Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o informacje dlaczego raport DAC7 zawiera zawyżoną kwotę sprzedaży. Mamy weryfikacje raportu z US i kompletnie nie zgadza sie raport z wpływami za sprzedaż allegro. Mam wrażenie ze w raporcie ujęte zostały wszystkie niezrealizowane transackje takie które nie zostały opłacone lub zostały anulowane. W przypadku naszej firmy rozbierzność jest ogromna, czy co roku ma to tak wyglądać że bedziemy musieli się tłumaczyc de fakto nie mając juz dostępu do transakcji z danego okresu. Taka weryfikacja to mnóstwo straconego czasu i nerwy, jeśli co rok ma to tak wyglądać to nalezy poprawić wysyłane raporty . Proszę o wyjaśnienie.
@levito_sklep jasne, sprawę weryfikujemy. Jak tylko będę miała dalsze informacje napiszę 🙂
A odpowiedzi Allegro udzieli jutro w grudniu po południu na św. Nigdy.
a2a046f0-d4b7-11ed-992f-fdfc9b6772b9 proszę np tą sprawdzić
@levito_sklep dzięki! Już przekazuję do weryfikacji.
@levito_sklep dziękuję Ci za cierpliwość.
Sprawdziliśmy wskazane przez Ciebie transakcje i faktycznie w raporcie pojawił się błąd. Zrobimy korektę tych przypadków. Informację o korekcie otrzymasz w korespondencji 52534973.
xD
@Syrena_zT rozumiem że tą korektę wyślecie również do Urzedu Skarbowego ?
@AlePiesio, korektę przesyłamy również do Krajowej Administracji Skarbowej.
serio ?
macie błędy i teraz co ?
Us nie wycofa takiej kontroli tylko będzie sprawdzał bo już wpłynęło
tragedia
albo np zakup od volmarski aukcja 12919699126
@levito_sklep i co z tego, że działasz legalnie, zmarnujesz kupę czasu udowodniając urzędasowi, który ma z tego premię, że nie jesteś wielbłądem.
Jakoś @Syrena_zT nie odpowiedziała - spokojnie raport dac zwiera Twoje wszystkie elementy rozliczeniowe , bo to nieprawda
Urzędas poprosi Cie o "Ewidencję zwrotów dla kasy fiskalnej"
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ewidencja-zwrotow-dla-kasy-fiskalnej
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ewidencja-zwrotow-dla-kasy-fiskalnej
i będzie starał się to porównać z materiałem od allegro.
Jak trafisz na upierdliwca, to będzie Ci udowadniał, że do każdej transakcji nawet niezapłacone musisz wystawić dokumenty sprzedaży, a potem korekty
Jak będzie normalny wybierze kilka przykładów - pokarzesz co z tym zrobiłeś i kontrola się skończy.
Musisz zadbać by to była kontrola wg ustawy, a nie jakieś czynności sprawdzające - urzędas
ma limit czasu na wykonanie kontroli
Chciałam tylko ustalić czy nie opłacone transakcje znajdują się w raporcie ,do takich transakcji nie ma ewidencji zwrotu bo nie zostaly nigdy opłacone 🙂 Albo anulowane przed wysyłką zamówienia za pobraniem np też nie maja ewidencji zwrotu. Oraz czy transakcje zwrócone są w raporcie jeśli tak to wszystko wyjaśnia,skąd ta rozbierzność . Próbuje wyjaśnić co zawiera taki raport, byłam pewna że raport zawiera tylko sfinalizowane transakcje a tu jednak wychodzi że nie .
@levito_sklep nikogo tak naprawdę nie obchodzi co zwiera ten raport - jest on przyczynkiem do kontroli, us musi zrobić własną analizę tego co otrzymał w porównaniu do Twojej księgowości i tu mogą wyjść różne rzeczy
Mi podczas kontroli urzędaska stwierdziła, że zaniżyłem przychód o kilkadziesiąt tysięcy w jakimś tam miesiącu, potem się okazało, że dodawała każdy dokument w excelu i jej nie pykło bo nie potrafiła wprowadzić poprawnie danych
Sytuacji może być wiele, chociażby jakieś zwroty, wysyłanie kupującemu nie kompletnego zamówienia, jakieś ustne ustalenia - to może już powodować rozbieżności.
Mam odpowiedź z ticketa , tak więc jak widać błędy są. Co mi się rzuciło w oczy to wartość sprzedaży do wartości kosztów , w 2Q wychodziła ona na poziomie ok 9% 🙂 marzyłabym o takiej , ale jak wiemy ona realnie obecnie sięga nawet 19-22 % wieć to już budzi zastrzeżenia. W 2023 mogła być niższa niż obecnie ale na pewno nie 9 % gdzie korzystamy z wyróżnień promocji ads itd może komuś to pomorze. pozdrawiam
,, Dzień dobry,
rozumiem Pańskie zaniepokojnie.
Po weryfikacji zgłoszonych danych zauważyłam również pewne nieprawidłowości. Sprawę zweryfikuję z dedykowanym zespołem, proszę o chwilę cierpliwości.,,
Zauważ, że zgodnie z ustawą, raport nie zawiera kwoty przychodu, lecz wynagrodzenia wypłaconego lub uzyskanego.
Oznacza to, że np. zwroty czy anulowane transakcje są nadal raportowane. Tak samo nie są odejmowane koszty wysyłki pobierane przez platformę (bo to nie jest prowizja, ani podatek).
Tak dokładnie, ale pierwsza odpowiedź od allegro była ze wszystko wlicza się do limitu , ale anulowane transakcje i zwroty nie są raportowane. Dopiero jak wskazałam rozbierzność to dostałam już odpowiedz jak wyżej wkleilam.
Znajomy miał w swojej firmie kontrolę. Wzywali wszystkich jego klientów z całej Polski, którzy brali faktury lub dało się ich zidentyfikować, na przesłuchanie do US. Firmy i osoby prywatne.
Allegro od początku informowało, że transakcje anulowane lub nieopłaocne będzie raportować do US.
A czy Allegro pisze w raporcie, że to są transakcje anulowane, nieopłacone lub zwroty (przez Allegro)? Bo jeśli nie, to jest to FAŁSZOWANIE dokumentacji finansowej i w pewnym momencie osoba z Allegro podpisana pod takim raportem moze zdrowo beknąć, tak na 100 tys. złotych grzywny.
Akurat ustawodawca nie przewidział czegoś takiego jak zwroty czy anulacje.
W ustawie masz że raportuje się sprzedawcę, który dokonał więcej niż 30 czynności (a nie transakcji) lub ich wartość przekroczyła równoważność 2000 euro.
Poza tym, raport był projektowany pod osoby prywatne, a one nie muszą przyjmować zwrotów, ani zgadzać się anulowanie transakcji.