Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
czy mogę prosić o informację dlaczego jakość mojej sprzedaży spadła poniżej neutralnego, jeśli wsadziłam paczkę do Paczkomatu w terminie, a została zaliczona jako opóźniona dlatego, że kurier ją wyciągnął następnego dnia?
Czy da się coś z tym zrobić? Ponieważ po mojej stronie termin został dotrzymany, sądzę, że jest to nieco nieadekwatna ocena.
Dzień dobry @tuZii! Rozumiem, że chodzi o przesyłkę do zamówienia nr 5c00e760-723d-11f0-9a7b-77a43ed778fd?
Przykro mi, ale godzina graniczna dla Twojego kodu pocztowego to 14:00, kupująca złożyła zamówienie 5 sierpnia o 22:47, aby przesyłka dotarła na czas, powinnaś nadać ją 8 sierpnia do 14:00. W tej sytuacji nie mamy podstaw, aby wykluczyć zamówienie z jakości Twojej sprzedaży.
Dziękuję za odpowiedź.
Dlaczego zatem na liście moich zamówień jest wpis "Czas na wysłanie do czw., 7 sie 2025, 23:59"?
Jeśli realistycznie jest on do 14, to uważam tą informację za wprowadzającą w błąd.
Aby przesyłka została uznana za wysłana tego samego dnia to kurier musi wyciągnąć ją z paczkomatu i zeskanować. Samo włożenie paczki do automatu nie jest liczone przez Allegro jako nadanie.
czy mogę prosić o odpowiedź na mój kolejny post?
@tuZii czy masz zrzut ekranu gdzie ten komunikat będzie widoczny dla tego zamówienia?
Mam pytanie do tematu. Jeśli kupujący zakupił towar dnia poprzedniego o godz 22 to jakim cudem godzina graniczna to 14 ? Większość sprzedających ma otwarte firmy do godziny 17 , 18 czy 19 więc zamówienie formalnie jest dla niego widoczne na następny dzień po otwarciu czyli np. 9.00. Przy wysyłce w ciągu 24 godzin powinien mieć czas do następnego dnia a nie do godz.14 bo wtedy wysyła musi nastąpić w ciągu 5 godzin a czasem szybciej ponieważ kurierzy odbierają przesyłki do godz 12
@em_books Czy możesz wskazać przykład zamówienia, o którym piszesz? Jeśli zamówienie zostało złożone po godzinie granicznej, to czas na jego wysłanie masz, tak jak sam wspomniałeś, do końca następnego dnia roboczego.
@em_books @tuZii Godzina graniczna to godzina o której kurier ostatni raz danego dnia wyjmuje paczki z paczkomatu. Zdaje sie że można to sprawdzić na stronie inpost a jeśłi nie to na infolinii.
Nie ma to nic wspólnego z czasem pokazywanym w zamówieniu allegro (23:59) to dwa osobne systemy. Allegro nie wie czy wkładacie paczki do paczkomatu czy też może podjeżdza do Was kurier o godz 22 🙂
Teoretycznie macie czas do 23:59 ( według allegro) natomiast w praktyce - jest to czas do godziny granicznej przewoźnika. Czyli tak jak w tym przypadku do 14
Można jeszcze sprawdzić godziny graniczne dla paczkomatów bliżej oddziałów. Im bliżej oddziału tym godzina graniczna jest późniejsza. Są to tzw strefy inpost
Zamówienie nr 16616915348
Zakup 24.07 godz 23:37 - według Allegro konieczność nadania 25.07 -23.59
Przesyłka nadana w paczkomacie Orlen 25.05 godz 15.10. Odebrana przez kuriera 26.07. godz 14.26
ee895b20-68d4-11f0-9afd-09a48efee8f6
@em_books Wszystko jasne, masz na myśli godziny graniczne przewoźnika. Tak, jak już zostało wyżej wyjaśnione, paczka zostaje uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera, a to oznacza, że trzeba umieścić ja w punkcie lub automacie do godziny granicznej ustalanej przez przewoźnika dla danego obszaru.
Nic nie jest jasne .Allegro ubzdurało sobie że zakup o 23.37 ma być nadany do 23.59 następnego dnia . Dla sprzedającego zakup jest widoczny następnego dnia o 9.00 . Allegro domaga się więc wysyłki do 14 czyli w ciągu 5 godzin . Wliczacie godziny nocne
Tu obowiązuje rzeczywistość Allegro. Ona nie ma nic wspólnego z prawdziwą rzeczywistością a tym bardziej zdrowym rozsądkiem. Masz dwa wyjścia - znaleźć sposób na przetrwanie na platformie, lub przestać sprzedawać.
Czekam na odpowiedź