Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam pytanie przekroczyłem limit transakcji zablokowali mi sprzedaż bo nie podałem danych ... Pytanie brzmi czy wyślą informacje do urzędu skarbowego? Skoro nie wypełniłem formularza
Tak z adnotacja do US że się migasz. Kontrola/wezwanie gwarantowane
Lepiej odkładaj kasę na karę, bo są spore.
No ale skoro przekroczyłeś limit to przecież o tym wiedziałeś wcześniej więc jako sprzedawca, wypełniłeś odpowiedni PIT i rozliczyłes sie ze skarbówką z nadwyżki zgodnie z polskim prawem skarbowym ? Proste , skuteczne , działa i nie ma sie o co martwić.
No ale ........jeśli sprzedawałeś nielegalnie, osiągając zyski a nie płacąc od nich podatków, no to będziesz miał spory problem. Skarbówka sobie spokojnie poczeka parę lat aż uzbierają sie kolosalne odsetki a potem cie wezwią w celu wyjaśnienia...
Wysla,ale jak sprzedajesz prywatne rzeczy to nie masz sie czego bac. Koledzy powyzej robia sobie (prawdopodobnie) jaja.
Sprzedałem rzeczy sporadycznie raz na miesiąc lub dalej może przekroczyłem sumę a nie limit transakcji
@martiin22 nie ma limitu przedmiotów, ktore mozesz jako osoba prywatna sprzedac, jesli sa to Twoje prywatne, niepotrzebne juz rzeczy,a z tego co wyszukalem w googlach to.tak bylo. Powyzej 30 transakcji albo danej kwoty wysylaja raport do US,ale jak to prywatna sprzedaz nie musisz sie z tego rozliczac. Nie ma wiec powodow, zebys nie podal tych danych, chyba ze nie zalezy Ci juz na sprzedazy na allegro. A osoby powyzej straszace jakimis karami **piiip**ola glupoty 😉
Sugerowałbym jednak przy sprzedaży i zarabianiu na niej korzystać z doradcy podatkowego a nie z porad Google 😉 Bo potem może boleć 😉
@eightbitclone2 jesli to do mnie (nie widze na komorce podpiecia) to nie wyszukiwalem w google porad, tylko ofert autora watku,aby sie dowiedziec co tam mniej wiecej wystawial. Nie byla to raczej szara strefa 🙂
Forum allegro niestety działa tak jak i całe allegro 😉 Nawet na forum są problemy z odpisaniem właściwej osobie 😉 Mam nadzieję że przekażą to do odpowiedniego działu 😉
No właśnie jak pisałem do allegro transakcje 18 a kwota sprzedaży ok 2.500euro
Ale ty nie masz pisać do Allegro ? Bo i po co ? Ciebie nadal obowiązuje prawo podatkowe w Polsce które sie nie zmieniło i powinieneś działać w/g niego tak jak zawsze. Następny nieświadomy.. 😉
Napisałem bo skąd mam wiedzieć co przekroczyłem jak nie pisze nigdzie 😃
Nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania. Lepiej zgłoś się do US zanim wlepią parutysięczną karę.
Następny co sie na Allegro dał oszukać 😉 I myslał że sprzeda, zarobi, kasa w kieszeń i gotowe 😉 A tu, niespodzianka 😉
No to po co sie stresujesz ? Jeśli dostaniesz wezwanie do skarbówki i tam się przecież na spokojnie wytłumaczysz.
@martiin22 Tak wyślą ale czy US nałoży karę??
Można zawsze spróbować wyrazić czynny żal 😉 Ale to też trwa i nie zawsze przejdzie a do tego i tak trzeba wpłacić podatek za ukryte dochody... Bojdu, Przerażające jest to że to niby sprzedawcy a o tym nie wiedzą. Druga, jeszcze bardziej przerażająca sprawa że Allegro ich o tym nie informuje. I ot, myślą sobie ludziki że sprzedadzą i zarobią bo tak jest w reklamach...
@eightbitclone2 nie bardzo rozumiem dlaczego straszysz go karami i piszesz o jakichś czynnych żalach. Przecież gość sprzedaje prywatnie niepotrzebne mu przedmioty. Nie musi do tego zakładać działalności i płacić podatków.
@firmakrzak To nie koniecznie są robione jaja bo US różnie to może zinterpretować i nawet jak sprzedajesz coś swojego (np. kolekcja) to w przypadku gdy podobne przedmioty będą się powtarzać lub kwoty sprzedawanych przedmiotów będą znaczące to bardzo prawdopodobne że zaproszą do siebie celem złożenia wyjaśnień. Znam to z własnego doświadczenia.