anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Manager paczek - Czy można anulować nr przesyłki do zamówienia Smart! i wygenerować nowy za darmo ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
mdfimage
#11 Animator

Czy ktoś może podpowiedzieć czy jeśli w zakładce "import allegro inpost" w managerze paczek inpost kliknąłem "przygotuj" przy przesyłce Smart! i została ona przeniesiona do zakładki "przesyłki" to czy mogę ją anulować i jeszcze raz przygotować z zakładki "import allegro inpost" bez ponoszenia opłaty za wygenerowanie etykiety?

Zaznaczam że nie kliknąłem jeszcze zielonego przycisku "opłać" przy tym zamówieniu.

Natomiast jak chce kliknąć "anuluj" to pojawia się komunikat sugerujący że nie będę mógł już drugi raz wygenerować darmowej etykiety:

2.jpg

Zrzut ekranu 2026-03-02 135257.jpg

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mdfimage jak nie wygenerowałeś etykiety to możesz anulować. Smart paczka wróci.

oznacz moderatorów
mdfimage
#11 Animator

Tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić. Dziękuje.

oznacz moderatorów
mdfimage
#11 Animator

Rozmawiałem jeszcze z BOK allegro telefonicznie i konsultant twierdzi że już nie mogę anulować mimo że nie kliknąłem zielonego "opłać" - powiedział że system i tak naliczy opłatę przy ponownym tworzeniu przesyłki bo ta przesyłka smart ma już przypisany jeden darmowy numer przesyłki (mimo że jeszcze mogę edytować gabaryt i etykieta nie jest dostępna do pobrania).

Może niech moderatorzy się dodatkowo wypowiedzą:

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@mdfimage obawiam się, że nie będzie już możliwości anulowania tej paczki, do jednego zamówienia jest jedna darmowa etykieta (chyba, że jest więcej przesyłek w zamówieniu), więc jeśli dla tego zamówienia jest wygenerowana darmowa etykieta, to druga będzie płatna. 
To czy dana etykieta w Managerze jest Smart, zależy od InPostu nie od nas, więc kierowałabym się tutaj komunikatem zgodnie, z którym anulowanie etykiety spowoduje usunięcie darmowej przesyłki. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
mdfimage
#11 Animator

Ale zwróć uwagę na screeny - nie ma tu jeszcze wygenerowanej etykiety - mogę jeszcze zmieniać gabaryt. Dopiero po kliknięciu "opłać" generowana jest etykieta. Narazie przypisany jest sam numer przesyłki. BOK inpost odsyła do was. 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@mdfimage nie musi być samej etykiety jeśli masz numer przesyłki, to została już ona utworzona.

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika bez urazy ale się mylisz, albo ja mam jakiegoś innego menadżera paczek.

Niedawno robiłem test na zamówieniu przygotowałem -> anulowałem i nadal mogę go przygotować i opłacić za 0 zł

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Konsultant mówi prawdę. Jak to anulujesz to nie bedzie już darmowej mimo, że etykieta jeszcze nie jest wygenerowana... Pomyliłam kiedyś taką etykietę do anulowania i potem niestety musiałam za smartową zapłacić...

Ekspert InPost

Cześć!

Tak, numer przesyłki został już nadany także jest to już bezpłatnie wygenerowana etykieta w ramach usługi Smart. Każda kolejna będzie już dodatkowo płatna, chyba że w zamówieniu jest więcej przesyłek. 

oznacz moderatorów
mdfimage
#11 Animator

Dziękuje za odpowiedź, w takim razie musicie przeprowadzić szkolenia dodatkowe bo dzisiaj konsultant (dzwoniłem do BOK) nie znał odpowiedzi na to pytanie. Mimo że starałem się na spokojnie wytłumaczyć w którym momencie tworzenia przesyłki jestem w "menadżerze paczek".

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów