anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Godziny w ustawieniach dostawy a wyświetlany czas wysyłki

SPHayWay
#10 Popularyzator

Mam ustawione godziny u różnych dostawców, do których można zakupić produkty. Póki co wszystko wyświetla się prawidłowo, ale chcę dopytać o jedną rzecz. Kurier DPD, a konkretnie jeden kierowca, który jest u mnie najczęściej, zwykle przyjeżdża po 14, ale gdy zmienia się kierowca, to z reguły ten inny podjeżdża do 11. Nie mam stałego podjazdu, przez WzA zamawiać je mogę do 10. Czy jeżeli zdążę spakować późniejsze zamówienia (a mam akurat na wcześniejsze już podjazd zamówiony) i wysłać je tego samego dnia, to czy allegro zacznie zmieniać wyświetlane godziny? Jest to ważne, bo nie zawsze mam do 10 zamówienie z odbiorem DPD i jeśli allegro zmieni mi godziny, a danego dnia nic mi wcześniej nie wskoczy to nie zamówię już podjazdu, a to będzie skutkowało brakiem możliwości wysyłki tego dnia i nieterminową dostawą. Czy to, co mam ustawione w ustawieniach dostaw zablokuje szacowanie przez system czy jednak bezpieczniej jest po prostu nie wysyłać późniejszych zamówień w ogóle?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

SPHayWay
#10 Popularyzator
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@SPHayWay 

Tak, istnieje ryzyko, że system automatycznie przesunie wyświetlaną godzinę wysyłki. Ręczne ustawienia w cenniku nie blokują tego mechanizmu, jeśli statystyki pokazują, że zamówienia złożone po tej godzinie są regularnie nadawane tego samego dnia.

Algorytm opiera się na rzeczywistych nadaniach, a nie wyłącznie na deklaracjach sprzedawcy. Przy powtarzalności takich wysyłek godzina graniczna może zostać automatycznie wydłużona.

Dlatego przy braku stałego podjazdu bezpieczniej jest nie nadawać zamówień złożonych po deklarowanej godzinie wysyłki albo liczyć się z ryzykiem jej przesunięcia przez system.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Dlatego przy braku stałego podjazdu bezpieczniej jest nie nadawać zamówień złożonych po deklarowanej godzinie wysyłki albo liczyć się z ryzykiem jej przesunięcia przez system.

a może zignorować wróżenie z fusów allegro i pisać, że allegro kłamie w tej materii?

to jakbym napisał, że pasażerowie pociągów, którzy na peronach stacji skakali w zaspy by wysiąść z pociągu (ostatnie migawki z tv) nie zadbali o swoje bezpieczeństwo bo powinni wysiąść przystanek wcześniej, wygodnie zapominając, że nawet w prl perony były odśnieżane

to nie jest wina sprzedawcy że

- allegro nie gwarantuje terminowych odbiorów

- paczki odbierają różni kurierzy

- paczki są odbierane w różnych godzinach

- przy braku stałego podjazdu bezpieczniej jest nie nadawać zamówień złożonych po deklarowanej godzinie wysyłki

czy tzw "deklaracje" @SPHayWay mają polegać na kłamstwach?

parafrazując:

Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju! | Stefan Kisielewski

Allegro jest to serwis, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym serwisie!

oznacz moderatorów

SPHayWay
#10 Popularyzator

W takim razie jaki jest cel umożliwiania sprzedającym ustawienia godzin jeśli to nie działa?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@SPHayWay to działa, ale jeśli trzymasz się ustawionych godzin i nie wysyłasz zamówień po ustalonej godzinie wysyłki tego samego dnia. Jeśli zdarza się wysyłać przesyłki po tej godzinie, wpływa to na informację o przewidywanym czasie dostawy. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika czy sugerujesz @SPHayWay że ma nie wysyłać szybko paczek kupującym, nawet jeżeli ma taką możliwość danego dnia

bo system allegro tego nie ogarnia?

przecież to jawne działanie na szkodę konsumenta

oznacz moderatorów

SPHayWay
#10 Popularyzator

Nie tylko konsumenta, ale i sprzedawcy, bo zmniejszanie ilości szybkich wysyłek zmniejsza ilość punktów potrzebnych do posiadania tytułu super sprzedawcy. Kolejny sposób na udupienie małych, poczatkujących przedsiębiorców, przestaje mnie to zaskakiwać...

oznacz moderatorów

la_nika

@SPHayWay zależy nam na tym, aby informacja o przewidywanym czasie dostawy była precyzyjna i żeby przesyłki docierały do kupujących zgodnie z podaną podczas zamawiania datą (nie później, ale też nie wcześniej), dlatego algorytm bazuje nie tylko na deklaracji sprzedającego, ale również na historycznych danych dotyczących nadawania przesyłek. 
To nie uniemożliwia otrzymania tytułu Super Sprzedawcy, a w mierze Szybka wysyłka w jakości sprzedaży przyznajemy punkty za każdy 1% zamówień z wysyłką tego samego dnia, więc aby otrzymać punkty nie musisz wysyłać wszystkich zamówień tego samego dnia.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

SPHayWay
#10 Popularyzator

Właśnie po raz kolejny dzieją się jakieś dziwne rzeczy z przewidywaną dostawą. Teraz allegro stwierdziło, że nie wysyłam wystarczająco zamówień w ustawionym czasie. Interesujące, bo wysyłam WSZYSTKIE, które wpadną do ustawionych godzin. Na moich aukcjach teraz widnieje dostawa "pojutrze", kiedy na asortyment paczkomatowy wciąż nie wybiła godzina, do której mogę wysłać zamówienia. I tak, uniemożliwiacie otrzymanie i utrzymanie tytułu super sprzedawcy małym przedsiębiorcom, bo mały przedsiębiorca nie ma 23984529845 zamówień dziennie, więc jedno zamówienie to nie ułamek procentowy, a na przykład 10-20% zamówień z danego dnia. Dodatkowo, właśnie allegro mi jeszcze sabotuje sprzedaż poprzez algorytm, który stwierdził, że jednak nie wysyłam wystarczająco zamówień w czasie. 10 przesyłek? Na dzień? Na tydzień? Na miesiąc? Na 3 sekundy? Jakie tu są wymagane ramy czasowe, by czas dostawy był widoczny zgodnie z tymi nieszczęsnymi ustawieniami? Jak mam osiągnąć więcej zamówień, kiedy wasz algorytm zakłamuje czas wysyłki na moją niekorzyść, przez co kupujący idą kupić od kogoś, u kogo dostawa ogłaszana jest jako krótsza nawet jeśli w rzeczywistości nie różni się od mojej?

SPHayWay_0-1768295493359.png

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@SPHayWay aby oznaczenie było widoczne w Twoich ofertach konieczne jest spełnienie punktu: 
- W ciągu ostatnich 28 dni wysłać co najmniej 10 zamówień złożonych i opłaconych przed godziną wysyłki tego samego dnia dla ofert z deklaracją wysyłki 'natychmiast' lub '1 dzień'.
Zamówienia, które obsługiwałaś zostały nadane zgodnie z ustawionym czasem, jednak było ich za mało. W żadnej z metod nie było wymaganych 10, dlatego też wyświetliliśmy Ci informację ze zrzutu. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów