anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie GPSR bezpieczeństwo produktu

Client:135176015
#7 Wielbiciel

Witam piszę w sprawie  Bezpieczeństwo, zgodność, ostrzeżenia  produktu związane z GPSR.

Czy można dodać  te informacje jako załącznik pdf z informacjami dotyczącymi bezpieczeństwa i użytkowania produktu a w tym pdf link do instrukcji i użytkowania ? 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Client:135176015, sprawdź proszę ten artykuł.

"7. Czy muszę załączać instrukcję obsługi dla produktów?

Zgodnie z wymogami rozporządzenia GPSR, jeśli produkt wymaga podania informacji o bezpieczeństwie (takich jak certyfikaty, ostrzeżenia dotyczące użytkowania), jesteś zobowiązany do ich udostępnienia konsumentom. Jeżeli te informacje znajdują się w instrukcji obsługi, możesz ją załączyć. Informacje o bezpieczeństwie powinny być jasne, zrozumiałe i dostępne w języku kraju, w którym produkt jest sprzedawany. Jeśli wystawiasz oferty na wszystkich rynkach Allegro, instrukcja powinna być w polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej wersji językowej."

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Witam, niestety odpowiedź nie dotyczy pytania które zadałem . 

Moje pytanie brzmi .

Czy w związku z tym że jedną z możliwości jest zamieszczenie załącznika PDF to czy w TYM pliku PDF może znajdować się link do informacji o bezpieczeństwie .  

Wrzucam PDF w którym jest link do informacji o bezpieczeństwie. 

Potencjalny Klient wchodzi w ofertę klika informacje o bezpieczeństwie , pobiera plik pdf a w  pdf jest link do informacji o bezpieczeństwie i inne informacje. 

Może tak być czy nie może być ?

Mam nadzieję że jeszcze bardziej jasno się wyraziłem o co mi chodzi i bardzo proszę o odpowiedź dotyczącą bezpośrednio pytania a nie ogólne informacje.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:135176015 nie mamy w takiej sytuacji jednoznacznej odpowiedzi.
Z naszej strony taki plik PDF z linkami będzie okej, treść takiego pliku jest odpowiedzialnością sprzedającego. Natomiast nie rekomendujemy linków, ponieważ mogą się przedawnić, nie wiemy, jak potraktuje to urząd nadzorujący. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

A mam pytanie . Bo zmiana miała być wprowadzona po 28 lipca .

W tym momencie wchodząc na najróżniejsze oferty  widać że mało kto się zastosował i uzupełnił wymagane informacje.

Ogrom sprzedawców nadal ma ustawione że produkt nie wymaga informacji o bezpieczeństwie lub że wprowadzony do obrotu przed13.12.2024 mimo że produkty nie znajdują się na liście wykluczonych z tego obowiązku.

Opcje te miały być wyłączone a widać że są dostępne cały czas. 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Client:135176015, zmiany są wprowadzane stopniowo, w ciągu najbliższych tygodni będą one już zauważalne na samym Allegro, jak i w czasie wystawiania/edycji ofert.
Dzięki za czujność 🙂

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

No wszystko fajnie ale zgodnie  informacjami zawartymi w artykule GPSR: automatycznie podpowiemy Ci dane, których brakuje w Twoich ofertach – Informacje w ofertach – ... a konkretniej 

Dla opcji Produkt nie wymaga informacji o bezpieczeństwie:

• nie zaznaczysz jej, gdy edytujesz grupowo oferty w zakładce Mój asortyment
  • po 28 lipca całkowicie usuniemy możliwość zaznaczania tej opcji.

Dla opcji Produkt został wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13 grudnia 2024:

• zaznaczysz tę opcję w formularzu wystawiania tylko w ofertach z parametrem Stan takim, jak: Używany, Bieżnikowany, Na części, Regenerowany, Uszkodzony, Odnowiony przez producenta, Odnowiony przez sprzedawcę, Do renowacji, Po renowacji, Nie wymaga renowacji, Po demontażu
  • nie zaznaczysz jej, gdy edytujesz grupowo oferty w zakładce Mój asortyment
  • po 28 lipca – gdy wystawisz ofertę w jakikolwiek sposób (na przykład przez API Allegro lub z pliku) – zaznaczysz tę opcję tylko w ofertach z parametrem Stan takim, jak: Używany, Bieżnikowany, Na części, Regenerowany, Uszkodzony, Odnowiony przez producenta, Odnowiony przez sprzedawcę, Do renowacji, Po renowacji, Nie wymaga renowacji, Po demontażu..

Po 28 lipca będziemy wymagać informacji GPSR nie tylko w ofertach, które dodajesz, lecz także w tych, które edytujesz.

A z tego co można zauważyć po wejściu na jakieś oferty przypadkowego sprzedawcy i sortowaniu po dodaniu jako najnowsze to dalej sprzedawcy mogą wystawiać produkty z zaznaczeniem opcji Produkt nie wymaga informacji o bezpieczeństwie przy produktach ze stanem nowy i takich które nie są na liście wykluczonych produktów gdzie nie trzeba takich informacji dodatkowych zawierać . 

A pytam bo są osoby, które się narobiły nad wprowadzaniem i dopasowywaniem danych do zapowiadanych zmian i być może niepotrzebnie bo nie widać żadnych działań wobec tych którzy się nie zastosowali.  Także tak niezbyt widać efekty i egzekwowanie stosowania się do zapowiadanych zmian przez wielu użytkowników .

Pozdrawiam Serdecznie.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:135176015 Czy możesz wskazać przykład oferty, o której piszesz? Sprawdzę to.

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Ale po co ? I tak finalnie nikt z tym nic nie zrobi .  Tu nawet nie chodzi o kwestię pojedynczych ofert a całych wręcz kont. Pozdrawiam 

oznacz moderatorów