Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@ko_alka@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ klient zakupił odkurzacz Dyson używany. Potem zrezygnował z zakupu i odesłał do nas podróbkę. W tej chwili występuje po zwrot kasy do allegro protect. Co mam zrobić żeby allegro nie obarczyło mnie zwróconą złodziejowi kasą? W aukcji było rzeczywiste zdjęcie produktu, dodatkowo oznaczamy nasze towary, o czym klient nie wie. Odesłał rzecz która nie ma naszych oznaczeń i jeszcze bezczelnie twierdzi że nalepka z logo odpadła. Tylko że Dyson nie ma nalepek z logo...
@bis22 Moderacja nie bierze udziało w dyskusji, masz dowody przedstaw je w dyskusji a jakby doszło do wniosku z AP to tam je przedstaw, Pamiętaj że nazwanie kogoś złodziejem bez wyroku sądy może być kosztowne.
Dlaczego moderacja nie bierze udziału w dyskusji, jak x razy brało??? Poza tym jakiej dyskusji? Z klientem czy tutaj? Poza tym kosztowne by było jakbym napisała imię i nazwisko nieuczciwego klienta a nie sam opis sytuacji. W dalszym ciągu czekam na jakąś sensowną poradę
@bis22 jesteś pewny oszustwa to idziesz na policję i zgłaszasz art 286kk policja zgłoszenie przyjąć musi, prosisz o potwierdzenie zgłoszenia i gdy allegro chce na ciebie nałożyć protect wklejasz zdjęcie dokumentu w dyskusję i informując że względem kupującego toczy się śledztwo odnośnie oszustwa i że allegro wypłacając kasę dopuszcza się przestępstwa z tego samego artykułu dokładnie doprowadzenie cię do niekorzystnego rozporządzenia mieniem co zostanie również zgłoszone policji
mieliśmy dokładnie taką samą sytuację jakiś czas temu (ok.2-3 lata).Klient odesłał do nas jakiś złom ze szrotu, nawet nie tej samej marki. Zgłosiliśmy na policję, okazaliśmy to zgłoszenie Allegro, byliśmy przesłuchiwani na komisariacie , Policjant dzwonił przy nas do tego sprawcy, była obietnica zwrotu naszego przedmiotu i co?.....Przedmiot nie został odesłany, sprawa umorzona z powodu NIE WYKRYCIA SPRAWCY (?!?!?!) ,Allegro wypłaciło kasę z AllegroProtect.... i tyle. Niestety Allegro nie chroni sprzedawcy w żaden sposób. To bardzo przykre. Teraz walczymy o prawa autorskie i zobaczymy.
oczywiście prawa autorskie nie dotyczą wspomnianej przygody 😉
Ty nie potrzebujesz rady, Ty chcesz wyroku po twojej myśli więc idź do sądu a nie na forum.
Nie ma co się denerwować. Wiem że gość odesłał nam inną rzecz. Chciałam się dowiedzieć co robić. Mamy sklep 3 lata i stresują mnie takie sytuacje.
@bis22 LEW miał na myśli dyskusję z kupującym, tam faktycznie się nie wypowiadamy. Natomiast nie widzę, aby taka dyskusja została przez kupującego założona.
Piszę z prywatnego konta. Pan rozrabia na firmowym.
Jeśli jesteś w stanie udowodnić swoje racje to poinformuj kupującego że zgłosisz na policji zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 286 KK.
Albo nie informuj - będzie miał niespodziankę 🙃
Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Pozdrawiam
@bis22 @Zerknij na to:
https://srodmiescie.policja.gov.pl/rs/aktualnosci/123748,Kupil-sprawny-monitor-a-odeslal-swoj-uszkod...
Warto potraktować sprawę poważnie i iść złożyć zawiadomienie.
Pytanie czy policja potraktuje poważnie taką jednostkową sprawę
Akurat art 286kk traktują poważnie jakby to była kradzież to nie chciałoby się im wnikać za 50zł
zignoruj allegro, idź na policję i pisz do dystrybucji dysona
nie tykaj przedmiotu, który ma pewnie odciski kupującego, tylko przekaż go policji
to jest poważna sprawa kryminalna, nie tylko art 286kk
handel podróbkami jest zabroniony
a jak allegro Cię obciąży za to każdy prawnik Ci pomoże wywalczyć zwrot tych pieniędzy, pisz do allegro, zbieraj i zabezpieczaj korespondencję - niech pracownicy allegro szykują się na świadków w tej sprawie
Ciekawe czy allegrowa ochrona marek działa w takim przypadku