Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
U mnie podobnie. Numer klienta oszusta 34863640
@marta-s84 @Client:81278118 Zablokowaliśmy te konta. Dziękuję za zgłoszenie.
kolejny oszust : elzbieta_lis
dostałem wiadomość że towar został zakupiony nigdzie nie jest to wyszczególniony że ten towar w ogóle wszedł w interakcje z kupującym. w wiadomości jest kod QR który ma potwierdzić dokonanie transakcji czy aby to nie jest wyłudzenie moich danych
Tak ,to próba wyłudzenia ,nie skanuj.
@Client:86750407 tak to oszustwo
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Otrzymałem taki oto link:
Po kliknięciu w tą niby fakturę, pojawia si kliknięciu w tą niby fakturę
@Client:42157012 dziękuję za czujność i zgłoszenie. To oczywiście link do fałszywej strony, ale to konto jest już zablokowane w naszym systemie.
Hej, ja również dostałem taką wiadomość, podsyłam screen.
@PeksykSokalski95 Dziękuję za zgłoszenie, to próba wyłudzenia danych. Dobrze, że jesteś czujny!
Zgłaszam
|
@RafalRobert75 Zabezpieczyliśmy konto, z którego do Ciebie pisano.
Ja również dostałem taką informację, ale jak tylko odpisałem, w czym mogę pomóc to było zero odpowiedzi, nie wchodziłem i nie otwierałem teko kodu, ale myślę,że to oszust, tym bardziej że był tylko numer klienta a nie cała nazwa.
Kolejny oszust na allegro lokalnie - nick: ManiakAnime
@Madzia1976 Dziękuję za zgłoszenie. Zabezpieczyliśmy to konto.
Dziś otrzymałam podobną wiadomość od użytkownika krysty100
Ja również mam wiadomość od krysty100.Oczywiście nie skanowałem kodu QR.
@Client:108847011 AniaLodz81 dziękuję Wam za zgłoszenia, oba konta są już zablokowane.