Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące zamówienia nr 847e63f0-6ece-11f1-a5e4-a72adbcd5be8 . Kupujący zaznaczył na Allegro, że chce otrzymać fakturę, jednak nie podał numeru NIP ani danych firmy. Jest to klient z Czech.
Nie posiadam jeszcze rejestracji VAT UE. Czy ze względu na brak VAT UE mogę w takiej sytuacji nie wystawiać faktury, czy powinienem postąpić inaczej? Proszę o informację, jakie kroki powinienem podjąć.
Pozdrawiam
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@KKStorePL Robisz to samo, co w przypadku polskiego konsumenta - wystawiasz mu fakturę imienną.
A co zrobić jakby podał mi nip to jak mu wystawić fakture jak nie mam nip ue i vat ue
Niestety tu nie możemy udzielać porad prawnych, zachęcam do kontaktu z odpowiednią instytucją.
@gdvorek Oczywiście, że Allegro jako podmiot nie może udzielać porad prawnych. To jednak nie wyklucza merytorycznej dyskusji użytkowników o przepisach i ich praktycznym stosowaniu. Gdyby tak było, połowę działu "Gadane" należałoby zamknąć. 😉
Pewnie Ciebie nie zaskoczę, ale jestem pracownikiem allegro więc wypowiadam się w imieniu firmy. Oczywiście Wy nadal możecie prowadzić dyskusje w tym temacie w wątku.
@KKStorePL Jeśli klient poda NIP, to zaczynają się schody. Musisz ustalić, czy jest konsumentem czy przedsiębiorcą. Jeśli ma NIP VAT UE, sprawa jest prostsza – wystawiasz fakturę z polskim VAT. To jego decyzja, że kupił u sprzedawcy, który nie ma VAT UE. Jeśli nie ma VAT UE, warto sprawdzić, czy firma figuruje w czeskich rejestrach. Jeśli nie – możesz poprosić o dokumenty rejestracyjne firmy. Gdy nadal nie da się potwierdzić statusu przedsiębiorcy, jako zabezpieczenie wystawiasz fakturę imienną z podanym przez kupującego numerem identyfikacyjnym. Akurat tej sytuacji polskie przepisy nie regulują wprost, więc to bardziej praktyczna metoda dochowania należytej staranności przy wystawieniu dokumentu sprzedaży niż rozwiązanie wynikające z konkretnego przepisu.