Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, co zrobić gdy kupujący nie otrzymał kodu odbioru paczki w paczkomacie? Czas odbioru paczki upłynął i została zwrócona do nadawcy. Sprzedaży dokonano przez allegro lokalnie, paczkę nadano z użyciem etykiety wygenerowanej na tym portalu.
@90Damian90 Kupujący otrzymuje kod SMS-em i mailem. Jeżeli nie otrzymał go w ogóle, należy mu się ponowna bezpłatna dostawa lub niezwłoczny zwrot wpłaty. Za przesyłkę do czasu jej wydania kupującemu odpowiada sprzedawca; https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawa-ogolne/odpowiedzialnosc-sprzedawcy-za-przesylke/
Możesz złożyć reklamację u przewoźnika.
"Za przesyłkę do czasu jej wydania kupującemu odpowiada sprzedawca" - znowu wypisujesz bzdury i nie czytasz czyichś postów ze zrozumieniem (albo w ogóle), bo @90Damian90 wyraźnie napisał, że "Sprzedaży dokonano przez allegro lokalnie" (czyli jest prywatnym sprzedającym, a więc za przesyłkę odpowiada do momentu wydania jej przewoźnikowi), gdyż to o czym piszesz, obowiązuje tylko w przypadku sprzedaży konsumenckiej (tradycyjnie już tej informacji zabrakło, zapewne dlatego, żeby zaszkodzić sprzedającemu).
Po raz kolejny udzielasz niezgodnej z prawdą (i tymi tajemniczymi zasadami, którym tak hołubisz, a które najwidoczniej notorycznie łamiesz) porady, która ma na celu tylko i wyłącznie zaszkodzenie sprzedającemu.
PS Dodatkowo z ostatniego postu @90Damian90 wynika, że "odbiorca sam zablokował odbiór powiadomień SMS", więc jaka w tym wina i odpowiedzialność sprzedającego?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Kod jest teraz widoczny nawet w powiadomieniach Allegro.
Od 17 maja kody PIN i QR, którymi otwiera się skrytki w Paczkomatach InPost, dostępne są również w aplikacji Allegro.
Owszem jestem świadomy, że pin do otwarcia skrytki otrzymać można różnymi kanałami. Czasami występują różne problemy techniczne, a ja nie jestem w stanie w żaden sposób sprawdzić czy kupujący otrzymał pin w jakikolwiek sposób.
@90Damian90 I to jest właśnie to, ty odpowiadasz za przesyłkę to chwili odbioru. Musisz wysłać powtórnie i to za darmo, tak to działa.😁
Według pomocy allegro:
"Tak jak wspomniałam podczas ostatniej rozmowy, jeśli Kupujący podał prawidłowe dane, powinien otrzymać kod odbioru. Jeśli nie zdążył odebrać paczki, może dopłacić koszt ponownej wysyłki i ponownie może Pan nadać paczkę do Kupującego. Drugą opcją jest rezygnacja z zakupu - może Pan zwrócić Kupującemu koszt towaru pomniejszony o koszta wysyłki."
tylko oni nie dopuszczają sytuacji, że klient faktycznie nie otrzymał kodu PIN. Zresztą to jest bardzo mało prawdopodobne.
@90Damian90 No i udowodnij....MU😁
Pewne jest że nie udowodnię tego :D, a nawet jeśli udowodnię to legalność tych danych nie pozwoli mi ich użyć..
Ten twój klient to jakaś oferma! Jest tyle możliwości otrzymania kodu, że zawsze któraś jest dostępna.
Zadzwoń na infolinię InPostu - może mu wyślą jeszcze raz.
Znalazłam jeszcze taki sposób ale to musi zrobić twój kupujący:
"Dzwonisz na infolinie 722 444 000, wybierasz info o paczkach do paczkomatu potem status paczki, numer telefonu i wprowadzasz numer paczki i wybierasz komunikat wyślij ponownie kod odbioru."
@90Damian90 kod do odbioru masz w trzech miejscach ( stawiam że paczka byłą w sobotę a klient wyjechał ) nie znam przypadku żeby ktoś się uczciwie przyznał że nie zdążył odebrać wszyscy twierdzą że nie było kodu 🙂
Kod przychodzi na maila, telefon i jest dostępny w allegro 🙂 to ostatnie może sprawdzić allegro i potwierdzić 😄
Dobrze Ci radzą z allegro, albo dopłata albo rezygnacja minus koszt wysyłki 🙂
@90Damian90 Tak, oni tego nie dopuszczają, piszą "powinien otrzymać kod", a faktycznie mógł kodu nie otrzymać. W takiej sytuacji sprzedawca ma obowiązek ponownie bezpłatnie wysłać towar lub zwrócić wpłatę.
Już jako ciekawostkę, pracownik infolinii inpostu poinformował mnie że odbiorca sam zablokował odbiór powiadomień SMS. Nie wiem jak to się robi, ale widocznie się da.
W takim przypadku zaproponowałem kupującemu 3 opcje:
- Aby sam wyjaśnił z inpostem ta sytuacje, jeśli faktycznie nie blokował żadnych powiadomień.
- Oraz dwie pozostałe opcje zaproponowane przez allegro