anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Raport DAC7 błedne zawyżone zadne

MAMY ROZWIĄZANIE!
levito_sklep
#9 Pomysłodawca#

Proszę o informacje dlaczego raport DAC7 zawiera zawyżoną kwotę sprzedaży. Mamy weryfikacje raportu z US i kompletnie nie zgadza sie raport z wpływami za sprzedaż allegro. Mam wrażenie ze w raporcie ujęte zostały wszystkie niezrealizowane transackje takie które nie zostały opłacone lub zostały anulowane. W przypadku naszej firmy rozbierzność jest ogromna, czy co roku ma to tak wyglądać że bedziemy musieli się tłumaczyc de fakto nie mając juz dostępu do transakcji z danego okresu.  Taka weryfikacja to mnóstwo straconego czasu i nerwy, jeśli co rok ma to tak wyglądać to nalezy poprawić wysyłane raporty . Proszę o wyjaśnienie.

oznacz moderatorów
56 ODPOWIEDZI 56
AlleMakijazPL
#11 Animator#

hej.. ja tez mam wyjaśnienia z US i mój mąż tez 

mogę podpowiedzieć ze allegro wysyła raport z kosztami wysyłki 

jest tez czynnik zaburzający to zwroty ktore sa z grudnia a  realizowane z styczniu 

niestety tak będzie co roku 😞

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

@AlleMakijazPL ale to że raport zawiera koszty wysyłki to chyba dobrze i tak powinno być ? Koszty dostawy też nabija się na kasę fiskalną , bo to jest mój obrót, przychód i płace podatek od całego przychodu, nawet kosztów dostawy. 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

niestety źle, bo koszt przesyłki to jak sama nazwa mówi jest kosztem, który masz w fakturze allegro lub od  zewnętrznego przewoźnika. 

koszt przesyłki nie jest obrotem sprzedaży a DAC 7 Ma to na celu aby był przedstawiony obród a nie wszystkie koszty 

wiec jest to nieoprawne 

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

@AlleMakijazPL na ryczałcie podatek płaci się od całego obrotu, nawet od kosztów wysyłki, mimo że na dostawach nie zarabiam. 

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

Na skali przecież tez

tylko na skali masz prawo do odliczenia kosztów 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

Monika ja mam czynności sprawdzające i przekazuje to co ustaliłam z urzędniczką 

raport powinien zawierać to co sprzedałaś a nie koszt wysyłki 

bo to nie jest sprzedaż towaru a koszt - musimy to zrozumiec 

Oni weryfikują wynagrodzenie  przekazane przez Allegro ( to się tak fachowo nazywa dac 7 wynagrodzenie ) a twoje przychody 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

nie rozumiesz 

DAC7 to raport sprzedaży a nie raport sprzedaży   z kosztami 

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

Jakoś od 6 lat księgowa mówi że mój obrót to również koszty dostawy (wszystko co nabijam na kasę) i płacę podatek od całości na ryczałcie i nic nie mogę odliczyć ale to się lepiej opłaca bo płace niski podatek. 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

ksiegowa ma racje 

ale Dac7 to nie księgowość ktora ma niewątpliwie racje , ale 

dac7 to raport sprzedaży 

przecież  nie  sprzedajesz kosztu wysyłki 🙂 

dac7 powinno zawierać raporty tylko to co sprzedałeś

ja 2 ty musiałam to zrozumieć z urzędniczką  

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

Z jednej strony rozumiem ale z drugiej nie. Przecież jak raport zawiera tylko wartość sprzedaży bez kosztów dostawy , to tym bardziej nic się nie będzie zgadzać. Kolejna komplikacja, w jakim celu? 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

Też tak uważaliśmy ale pani urzędniczka miała rozpisane wszystko 

łącznie jakie koszty 

to jest tak chore, ze ja od 22 maja do teraz mnie ściska 🙂

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

Współczuję bardzo, domyślam się jakie to stresujące i wkurzające. Ale czy już coś wynika z tej kontroli? Allegro wysłało raport błędny ? Doślą korektę ? Na czym teraz stanęło i co ta Pani urzędniczka na to wszystko? 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

w moim przypadku wyjaśnienia jakie przesłałam zostały uznane 

ale pani pyta teraz o inne rzeczy, ktore na wskutek Dac7  uznała ze popyta jeszcze 

np. o zwroty …..a ten zwrot to dlaczego ? co się nie podobało 

a jak został rozliczony itd., 

jedna transakcja została rozliczona za pobraniem i straciłam mnóstwo czasu aby do tego dojść 

od teraz wiem ze nie zrobię juz żadnej przysługi klientowi wole negatywa niż chodzenie po US  i się tłumaczyć 

oznacz moderatorów
AlePiesio
#14 Krzewiciel#

A ten zwrot to dlaczego? A skąd my to mamy wiedzieć dlaczego, kupujący klika zwrot , odsyła towar , zwracam środki i nie mam żadnego kontaktu z taką osobą, nikt się nie tłumaczy dlaczego zwraca produkt, klika odstąpienie i tyle.

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#11 Animator#

ale tak działa urząd skarbowy 

pyta o rzeczy ktore dla nas są oczywiste 

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@KOGIEL_T dziewczyny zrobiły wszystko co mogły, my nie zawiele jesteśmy w stanie tu dodatkowo zdziałać.

Widzę, że zespół odpowiedzialny za te korekty dał nam znać, że pracuję nad nimi, więc pozostało nam uzbroić się w cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
levito_sklep
#9 Pomysłodawca#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_     Jest 7 lipca sprawa rzekomo priorytetowa utkneła w miejscu, jest to nie poważne ze idą raporty z błedami , są wszynane kontrole , a Państwo  każą nam czekać w nieskończoność. Proszę zobaczyć kiedy założono post , nic a nic nie jest wyjaśnione do dzisiaj .

oznacz moderatorów