anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupującemu nie chce się odebrać przesyłki z Poczty - odstąpienie

MAMY ROZWIĄZANIE!
Madsel
#8 Zapaleniec#

Witam

Kupujący zamówił towar przez Allegro Mini przesyłkę. Nie odebrał towaru, otworzył dyskusję twierdząc, że był cały czas w domu i nie chce mu się iść na pocztę odebrać awizowanej przesyłki.

Zgłosił zwrot podając powód - towar nie dotarł na czas.

Poczekać aż wróci do mnie przesyłka i oddać mu pieniądze tylko za towar (bez kosztu przesyłki) ?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Madsel uważaj , to jest reklamacja , musisz mieć podstawę do obniżenia kwoty zwrotu !!

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

I tu niestety on ma trochę racji. Jaka awizacja, to jest usługa z wrzutem do skrzynki... Czyli jej się nie awizuje. Jak awizo miał gdzie zostawić to miał i gdzie przesyłkę zostawić. Problemem jest, że ktoś połowie listonoszy zapomniał o tym powiedzieć...

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Madsel obowiązkiem klienta jest odebranie zamówionego towaru, nawet w momencie kiedy odstępuje od umowy - powinien go odebrać, a następnie zwrócić do sprzedawcy. Jeśli zostaniesz obciążony kosztem nieodebranej przesyłki, to będziesz mógł pomniejszyć kwotę zwrotu do klienta, o koszt przesyłki. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Madsel
#8 Zapaleniec#

W takim razie poczekam aż przesyłka wróci do mnie i zrobię zwrot pieniędzy pomniejszony o koszt zwrotu.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

oznacz moderatorów
fox_paws
#14 Krzewiciel#

@Madsel Co za bzdury? Mini Przesyłki wrzucane są do skrzynek pocztowych. Nie są doręczane do rąk.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Też bym tak powiedziała, ze poczta nie dopełniła obowiązku i powinna być reklamacja błędnie wykonanej usługi. Mieli wrzucić do skrzynki, nie wrzucili- zwrot kasy za przesyłkę się należy... Nawet Inpost ostatnio mi oddał jak zapłaciłam i paczki wróciły z ich winy...

Zaraz klient przyjdzie robić raban i ciekawe co jemu powiedzą...

A jak się okaże że metodę z dostawą do drzwi wybrał klient od 30-stu lat nie opuszczający domu, bo np chory? Kara za niechlujstwo przewoźnika spadnie na niego?

oznacz moderatorów
ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

Troszkę bym "pofolgował" z tymi wypowiedziami.

Jak przesyłka była "polecona" - to wymaga podpisu odbiorcy - jak listonosz nikogo nie zastał - to jest awizo i do odbioru w punkcie pocztowym.

Tak samo jest w przypadku, gdy przesyłka (nie polecona) nie mieści się w skrzynce  - jest awizowana i jest do odbioru w punkcie pocztowym. 

Kolejna rzecz - trzeba jeszcze mieć skrzynkę pocztową z odpowiednio dużą "dziurą" - nie wiadomo jakiej grubości była ta przesyłka.

Kolejna rzecz, wręcz zatrważająca - to nieznajomość prawa i regulaminu Allegro ze strony moderatorki  - przecież kupujący może odstąpić od zawartej umowy nawet po wysyłce towaru, bez jego odbierania. Pani Sandro - proszę się "doszkolić" przed udzielaniem takich "porad". Gdyby taki klient założył dyskusję na Allegro - to przecież dostałby informację, że może odstąpić od umowy nawet po wysyłce towaru, nawet go nie odbierając.

oznacz moderatorów