anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący nadał zwrot po odmowie zwrotu wpłaty

Adizx
#7 Wielbiciel#

Witam, napotkałem taką sytuację: 
5.11.2024 / kupujacy dokonuje zakupu
10.10.2024 / kupujący zgłasza zwrot podając powód "nie pasuje mi" 
12.11.2024 / odmawiam zwrotu argumentując, że jestem osobą prywatną i nie jestem zobligowany do przyjęcia zwrotu
13.11.2024 / kupujący mimo decyzji o odmowie zwrotu wpłaty nadaje paczkę

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy muszę przyjąć zwrot? Czy w ogóle wyciągać paczkę z paczkomatu? 
Zgodnie z artukułem https://allegro.pl/pomoc/artykul/polityka-zwrotow-na-allegro-q0yPaBXLrhD jako osoba prywatna mam prawo do odmowy zwrotu. Mimo wszystko aby mieć allegro smart, aukcja podpięta jest pod zwroty (w moim przypadu 14 dni)

Numer zwrotu: W45O/2024

Prosze o pomoc
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_  

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Crow_Empire
#13 Ambasador#

W Twoich ofertach widzę informację, cytuję: "Zwrot za darmo - 14 dni"

Dodatkowe informacje, cytuję:

• Nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego)
  • Nie przyjmę zwrotu, jeśli nadasz przesyłkę za pobraniem
  • Otrzymujesz gratis? – w przypadku zwrotu towaru odeślij go również do nas
  • Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu

Nie zgadasz się z tym? Wystawiaj oferty na Allegro Lokalnie.

Na chwilę obecną odbierz zwrot i zwróć pieniądze Kupującemu.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Adizx  jeśli w ofercie piszesz " darmowy zwrot do 14 dni" to ten zapis jest częścią oferty i taką umowe zawarłeś z kupującym.

Oczywiscie jako osoba prywtna nie musisz przyjmowac zwrotów lecz skoro je udostepniasz z własnej woli to należy sie z umowy wywiązać.

Jeśłi paczki nie odbierzesz prawdopodobnie kupujący założy dyskusje, złoży reklamacje na niezgodność z umową i cóż.... będzie miał racje

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Edytować sobie pole zwroty i wpisać nie przyjmuję bo domyślnie w smart jest 14dni a tu kasę zwrocić po odbiorze i paczkę odebrać sprawdzić stan zwrotu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Adizx W takiej ofercie, Smart i wyrażeniu zgody co do tego, masz obowiązek przyjęcia zwrotu.

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Adizx tak jak napisało to już wiele osób, jeśli w Twojej ofercie widnieje informacja o zwrocie, a tym bardziej, gdy Twoje oferty mają oznaczenie smart!, jesteś zobowiązany przyjąć zwrot od klienta. 

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RaBarbar_ka chyba że sam zmieni ten zapis i w polu 14dni na zwrot smart napisze że nie ma zwrotów

oznacz moderatorów