anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jakość mojej sprzedaży

MAMY ROZWIĄZANIE!
tuZii
#8 Zapaleniec

Dzień dobry,

czy mogę prosić o informację dlaczego jakość mojej sprzedaży spadła poniżej neutralnego, jeśli wsadziłam paczkę do Paczkomatu w terminie, a została zaliczona jako opóźniona dlatego, że kurier ją wyciągnął następnego dnia?

Czy da się coś z tym zrobić? Ponieważ po mojej stronie termin został dotrzymany, sądzę, że jest to nieco nieadekwatna ocena.

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15
la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

Dzień dobry @tuZii! Rozumiem, że chodzi o przesyłkę do zamówienia nr  5c00e760-723d-11f0-9a7b-77a43ed778fd? 
Przykro mi, ale godzina graniczna dla Twojego kodu pocztowego to 14:00, kupująca złożyła zamówienie 5 sierpnia o 22:47, aby przesyłka dotarła na czas, powinnaś nadać ją 8 sierpnia do 14:00.  W tej sytuacji nie mamy podstaw, aby wykluczyć zamówienie z jakości Twojej sprzedaży. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
tuZii
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź.

Dlaczego zatem na liście moich zamówień jest wpis "Czas na wysłanie do czw., 7 sie 2025, 23:59"?

Jeśli realistycznie jest on do 14, to uważam tą informację za wprowadzającą w błąd.

oznacz moderatorów
musashi2007
#13 Ambasador

Aby przesyłka została uznana za wysłana tego samego dnia to kurier musi wyciągnąć ją z paczkomatu i zeskanować. Samo włożenie paczki do automatu nie jest liczone przez Allegro jako nadanie.

oznacz moderatorów
tuZii
#8 Zapaleniec

czy mogę prosić o odpowiedź na mój kolejny post?

oznacz moderatorów
_HolaOla_

@tuZii czy masz zrzut ekranu gdzie ten komunikat będzie widoczny dla tego zamówienia? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
em_books
#8 Zapaleniec

Mam pytanie do tematu. Jeśli kupujący zakupił towar dnia poprzedniego o godz 22 to jakim cudem godzina graniczna to 14 ? Większość sprzedających ma otwarte firmy do godziny 17 , 18 czy 19 więc zamówienie formalnie jest dla niego widoczne na następny dzień po otwarciu czyli np. 9.00. Przy wysyłce w ciągu 24 godzin powinien mieć czas do następnego dnia a nie do godz.14 bo wtedy wysyła musi nastąpić w ciągu 5 godzin a czasem szybciej ponieważ kurierzy odbierają przesyłki do godz 12 

oznacz moderatorów
w_kiwi

@em_books Czy możesz wskazać przykład zamówienia, o którym piszesz? Jeśli zamówienie zostało złożone po godzinie granicznej, to czas na jego wysłanie masz, tak jak sam wspomniałeś, do końca następnego dnia roboczego. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@em_books @tuZii  Godzina graniczna to godzina o której kurier ostatni raz danego dnia wyjmuje paczki z paczkomatu. Zdaje sie że można to sprawdzić na stronie inpost a jeśłi nie to na infolinii.

Nie ma to nic wspólnego z czasem pokazywanym w zamówieniu allegro (23:59) to dwa osobne systemy. Allegro nie wie czy wkładacie paczki do paczkomatu czy też może podjeżdza do Was kurier o godz 22 🙂

Teoretycznie macie czas do 23:59 ( według allegro) natomiast w praktyce - jest to czas do godziny granicznej przewoźnika. Czyli tak jak w tym przypadku do 14

Można jeszcze sprawdzić godziny graniczne dla paczkomatów bliżej oddziałów. Im bliżej oddziału tym godzina graniczna jest późniejsza. Są to tzw strefy inpost

oznacz moderatorów
w_kiwi

@_Likos_ Podejrzewam, że @em_books może też chodzić o "godzinę wysyłki tego samego dnia", ale dowiemy się, gdy odpowie. 🙂

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
em_books
#8 Zapaleniec

Zamówienie nr 16616915348

Zakup 24.07 godz 23:37 - według Allegro konieczność nadania 25.07 -23.59

Przesyłka nadana w paczkomacie Orlen 25.05 godz 15.10. Odebrana przez kuriera 26.07. godz 14.26

oznacz moderatorów
em_books
#8 Zapaleniec

ee895b20-68d4-11f0-9afd-09a48efee8f6

oznacz moderatorów
w_kiwi

@em_books Wszystko jasne, masz na myśli godziny graniczne przewoźnika. Tak, jak już zostało wyżej wyjaśnione, paczka zostaje uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera, a to oznacza, że trzeba umieścić ja w punkcie lub automacie do godziny granicznej ustalanej przez przewoźnika dla danego obszaru. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
em_books
#8 Zapaleniec

Nic nie jest jasne .Allegro ubzdurało sobie że zakup o 23.37 ma być nadany do 23.59 następnego dnia . Dla sprzedającego zakup jest widoczny następnego dnia o 9.00 . Allegro domaga się więc wysyłki do 14 czyli w ciągu 5 godzin . Wliczacie godziny nocne

oznacz moderatorów
Mido
#12 Orędownik

Tu obowiązuje rzeczywistość Allegro. Ona nie ma nic wspólnego z prawdziwą rzeczywistością a tym bardziej  zdrowym rozsądkiem. Masz dwa wyjścia - znaleźć sposób na przetrwanie na platformie, lub przestać sprzedawać.

oznacz moderatorów
em_books
#8 Zapaleniec

Czekam na odpowiedź

oznacz moderatorów