Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych sprzedawców – czy w sytuacji, gdy kupujący zniszczy towar podczas montażu, mamy prawo odmówić przyjęcia zwrotu?
W skrócie: klient zwrócił dość drogie urządzenie, które niestety zostało mechanicznie uszkodzone – ewidentnie z jego winy. Po otrzymaniu przesyłki odmówiłem przyjęcia zwrotu, dokumentując uszkodzenia. Klient się nie odzywał, więc towar został mu odesłany.
Niespodzianka – klient założył dyskusję z pretensjami 😉. Przedstawiłem w niej zdjęcia towaru sprzed wysyłki i po jego zwrocie. Brak jakiejkolwiek odpowiedzi z jego strony – za to pojawił się wniosek do POK.
Pracownik Allegro skontaktował się ze mną poza dyskusją, sugerując, że jeśli nie dokonam częściowego zwrotu, całość kwoty i tak zostanie doliczona do mojego salda – mimo że klient nadal był w posiadaniu towaru. Zwróciłem więc 20% wartości. Resztę Allegro wypłaciło z POK – mimo że kupujący nie odesłał urządzenia (wysłaliśmy mu etykietę, ale przesyłki nigdy nie nadał).
Miałbym to gdzieś ale często zdarza się że allegro wypłaca kasę z POK nie obciążając kosztami, nawet w przypadku nieuznanej reklamacji ucząc tym samym lekkomyślności klientów i podejścia "bo mi się należy".
1.Czy klient miał prawo zatrzymać urządzenie ?
2.Czy allegro może cofnąć zaakceptowaną kwotę z POK jeśli klient nie odeślę towaru ?
3.Czy jako sprzedający mogę zakwestionować decyzję Allegro dotyczącą obciążenia mnie częściowym zwrotem oraz wypłatą z POK na rzecz klienta?
@Sebulba_96 mamy prawo odmówić przyjęcia zwrotu?
NIE zwrot o ile to odstąpienie musisz przyjąć i wycenić to co otrzymałeś i tyle oddać 🙂
Jak reklamacja odrzucić i udokumentować do 14 dni od zgłoszenia 🙂
Pewnie coś nie dopełniłeś i allegro wkroczyło 😞
Jeśli allegro wypłaca bez obciążania Ciebie to towar klient se zostawia, a jeśli Cię obciążyło to powinienieś odebrać towar bo jest Twój 🙂
@Sebulba_96 krótko .... jako przedsiębiorca Masz Ustawowy obowiązek przyjąć zwrot od konsumenta bez względu na to w jakim stanie go odsyła ,Możesz umniejszyć kwotę zwrotu środków .
@mdrogeria @kostas11 Ile ma zwrócić sprzedawca Kupującemu, jeśli ten zwrócił zniszczony towar, który nadaje się wyłącznie do utylizacji, a ta procedura będzie kosztować np. 100 zł. Bo ja nie widzę powodu zwrotu 1 zł, a wręcz oczekiwałbym dopłaty.
Dlaczego Sprzedawca ma przyjmować śmieci, nie prowadzi przecież Pszoka.
Pomijamy politykę Allegro.
@drekenzes nie wiem czemu się przyjęło że trzeba oddać chociaż 1 zł a czemu nie 1 grosz 🙂
W ustawie nic takiego nie ma, jest że kupujacy odpowiada za zmniejszenie wartości, potem można powołać się na KC i naprawienie szkody i strat i dodatkowo obciążyć za utylizację 😄
@kostas11 Tak też mnie zastanawia dlaczego 1 zł z nie 1 grosz. Z drugiej strony, jak Kupujący odpowiada za zmniejszenie wartości towaru, to ile ma oddać sprzedawca, jak wartość towaru wynosi 0 zł? Bo jak 1 grosz, to towar wciąż jest coś wart...
A jak oddać 0 zł?
W Allegro jest tylko opcja odmowy zwrotu. A co jeśli wartość zwrotu wynosi 0 zł? Sprzedawca nie odmawia zwrotu, po prostu jego wartość jest 0 zł. Jedno wielkie 0 zł.
@drekenzes to nie jest wymysł allegro ani żadnego z nas , Ustawodawca nie przewidział takij możliwości , Masz przyjąć , oddać minimum , a poza tym możesz wezwać konsumenta do pokrycia strat .
@mdrogeria Dalej nie daje mi to spokoju. Kupujący ustawowo zwraca towar. Jeśli został zużyty/zniszczony, to już nie jest towar, ale odpad. Dlaczego sprzedawca ma oddawać cokolwiek za odpady?
Nie uwzględniam sytuacji, że towar został zniszczony w transporcie. Bierzemy sytuację, że towar jest zniszczony przez Kupującego. Ale to już jest wtedy odpad. Dlaczego odpad mam traktować jako towar?
@drekenzes no niby tak , wypłacając klientowi jakąś tam kwotę za zwrot jednocześnie przyjmujesz jego wartość i tym samym zrzekasz się dalszych roszczeń w stosunku do klienta
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ teraz Co Wy na to ?
1) nie - po odstąpieniu od umowy produkt jest Twoją własnoścą i ( o ile to nie byla reklamacja) kupujacy powinien je odesłać . ale ponieważ już raz to zrbił powinieneś o odebrac na swój koszt
2) myśl eże allegro nie cofnie swej decyzji
3) Czy możesz zakwestionować decyzje allegro? Praktycznie tylko sądownie. Jelsi allegro obciąży Twoje saldo to po prostu pobierze sobie środki i tyle.
Na przyszłość - jełsi kupujący odstepuje od umowy MASZ OBOWIĄZEK przyjąć zwort towaru niezależnie od jego stanu. W momencie złożenie oświadczenia przez kupującego umowa zakupu staje sie nieważna. W przypadku pomniejszenie wartości rzeczy ( tak jak tutaj) masz prawo adekwatnie pomniejszyć wartość zwracanych środkow.
Podkreślam że to co napisałem dotyczy odstąpienia od umowy a nie reklamacji.
Klient przez formularz allegro złożył odstąpienie od umowy bez podania przyczyny. Ale zakładając dyskusję naściemniał dodatkowo, że zwrócił bo coś mu nie działało. Odpowiedziałem na tę reklamację od razu powołując się na uszkodzenia mechaniczne, które były na urządzeniu. Jak w takim razie to traktować jako standardowy zwrot czy reklamację ? Czy może jedno i drugie osobno trzeba rozpatrywać
@Sebulba_96 to musisz uzgodnić z klientem ,zapytaj w dyskusji
Nie odpowiada, wysłałem etykietę aby odesłał towar ale ma to gdzieś. Niestety to jeden z "tych" klientów. Oznaczył sobie dyskusję jako nierozwiązaną i tyle. Allegro nie obciążyło mnie całkowicie kosztami zwrotu ale i tak nie wiem dlaczego mu oddali kasę, później doprowadza to do nadużyć i patologi jak ta. Szczerze mówiąc odesłałem towar do klienta bo wydawało mi się to bardziej uczciwe niż zwrot jak za złom elektroniczny
@Sebulba_96 cóż teoretycznie możesz go wezwać do zwrotu produktu w związku z odstąpieniem od umowy( listem poelconym za potwierdzeniem odbioru). natomiast jeśłi to nie pomoże to zdaje sie że już tylko sprawa w sądzie i sądowy nakaz wydania rzeczy. Nawet jeśli masz racje fizycznie nikt nie jest w stanie klienta zmusić.......