Witam,
Mam pytanie w sprawie reklamacji na allegro. Moje pytanie jest teoretyczne i nie doświadczyłem opisanego problemu jeszcze. Ale powiedzmy. Kupujący zgłosił reklamację dość sporej wartości sprzętu elektronicznego. Wysłałem mu sprawnie opłaconą etykietę zwrotną. Jednak towar został nadany w 12 dniu od zgłoszenia reklamacji i wrócił do mnie w 14 dniu. Dodatkowo nie posiadam możliwości sprawdzenia kompleksowo danego sprzętu i muszę go udostępnić zewnętrznemu serwisowi. Co mogę zrobić z taką reklamacją aby nie zwrócić kupującemu funduszy z programu ochrony konsumentów. Jak powinna brzmieć wiadomość do konsumenta z odrzuceniem takiej reklamacji? Czy w ogóle mogę ją odrzucić i napisać że muszę ją odrzucić z powodu wymogu czasowego allegro. I skoro otrzymałem towar dopiero dzisiaj to zgodnie z obowiązującym prawem w ciągu 14 dni wrócę z ostateczną odpowiedzią po sprawdzeniu reklamacji przez serwis zewnętrzny? Czy taką odpowiedź allegro uzna za wystarczającą na ten moment? Jak prawidłowo powinno wyglądać zachowanie w takiej sytuacji?
Hodcom
Odrzuc z powodu braku mozliwosci zapoznania sie z towarem w ciagu 14 dniu poprzez zwłoke i brak udostepnienia towaru przez kupujacego w rozsadnym czasie.Niech kupujacy sklada reklamacje jeszcze raz i wtedy termin bedzie biegł kolejne 14 dni. Wazne jest to aby to zrobic do 14 dni od daty kiedy reklamacjia zostala zgloszona .
@Hodcom odrzucasz reklamację, powód nieudostępnienie towaru w przewidzianym ustawą terminie reklamacyjnym spowodowało brak możliwości realnej oceny reklamacji przez zewnętrzny podmiot gospodarczy wyspecjalizowany w diagnostyce reklamowanego sprzętu elektronicznego. Informujemy również kupującego iż przysługuje mu od decyzji odwołanie, które zostanie rozpatrzone w terminie 14 dni i podparte zostanie ekspertyzą wykfalifikowanego serwisu
@az1rael A co w przypadku jeśli konsument zwróci towar wcześniej ale informacja z serwisu zewnętrznego jeszcze do mnie nie przyszła, czy w takiej sytuacji też mogę odrzucić reklamację z podobnego powodu i dać sobie jeszcze 14 dni czasu na odpowiedź z serwisu sprawdzającego?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Hodcom aby na pewno to jest sytuacja teoretyczna?
@_HolaOla_ Aktualnie tak gdyż dopiero zamierzam sprzedawać sprzęt elektroniczny na Allegro z początkiem nowego roku i rozważam jakie jest ryzyko, gdyż ewentualne koszty mogą być wysokie. A regualmin i ochrona konsumentów po stronie allegro wymaga dobrego uzasadnienia przy odrzucaniu reklamacji. Zwiazku z tym chcę się dowiedzieć co w wyżej wymienionej sytuacji mogę zrobić aby być zgodny z regulaminem allegro, chronić prawa konsumentów i nie być stratnym.
@Hodcom przede wszystkim dobra znajomość ustawy konsumenckiej. Regulamin allegro bardzo często nadinterpretację ma formy nad treścią np ustawa mówi na zwrot masz 14 dni kalendarzowych od odstąpienia od umowy a allegro chce szybciej i zabiera punkty. Zazwyczaj przewoźnicy mają 2 do 3 dób na dostawę w regulaminie to każdy przypadek rozpatrując indywidualnie można przyjąć za pewnik że kupujący współpracującu odeśle towar w 1 tygodniu i masz te 7 do 10 dni na ekspertyzę, a jak odsyła w 10dniu to wiadomo że nie ogarniesz bo za mało czasu. Ustawa wymusza na tobie odpowiedź reklamacyjną do 14dni a nie spowiadanie się dlaczego plus o prawie do odwołania się też nie masz obowoązku informować bp ustawa wymienia co ma być w ofercie podane z informacji a ty nie masz obowiązku działać na swoją niekorzyść bo każdy ma obowiązek sam znać swoje prawa. A teraz garść porad w sprzedaży drogich rzeczy
1 kamera na pakowni nagrywanie pracy ciągiem i nagrania trzymasz 1 rok i 1 dzień
2 kamera na przyjęciu zwrotów j.w.
3 kamera z nagrywaniem tam gdzie wydajesz paczki kurierowi
4 pakuj pancernie by ci przewoźnik nie zarzucił złego spakowania i nie uwalił reklamacji
5 obowiązuje prawo pocztowe w doręczeniach tzn że jeśli z towarem jest coś nie tak a paczka nie ma śladów uszkodzeń to kupującu ma obowiązek sporządzić ci i udostępnić protokół szkody w terminie do 7 dni od odbioru byś reklamację do przewoźnika złożył skutecznie jak nie sporządzi lub ci nie odeśle w tym terminie odrzucasz reklamację z powodu niewypełnienia przez kupującego obowiązku sprawdzenia zawartości paczki i wywiązania się z obowoązku przekazania dokumentacji do skutecznego składania roszczeń do przewoźnika
6 jak paczkę kupujący odbiera z widocznym uszkodzeniem to na własną odpowiedzialność ty odpowiadasz do chwili wydania za paczkę. Widziały gały co odbierały odrzucasz reklamację informując że ma prawo sam składać reklamację na dowóz u przewoźnika z protokołem szkody
7 zawsze reklamację składa nadawca lub odbiorca paczki więc patrz kto jest na etykiecie ty czy smart allegro i nie daj się wmanewrowywać w akcje allegro w twoim imieniu zloży reklamację do przewoźnika bo to ewidentne zrzucanie odpowiedzialności. W sumie uokik sam powinien zbadać sprawę czy udostępnianie smartem dostawy przez sprzedawcę na isłudze subskrypcji allegro konsument spełnia wymagania ustawy odpowiedzialności sprzedawcy za transport do chwili wydania bo to można podciągnąć jako zlecenie usługi dowozu podmiotowi zewnętrznemu poza umową własną z przewoźnikiem sprzedawcy.
8 reklamacja usługi dowozu to czas 12 miesięcy stąd 1 rok i 1 dziń nagrania trzymasz bo są czasem takie kwiatki pt po roku zauważyłem że paczki nie dostałem a ty masz dowód
9 nagrania są materiałem dowodowym jak podejrzewasz że kupujący kręci to zglaszasz na policję art 286kk oszustwo są ludzie co zlożą ci reklamację że np w pudełku nie było grafiki za 10-20tys zł np takiego rtxa 5090 czy laptopa wtedy pamiętaj ważysz paczkę ty potem sortownia kamery są u ciebie i na sortowni a nawet na paczkomacie trzeba szybko zgłaszać do przewoźnika reklamację by zabezpieczył nagrania i sie wypowiedział. Kasy nie zwracasz aż nie rozpatrzy przewoźnik reklamacji, reklamację kupującego odrzucasz z powodu toczącego się postepowania reklamacyjnego u przewoźnika argumentując oczekiwaniem na jego decyzję.
10 patrz co ci klient w systemie składa jak kliknął odstąpienie od umowy bez podania przyczyny sorry ale do reklamacji prawa już nie ma ty stosujesz art 34.4 uk wyceniasz ile to warte sustemowo zwrot musisz przyjąć ale min oddajesz 1 zł
11 kupujący może towar sprawdzić tak jak w sklepie wg prawa ue grafiki mu sprzedawca nie podłączy za wszystko ponad użycie wykraczające jak pokazują w sklepie stosuj art 34.4uk zerwie plomby = towar nie jest nowy = utrata wartości= pomniejszony zwrot bo sprzedaż potem jako używka.
12 niestety przy stosowaniu tych zasad prawa kupujący ma na allegro prawo cię wyzywać, wystawiać negatywy pisać oszczerstwa etc zainwestuj w kancelarię która wystosuje ci pismo o zaniechanie pomawiania z art 212kk opatrzone ich danymi jako pełnomocnika i list polecony za potwierdzeniem odbioru ultra skutecznie działa bo mamy allegro nie ma potem na rozprawie cywilnej i cwaniak poddaje tyły zanim do procesu dojdzie. Nieprawidlowe komentarze dokumentuj screenshotami jak się pojawią dopiero potem podejmuj czynności prawne i pamietaj że nie daj sobie wmówić że informowanie kupującego o podejmowaniu czynności prawnych jest straszeniem masz taki obowiązek ustawowy i prawny patrz przedsądowe rozwiązywanie sporów
Pi razy oko tyle plus kup se nerwosol i miej pancerny tyłek bo ci ciśnienie skoczy nieraz na niewyszkolenie konsultantów w ramach obsługi allegro w zakresie przepisów zmusza cię to do bycie ekspertem bys sie nie dał wyrolować przez ludzi którzy potrafią zablysnąć tym że nie odróżniają konsumenta od osoby prywatnej w zakupie lub podobne kwiatki w razie czego masz forum i pisz.
@az1rael Dzięki za odpowiedź twoje rady są sensowne i na pewno wezmę je pod uwagę. Jednak jeszcze liczę na odpowiedź moderatorów allegro jak samo allegro do takich spraw podchodzi. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Hodcom całe nasze stanowisko i wszystkie informacje, które mogę Ci przekazać w tej kwestii znajdziesz w naszej polityce zwrotów i reklamacji na Allegro. Dodatkowo polecam też ten artykuł, bo znajdziesz tam pytania i odpowiedzi na konkretne pytania.
musisz się dostosować do sytuacji
w normalnych warunkach nie ograniczonych socjalistycznymi przepisami
byś wymienił kupującemu od razu towar - patrz Usa
a w ue i pl - musisz kombinować co jest dla ciebie lepsze
swego czasu było głośno o asusie i jego serwisie