Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, sprzedałem książkę z konta prywatnego. Po 14 dniach od odebrania przesylki kupujący zglosił zwrot, że niby książka uszkodzona, ale paczka cała.
Napisałem mu wtedy wiadomość żeby wysłał zdjęcia uszkodzenia. Wiem, że nie było możliwości aby się uszkodziła, ale jeśli by tak było to bym mu po prostu zwrócił te pieniądze bez odsyłania. Przez kolejne 14 dni się nie odzywał, ani nie odpisał na tą wiadomość. Dziś dostałem informację, że paczka od niego już jest wydana do doręczenia.
To jakiś cwaniak, który chce wykorzystać albo mnie, albo system allegro. Książkę pewnie przeczytał i oddaje, a ja nie jestem biblioteką.
Teraz moje pytanie co powinienem zrobić w tej sytuacji?
1. Zwrócić mu pieniądze, razem z kosztami wysyłki, które poniósł odsyłając do mnie czy bez?
2. Odrzucić zwrot?
nie chce mi się z nim kłócić, jeśli książka będzie w takim stanie jak ją wysłałem, czyli nowa to mogę mu oddać pieniądze, ale bez kosztów przesyłki zwrotnej, nie będę ponosił kosztów przez jakiegoś cwaniaka.
Ewentualnie czy jakiś moderator mógłby sprawdzić czy to jego stary numer i po prostu sobie zrobił czytelnie.
Jego nick: [edytowano]
@aerarium-store Jako osoba prywatna nie musisz przyjmować zwrotu, jest to wyłącznie Twoja decyzja.
@aerarium-store udostępniłeś w ofercie zwrot? jeśli tak to nic nie zrobisz m musisz się wywiązać z umowy ,a jak nie to nie odbieraj paczki , poinformuj o tym kupującego .
Dałem ograniczone prawo do zwrotu, ale odesłał na mój adres, bez smarta
@aerarium-store przy sprzedaży prywatnej nie Masz obowiązku pokrywania kosztu dostarczenia , jeśli klient twierdzi ,że uszkodzenie nastąpiło w czasie transportu zażądaj protokołu szkody , brak tego dokumentu daje Ci podstawę do odrzucenia roszczenia reklamacyjnego klienta ,pamiętaj ,że jako prywatny sprzedawca odpowiadasz za losy przesyłki do chwili wydania jej przewoźnikowi i tego się trzymaj .
Jeżeli napisał, że książka jest zniszczona, to koniecznie przed upływem 14 dni od zgłoszenia napisz mu, że reklamację odrzucasz - jeżeli tego nie zrobisz, to Allegro odda mu na Twój koszt pieniądze, bo z definicji to reklamacja, a na jej rozpatrzenie masz 14 dni.
@aerarium-store to nie zwrot odstąpienie tylko reklamacja, padłeś ofiarą cwaniaka i swojej nie wiedzy 😞
Reklamacja, masz 14 dni na odpowiedź, nie zrobiłeś tego a on specjalnie nadał 14 dnia, reklamacja z automatu uznana 😞
Było odpisać 14 dnia od zgłoszenia że odrzucasz z powodu nie odesłania produktu 🙂
Nie myl odstąpienia bez przyczyny z reklamacją z tytułu rękojmi !
Nawet to, że kazałem mu wysłać zdjęcie nie ma znaczenia?
@aerarium-store nie ma znaczenia, bo powinieneś 14 dnia odrzucić reklamację 😞
Paczki jeszcze nie oderbalem, mogę teraz kdrzucić?
Zgłosil 4.03 o 23:50
No i nie sprzedawałem jako sklep, więc rekojmia mnie chyba nie dotyczy
@aerarium-store Rękojmia dotyczy każdego, nawet przy sprzedaży przedmiotów używanych. Brak odrzucenia reklamacji spowodował, że została ona uznana automatycznie za rozpatrzoną pozytywnie. Musisz książkę odebrać i zwrócić pieniądze.