Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Sprzedałem buty piłkarskie które które po 4 miesiącach użytkowania uległy uszkodzeniu a mianowicie, pękła podeszwa w jednym z butów, drugi jest zupełnie niezniszczony. Kupujący zgłosił mi że chce zwrócić buty i zażądał zwrotu pełnej kwoty. Poprosiłem o odesłanie w celu rozpatrzenia jego żądań. Po odebraniu butów okazało się, że noszą ślady zniszczenia nie tylko na podeszwie ale także w innych miejscach, na pewno nie były to uszkodzenia powstałe w tym samym czasie. Dodatkowo kupujący oznajmił, że buty były używane na sztucznej nawierzchni a zgodnie z przeznaczeniem powinny być użytkowane na murawie naturalnej. Buty były zabrudzone, w przesyłce tj. kartonie i w środku butów było pełno gumowych kulek z orlika. Wkładki były aż czarne i dziurawe, co mogło wskazywać na brak odpowiedniej konserwacji. Jak wspomniałem uskzodzeniu uległ tylko jeden but, drugi zupełnie nie, co może wskazywać na uszkodzenie mechaniczne, tym bardziej, że w internecie, na stronach największych sprzedawców obuwia piłkarskiego można znaleźć informacje z których wynika, że używanie butów piłkarskich niezgodnie z przeznaczeniem ma bezpośredni wpływ na ich uszkodzenie, właśnie między innymi podeszwy. Odrzuciłem reklamację ze względu na to, że buty nie były wadliwe a wpływ na uszkodzenia miał sam kupujący. Jednocześnie, w ramach rozwiązania zaproponowałem, że mogę spróbować naprawić te buty na swój koszt, czego kupujący odmówił. Teraz dostałem informację, że buty oglądał na zdjęciach rzeczoznawca, który stwierdził że to wada fabryczna i poprosił o wysłanie ich do niego w celu sporządzenia opinii. Wiadomo, ten człowiek z tego żyje. Przy okazji Allegro zaproponowało kupującemu możliwość skorzystania z AllegroProtect. Co w tej sytuacji powinienem zrobić jako sprzedający? Nie unikam tu żadnej odpowiedzialności ale jestem przekonany, że na uszkodzenie butów miał bezpośredni wpływ kupujący, tym bardziej, że nigdy nie spotkałem się z podobnymi uszkodzeniami a kupujący oznajmił, że buty z oznaczeniem FG, czyli do gry na murawach naturalnych, były użytkowane na murawach sztucznych. Pozdrawiam, Krzysztof.
W terminie 14dni od zgloszenia odrzucic reklamacje podajac szereg powodow za odrzuceniem ze wzgledu na nieprawidlowe uzytkowanie obuwia. I niech nie rozsmiesza ludzi tekstami rzeczoznawca ze zdjecia uznal ze to wada fabryczna panie papier od rzeczoznawcy z pieczatka i za ekspertyze sie placi
Twierdzi, że po zdjęciach rzeczoznawca uznał że to wada i wysłał buty do ekspertyzy. Miałem z tym do czynienia jako kupujący a nie sprzedający i korzystałem osobiście z takiej ekspertyzy jednak nic mi ona nie dała. Wnioski są takie, że to prywatna opinia i zawsze wskazuje że wina leży po stronie sprzedawcy/producenta. Pytanie czy allegro w tej sytuacji ma podstawy do obciążenia mnie z tytułu allegro protect, jak uznają wniosek?
@kosiniak10 Jeśli rzeczowo uargumentujesz swoje stanowisko to allegro nie będzie miało podstaw (ani też prawa) podważać Twojej decyzji - w związku z tym nie będzie podstaw do obciążania Cię ewentualną wypłatą z AP.
Aczkolwiek tu dzieją się różne dziwne rzeczy i może się zdarzyć, że ktoś klepnie aby Cię jendak obciążyć i wtedy trzeba reagować i złożyć odwołanie.
Wiesz, ostatnio kupujący nie odebrał paczki a wystawił mi negatyw którego allegro nie chce usunąć....jakoś odnoszę wrażenie, że prawa przysługują tylko kupującym....
Jak odrzuciłeś reklamację, to już nie naprawiasz tych butów (bo to jest tożsame z uznaniem reklamacji).
A co do samej reklamacji to przy pierwszej reklamacji, klient może żądać tylko naprawy lub wymiany.
To co w sytuacji gdy zaproponowałem naprawę a nie zwrot pieniędzy, mimo że wskazałem że wina leży po stronie kupującego, a kupujący odmówił naprawy?
@kosiniak10 zastanawia mnie tylko jedno .. dlaczego podeszwa pękła tylko w jednym bucie , nie sądzę żeby klient użytkował je w różnych warunkach .
@mdrogeria bo jak masz rękę dominującą to tak samo jest z nogą np masz dużo mocniejszy kop w prawej niż w lewej nodze
@az1rael trzeba by się teraz zapytać klienta czyje lewo czy prawokopny 😁
Mógł w coś kopnąć? Ja rozważam nawet celowe uszkodzenie. Po butach było widać, że nie były eksploatowane standardowo a wiem co mówię, bo obracam się w środowisku piłkarskim
@kosiniak10 Tyle pytań tyle odpowiedzi i nie czytam w którym kierunku ma to zmierzać za czy przeciw uznaniu?
Jak pisałem, nie uznałem reklamacji z powodu użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem, co potwierdził kupujący
@kosiniak10 ,,Sprzedałem buty piłkarskie ,, ....,,Mógł w coś kopnąć? ,, buty piłkarskie po mojemu mają to do siebie ,że się oprócz biegania służą do kopania ....nawet nie czuję ,że mi się rymuje 😁
Owszem tylko zważ że jak masz but na określoną nawierzchnię tutaj murawę a używasz na nawierzchni twardej to też i buty inaczej pracują i też poddajesz większym przeciążeniom buta na nodze dominującej np hamujesz nogą dominującą więc nie dziwne że rozwalił 1 podeszwę prawdopodobnie na nodze dominującej pewnie prawej. @kosiniak10 skoro odrzuciłeś to nie powinni ci naliczyć ap jako osoba prywatna nie obowiązuje ciebie i kupującego ustawa konsumencka wiec to kupujący by musiał w sądzie udowodnić że przedmiot miał wadę fabryczną
@az1rael ależ ja nie próbuję podważyć decyzji autora wątku , Gadane służy do pozyskania informacji , wypowiadają się fachowcy oraz tacy jak ja nie mający zielonego pojęcia w temacie , ALE bywa ,że laik podrzuci cenną myśl .
Dokładnie takie argumenty można znaleźć na stronach największych dystrybutorów obuwia piłkarskiego. Przeciążenia, temperatura, przyczepność są zupełnie inne, stąd duże ryzyko uszkodzenia nie tylko buta ale także nóg.
Domyślam się, że nie w piłkę......od kopnięcia piłki a do tego służą buty, nie spotkałem się by pękły.
@kosiniak10 może kopnął w lekarską .?😁
bo zazwyczaj ktoś jest prawo lub lewonożny. ze świecą szukać piłkarzy , którzy swobodnie grają lewa i prawą nogą na takim samym poziomie.