anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

POCZTA POLSKA SKASOWALA ZA PACZKE 14,99 GDY JA MAM SMARTA WIE KTOS DLACZEGO TAK ROBIA

KWITBUT
#8 Zapaleniec#
oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

mdrogeria
#21 Demiurg#

ja wiem

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

Ja też😉

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@KWITBUT podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy naliczona opłata. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Bo są pazerni w obliczu, gdy kiedyś z pierwszego miejsca w dostarczeniu przesyłek zdegradowali się na ostatnie. 

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Nie wszystkie formy dostawy u nich kuleją . Osobiście wybieram chętnie paczkę polecona z ubezpieczeniem i mam dostawę praktycznie w 24h ,a tego żaden kurier allegro raczej nie ogarnia. 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@mwmonety 

Polecony, to może być list, a nie paczka. A co do ubezpieczenia, to listów poleconych nie da się ubezpieczyć. Operator odpowiada w razie utraty przesyłki karą  w wysokości 50x opłata za traktowanie przesyłki jako poleconą (2,90 zł x 50 = 145 zł). Wartość przesyłki nie ma większego znaczenia. Jest to odszkodowanie ustawowe, a nie ubezpieczenie czy deklaracja wartości (wtedy byłby to list wartościowy, odrębny rodzaj przesyłki listowej).

Natomiast w przypadku Paczki pocztowej (nie mylić z Pocztexem), ustawowe odszkodowanie za utratę przesyłki wynosi 10-krotność opłaty za jej nadanie (ale bez usług dodatkowych typu pobranie). Możliwe jest wykupienie dodatkowego ubezpieczenia (rozszerza to ewentualne odszkodowanie ustawowe) lub zadeklarowanie wartości (zastępuje to odszkodowanie ustawowe). Są to dwie wzajemnie się wykluczające usługi dodatkowe.

W przypadku Pocztexu, standardowe odszkodowanie, to dwukrotność opłaty za jej nadanie. Do tego każda przesyłka traktowana jest jako wartościowa o wartości 100 zł (jak nie poda się innej kwoty, ale wtedy nie można skorzystać z ubezpieczenia). Możliwe jest wykupienie dodatkowego ubezpieczenia lub zadeklarowanie wartości. Są to dwie wzajemnie się wykluczające usługi dodatkowe.

Paczka, to przesyłka rejestrowana (bez wyjątku), czyli przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem. Dlatego nie ma możliwości, aby paczka była polecona. Analogicznie każda przesyłka kurierska, jest przesyłką rejestrowaną i kurier ma ustawowy obowiązek uzyskać pokwitowanie jej odbioru od odbiorcy (może to mieć dowolny format). Jakieś 99% kurierów i tak tego nie robi.

oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

@mwmonety  - pierwszy raz słyszę o takiej formie przesyłki: paczkę polecona z ubezpieczeniem

oznacz moderatorów