anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja InPost gdzie zgłosić?

szafagabu
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@szafagabu z Twojej wiadomości wynika, ze reklamacja do przewoźnika została już zrobiona. Teraz musisz poczekać na odpowiedź od przewoźnika. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

szafagabu
#7 Wielbiciel#

Tak, tak wiem. Ale czy mam jakoś zgłosić to do allegro, a jeśli tak to gdzie że paczka nie została dostarczona z winy przewoźnika. I czy jakoś zgłosić to kupującemu?

Tak, żebym nie miała niedostarczonej paczki na czas. I żeby kupujący wiedział co się stało. 

Na odpowiedź na reklamacje mam czekać 30 dni 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@szafagabu tak, powiadom proszę kupującego o tej sytuacji. Podaj proszę numer zamówienia, którego to dotyczy. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

szafagabu
#7 Wielbiciel#

Numer zamówienia 

a122b4f0-a514-11ef-913f-bd1f9c74725d

I rozumiem że nie muszę zwracać za ten zakup kupującemu? Tylko muszę poinformowac co się stało, i że jest złożona reklamacja?

Jaka jest dalsza procedura? Ma czekać aż dostanę odpowiedź od przewoźnika na reklamacje?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@szafagabu w przypadku zakupu konsumenckiego (czyli osoba prywatna kupuje od przedsiębiorcy), sprzedający jest odpowiedzialny za towar do momentu otrzymania go przez kupującego. Zgodnie z art. 548 Kodeksu cywilnego § 3. sprzedawca przy umowie zawieranej na odległość z kupującym odpowiada za towar do momentu wydania go "do ręki" kupującemu, nawet jeżeli przy dostarczeniu paczki korzystał z usług listonosza czy kuriera.
W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zwrot wpłaty dla kupującego lub ponowne wysłanie zamówienia. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów