Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Sprzedałem z początkiem lipca 2szt NBU 15 (płyn do łożysk) jako sprzedawca prywatny (nie posiadam firmy). Dnia wczorajszego kupujący z początkiem stwierdził że nie otrzymał produktu, gdy wysłałem mu nr listu przewozowego oraz status odebranego. Gdy mu to udowodniłem to chce otrzymać od mnie dowód zakupu, albo fakturę ( "proszę więc pilnie przesłać FV", "obowiązkiem dostawcy jest dołączenie dowodu zakupu, a takiego zabrakło przy dostawie"), więc chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić? Bo nie jestem w stanie wystawić faktury i nigdy jako sprzedawca prywatny nie dołączałem dowodu zakupu. Oczywiście sprawa jest jako dyskusja. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
@rafal_janus1 odpisz grzecznie ,że sprzedajesz prywatnie , potwierdzeniem transakcji jest karta zakupu w zakładce ,, moje zakupy ,, oraz potwierdzenie przelewu / płatności . Jak się będzie ciskał napisz na kartce odręcznie co sprzedałeś , numer transakcji , data ,zrób fotkę i prześlij klientowi na maila.
@rafal_janus1 Poszukaj sobie na wujciu google najprostszego wzoru umowy kupna-sprzedaży, wypełnij, podpisz i podeślij mu na maila. Sprzedając jako osoba prywatna, zawierasz z nim właśnie taką umowę i to jest dowód zakupu dla niego.
Większość tych umów bazuje na tym, żeby podać pesel. Nie widzi mi się obcej osobie wysłać czegokolwiek czego nie muszę. A prawnie jak to wygląda, bo przeczytałem że teoretycznie nie muszę jako osoba prywatna. Jak to wygląda na allegro?
Możesz wystawić rachunek jako osoba prywatna (chyba że jesteś VAT-owcem, to wtedy wystawiasz normalną FV). Taki rachunek wygląda prawie identycznie jak faktura dla nievatowca.
Inną opcją jest "potwierdzenie sprzedaży" lub umowa sprzedaży.
Wystawienie takiego dokumentu jest obowiązkowe, jak rząda tego kupujący.
@RED @rafal_janus1 Dokładnie. Większości normalnych ludzi wystarcza wydruk z Allegro, tam są wszystkie niezbędne dla księgowości dane: co kupiono, od kogo i za ile. Nie ma żadnego przepisu, który by nakazywał zawieranie umowy sprzedaży na piśmie (z wyjątkiem sprzedaży nieruchomości).
Jednak najlepiej będzie poczekać na ocenę tej sytuacji przez moderatorów. To jak to u was jest w tym serwisie? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@rafal_janus1 dowodem zakupu może być potwierdzenie przelewu albo informacje z zakładki Moje zakupy. Natomiast poczekaj proszę jeszcze chwilkę, upewnię się z Działem prawnym i dam Ci znać!
Bo niestety takie mamy w tym kraju prawo. Jak kupujący chce potwierdzenie na piśmie, to trzeba mu je wystawić.
Podstawą prawną jest art 87. Ordynacji Podatkowej.
@pecela "Bo niestety takie mamy w tym kraju prawo. Jak kupujący chce potwierdzenie na piśmie, to trzeba mu je wystawić."
To dotyczy przedsiębiorców a opisany tutaj przypadek dotyczy sprzedaży jako prywatny sprzedawca.
Działalność gospodarcza w ordynacji ma pojecie inne i szersze niż w ustawie o vat więc wg ordynacji rachunek (nie fakturę) można wystawić ze sprzedaży prywatnej
działalności gospodarczej – rozumie się przez to każdą działalność zarobkową
w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo
przedsiębiorców (Dz. U. z 2023 r. poz. 221, 641, 803, 1414 i 2029), w tym
wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową
wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy
inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub
osoby wykonującej taką działalność – do przedsiębiorców;
@Monika__L czyli chcesz aby wystawił "fakturę" i potraktował tę sprzedaż jako przedsiębiorca (oczywiście nie trzeba mieć firmy aby coś sprzedawać).
W przypadku takiego produktu chyba konieczna jest rejestracja do VAT ponieważ nie można korzystać ze zwolnienia.
Nie
pisze wyraźnie że nie fakture
rachunek czyli zwykła kartka papieru o nazwie rachunek niemająca elementów faktury
@rafal_janus1 dowód zakupu może wystawić tylko przedsiębiorca. Osoba prywatna sprzedająca na Allegro Lokalnie nie ma takiej możliwości ani obowiązku.
Czy w momencie kiedy jestem na allegro zarejestrowany jako firma, to czy moim obowiązkiem jest wystawienie takiego dowód zakupu jeśli klient o to poprosi ?
@WTMDobrowolski wówczas masz ustawowy obowiązek wystawienia faktury.
@WTMDobrowolski Dowodem zakupu jest mail z allegro o kupnie przedmiotu, jeśli tak nalega, prześlij mu maila, którego otrzymałeś Ty od allegro o sprzedaży przedmiotu. Jeśli mu się coś nie podoba, niech idzie do urzędu skarbowego i tam mu wyjaśnią co to jest dowód zakupu i w jakiej formie może wystąpić.
@q3qPL przedsiębiorca ma ustawowy obowiązek wystawienia faktury nawet jeżeli sprzedaż rejestruje kasą fiskalną i nie może tego odmówić.