Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Moje pytanie dotyczące konta firmowego. Jeśli składam wniosek do CDiG powiedzmy w dniu 15 lipca, i zapiszę w nim że data rozpoczęcia mojej działalność to będzie 1 sierpnia. (po wpisie do CDIG powinnam otrzymać od razu NIP z tego co wiem jest potrzebny do założenia konta firmowego). To czy w czasie od 15 lipca do 1 sierpnia mogę założyć konto firmowe i przygotowywać się do sprzedaży? (przygotować aukcje, opisy itp. )by w dniu otworzenia działalność mieć wszystko gotowe i aktywować sprzedaż?
@ancia155 Nie. Dane na koncie firmowym zaakceptujemy dopiero wtedy, gdy rozpoczniesz działalność. Nie wcześniej.
Oczywiście że nie bo jak wpiszesz NIP.
NIP otrzymam na drugi dzień po złożeniu wniosku do CDiG. Czyli będę mieć go wcześniej niż planowana data rozpoczęcia dzialność. - bo wniosek planuję złożyć około 2 tyg wcześniej przed planowaną datą ropoczęcia.
Pamiętam sprzed kilku miesięcy post jakiegoś wkurzonego człowieka, że w czasie zawieszenia działalności nie chcieli mu aktywować konta. Także myślę, że tu będzie podobnie.
NIP można otrzymać przed rejestracją w CEIDG. Wystarczy złożyć NIP-7 w swoim Urzędzie Skarbowym i praktycznie od ręki dostać NIP (to jednak zależy od wielkości urzędu).
Ważne, jak kiedykolwiek miałaś już nadany NIP to nigdy się on nie zmieni. W takim przypadku podajesz we wniosku swój dotychczasowy NIP. Z REGON-em jest tak samo. Wyjątkiem są spółki.