osiągając zyski a nie płacąc od nich  podatków, no to będziesz miał spory problem. Skarbówka sobie spokojnie poczeka parę lat aż uzbierają sie kolosalne odsetki a potem cie wezwią w celu wyjaśnienia...

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

Wysla,ale jak sprzedajesz prywatne rzeczy to nie masz sie czego bac. Koledzy powyzej robia sobie (prawdopodobnie) jaja.

oznacz moderatorów

martiin22
#7 Wielbiciel#

Sprzedałem rzeczy sporadycznie raz na miesiąc lub dalej może przekroczyłem sumę a nie limit transakcji 

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@martiin22 nie ma limitu przedmiotów, ktore mozesz jako osoba prywatna sprzedac, jesli sa to Twoje prywatne, niepotrzebne juz rzeczy,a z tego co wyszukalem w googlach to.tak bylo. Powyzej 30 transakcji albo danej kwoty wysylaja raport do US,ale jak to prywatna sprzedaz nie musisz sie z tego rozliczac. Nie ma wiec powodow, zebys nie podal tych danych, chyba ze nie zalezy Ci juz na sprzedazy na allegro. A osoby powyzej straszace jakimis karami **piiip**ola glupoty 😉

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Sugerowałbym jednak przy sprzedaży i zarabianiu na niej  korzystać z doradcy podatkowego a nie z porad  Google 😉 Bo potem może boleć 😉

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@eightbitclone2 jesli to do mnie (nie widze na komorce podpiecia) to nie wyszukiwalem w google porad, tylko ofert autora watku,aby sie dowiedziec co tam mniej wiecej wystawial. Nie byla to raczej szara strefa 🙂

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Forum allegro niestety działa tak jak i całe allegro 😉  Nawet na forum są problemy z odpisaniem właściwej osobie 😉 Mam nadzieję że przekażą  to do odpowiedniego działu 😉

oznacz moderatorów

martiin22
#7 Wielbiciel#

No właśnie jak pisałem do allegro transakcje 18 a kwota sprzedaży ok 2.500euro 

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Ale ty nie masz pisać do Allegro ? Bo i po co ? Ciebie nadal obowiązuje prawo podatkowe w Polsce które sie nie zmieniło i powinieneś działać w/g niego tak jak zawsze. Następny nieświadomy.. 😉

oznacz moderatorów

martiin22
#7 Wielbiciel#

Napisałem bo skąd mam wiedzieć co przekroczyłem jak nie pisze nigdzie 😃

oznacz moderatorów

Czah-nik
#12 Orędownik#

Nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania. Lepiej zgłoś się do US zanim wlepią parutysięczną karę. 

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Następny co sie na Allegro dał oszukać 😉 I myslał że sprzeda, zarobi, kasa w kieszeń i gotowe 😉  A tu, niespodzianka 😉

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No to po co sie stresujesz ? Jeśli dostaniesz  wezwanie do skarbówki i tam się przecież  na spokojnie wytłumaczysz.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@martiin22 Tak wyślą ale czy US nałoży karę??

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Można zawsze spróbować wyrazić czynny żal 😉 Ale to też trwa i nie zawsze przejdzie a do tego i tak trzeba wpłacić podatek za ukryte dochody...  Bojdu, Przerażające jest to że to niby sprzedawcy a o tym nie wiedzą. Druga, jeszcze bardziej przerażająca sprawa że Allegro ich o tym nie informuje. I ot, myślą sobie ludziki że sprzedadzą i zarobią bo tak jest w reklamach...

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@eightbitclone2 nie bardzo rozumiem dlaczego straszysz go karami i piszesz o jakichś czynnych żalach. Przecież gość sprzedaje prywatnie niepotrzebne mu przedmioty. Nie musi do tego zakładać działalności i płacić podatków.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@firmakrzak To nie koniecznie są robione jaja bo US różnie to może zinterpretować i nawet jak sprzedajesz coś swojego (np. kolekcja) to w przypadku gdy podobne przedmioty będą się powtarzać lub kwoty sprzedawanych przedmiotów będą znaczące to bardzo prawdopodobne że zaproszą do siebie celem złożenia wyjaśnień. Znam to z własnego doświadczenia.

oznacz moderatorów