anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prowizja zamówienia

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

Chciałbym przygotować sobie excela z wszystkimi zamówieniami na allegro, kwotą za ile towar został sprzedany oraz ile jest zarobku. Mogę sprawdzić prowizje w kalkulatorze ale tylko jednego produktu + koszt dostawy. Szukałem informacji w szczegółach zamówienia i też nic, jedynie mogę kliknąć zwrot prowizji i widzę koszt prowizji za sprzedane przedmioty ale bez wysyłki.

W którym miejscu mogę sprawdzić koszt prowizyjny jednego zamówienia? Łącznie za wszystko? W akademii allegro nie widzę takich informacji.

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@POLI-TECH nie ma takiego miejsca. Wszystkie opłaty dla poszczególnej oferty możesz sprawdzić w zakładce Finanse - Rozliczenia z Allegro, ale nie będzie to zestawienie zbiorcze. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Okay, widzę ale narodziło się kolejne pytanie. Miałem zamówienie, w którym klient zapłacił za dostawę 11.99 zł a allegro mnie skasowało 14.99 zł. Klient zamawiał bez smarta. Czemu tak?

POLITECH_0-1739651409687.png

oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Jak sprawdziłem cenę na waszym kalkulatorze (z tą ceną 14,99, którą mi naliczyliście a nie 11.99 tak jak zapłacił klient) to prowizja wychodzi całkiem inna. Dlaczego tak jest?

POLITECH_0-1739651725208.png

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@POLI-TECH pewnie masz starą cenę dostawy 11,99 zł i tyle płacą a powinna być 14,99 zł więc musisz sprawdzić cennik dostaw 😞 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Nawet jak mam 14.99 zł to i tak w kalkulatorze prowizji i opłat wychodzi mniejsza prowizja niż 40 zł ;/..

oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Kolejny problem, ktory znalazlem. Wysylalem paczke DPD a allegro pobralo odemnie kwote za DPD i nie wiem czemu ale z poczty polskiej. O co chodzi?

POLITECH_0-1739653290037.png

oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

i w tych podsumowaniach zamówień raz allegro sumuje mi cale zamówienie, a raz rozbija każdą rzecz na osobną transakcje jak ja mam to policzyć wszystko czy nie dopłacam?

edit: o chryste, niektóre zamówienia pokazuję mi wartość sprzedaży 0 zł... 

Proszę o informację jak mogę śledzić ile pobieracie pieniędzy bo jest to tak niezrozumiale zrobione, że to szok.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@POLI-TECH są w podsumowaniu masz opłaty konta i opłaty ofert 🙂 masz tam łącznie z dopłatami smart jeden minus że nie pokazuje na sztuki tylko cała sprzedaż danego produktu ale to można uśrednić i już wiemy co i jak 🙂 

Zrzut ekranu 2025-02-15 212127.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Właśnie o to mi chodziło! Dzięki!

oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

To dopytam jescze. Wyżej pisałem, że klient bez smarta zapłacił 11.99 a allegro pobrało 14.99 zł. Dlaczego tak? Nie widzę takiej informacji w tabeli opłat.

Drugą sprawą jest, że sprawdziłem zamówienie i tym "podsumowaniu" mam do zapłaty prawie 40 zł a na kalkulatorze opłat i prowizji 25 zł.

POLITECH_2-1739651873672.png

POLITECH_1-1739651855525.png

Nie rozumiem dlaczego jest taka różnica i w dwóch miejscach mam dwie różne kwoty.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@POLI-TECH kalkulator nie uwzględnia kosztów dostaw, dopłat do smarta oraz prowizji od kosztów dostaw bez smarta 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Okay, a to? W tym zamowienie sprzedalem 4 sztuki danego produktu a pokazuje mi cene jednego + koszt dostawy. Jak mam obliczyc prowizje za cale zamowienie?

POLITECH_0-1739652612658.png

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@POLI-TECH zdjęć nie widać bo masz za niską rangę, ale allegro specjalnie komplikuje cennik i prowizje co byś nie wiedział ile faktycznie płacisz bo by ceny poszybowały 10 - 20 % w górę 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@POLI-TECH Nie należy tez zapominać, że z początkiem marca opłaty idą w górę: prowizja przeważnie +1 % netto (1,23 % brutto) , opłaty do Smarta jeszcze bardziej (np. za Paczkomat InPost z "darmowym" Smartem przy zamówieniu od 150 zł Allegro będzie zdzierać ze sprzedawcy 9,99 zł)

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

POLI-TECH
#7 Wielbiciel#

Zdjęć nie widać to jak ja mam pokazać gdzie leży problem? :V

Są jakieś inne sposoby kontaktu z allegro by pokazać, że błędnie mi nalicza opłatę?

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@POLI-TECH Sprawdź sobie wysokość prowizji w załączniku do Regulaminu. Obliczysz prowizję procentowo i dodasz ewentualne dopłaty do przesyłek.

oznacz moderatorów