anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skąd kod EAN do używanego produktu z poprzedniej epoki??

MAMY ROZWIĄZANIE!
OskaritoSSS
#9 Pomysłodawca#

Skąd kod EAN do używanego produktu z poprzedniej epoki??

Chcę wystawić starą suszarkę do ubrań przemysłową i nie znam kodu ean, skąd mam to niby wziąć dla jednej oferty?? 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
az1rael
#21 Demiurg#

Kody ean można kupić w pakietach na określony czas 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Musisz taki kod kupić. Aby zrobić kod kreskowy na produkt Allegro, należy odwiedzić stronę GS1 Polska

oznacz moderatorów
OskaritoSSS
#9 Pomysłodawca#

kupic kod dla jednej oferty?  a jak dopiszą kod ean nie znając modelu i producenta?

oznacz moderatorów
OskaritoSSS
#9 Pomysłodawca#

hehe, dzięki za poradę- jak zwykle trzeba kombinować

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@OskaritoSSS Kod EAN znajdziesz na opakowaniu produktu. Możesz go również znaleźć na stronie producenta towaru lub zwrócić się do niego, aby nadał kody dla tych produktów.

Jeśli jesteś producentem towaru, kody EAN do swoich produktów możesz pozyskać od GS1- https://www.gs1pl.org/zamow-kod-kreskowy.

Wysyłam Ci szczegółowy artykuł jak uzyskać kod EAN wraz z linkami i instrukcją.
https://help.allegro.com/sell/pl/a/parametry-w-allegro-aMZKj37Vauq 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@N_Nitka28 Nicol, odnośnie Twojego pierwszego stwierdzenia mam pytanie.Produkt bez opakowania, strona producenta nie istnieje, zwrócić się do niego nie mogę, bo już go nie ma na rynku.Pominę to, że kilkadziesiąt lat temu kodów EAN nie było.Dlaczego zatem wymagacie kody EAN dla przedmiotów, które tego kodu nigdy nie miały?

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@ART_FOTO Wysyłam artykuł, w którym znajduje się sekcja "jak zdobyć kod EAN."

@OskaritoSSS Jeśli nie jesteś w stanie pozyskać kodu EAN masz jeszcze dwie opcje: 

- podczas wystawiania oferty przeszukać Katalog Allegro w poszukiwaniu odpowiedniego produktu (jeśli zlokalizujesz taki sam produkt, to możesz połączyć z nim swoją ofertę),
- wystawić produkt na Allegro Lokalnie z konta zwykłego. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@N_Nitka28 Brak odpowiedzi na zadane pytanie.W artykule również jej nie ma.Zaraz przeczytam że mogę pozyskać kody w GS1 Polska osobiście.Tyle tylko, że przy sprzedaży jednostkowych produktów używanych (kilkudziesięcioletnich), nie ma to najmniejszego sensu.Tym bardzie,j że niektóre pojawiają się w pojedynkę i czasem raz na kilka lat Czy ktokolwiek wyszukuje przedmioty po kodzie EAN? Kupujący zawsze szukają po nazwie, aaa, zapomniałem że to właśnie zepsuliście w Waszej wyszukiwarce.

oznacz moderatorów
ja_Nitka
#12 Orędownik#

"Dlaczego zatem wymagacie kody EAN dla przedmiotów, które tego kodu nigdy nie miały?"

@ART_FOTO  nie licz, że dostaniesz od Allegro sensowną odpowiedź na to pytanie.
To temat nieustannie pomijany milczeniem. Allegro od lat udaje, że nie widzi w tym problemu i najwyraźniej nie zamierza go rozwiązać. A problem dotyczy nie tylko starych rzeczy, które nigdy nie miały kodu EAN ale także całej masy rzeczy używanych, które nowe były częścią większych zestawów, a kod EAN przypisany był do całego zestawu. Sprzedawane teraz jako pojedyncze elementy oczywiście nie mają swojego kodu EAN... ale co tam, na Allegro i tak go trzeba podać.

Allegro najwyraźniej ma na celu wyrzucenie rzeczy używanych ze swojej wspaniałej platformy, a że jednoznaczne ogłoszenie tego faktu wywołałoby zbyt duży szum... to mnoży durne wymagania i liczy, że sprzedający taki towar sami odejdą ... bo jak długo można kopać się z koniem?

@N_Nitka28 jak WASZYM zdaniem można znaleźć kod EAN, który nie istnieje?

@N_Nitka28  Czy sprzedaż towarów handlowych z konta prywatnego na Allegro Lokalnie nie jest przypadkiem niezgodne z wymogami ustawy konsumenckiej? nie narusza obowiązku podania klientowi wymaganych informacji? Mają być one podane w sposób jasny, widoczny i zrozumiały.
A co pierwsze widzi klient na AL, że sprzedający nie jest przedsiębiorcą i klienta nie chroni prawo konsumenckie. Nawet jak firma poda w opisie, że jest firmą, to klient dostaje sprzeczne ze sobą informacje.

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@ja_Nitka Jeśli w danej kategorii kod EAN jest parametrem obowiązkowym, to przykro mi, ale nic na to nie poradzimy. Nicol już wyjaśniła, że tego typu towary możesz wystawić na Allegro Lokalnie. 

Doprecyzowując, na Lokalnie można sprzedawać wyłącznie, jako osoba prywatna. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@w_kiwi Czyli tak jak napisała @ja_Nitka , chcecie pozbyć się z Allegro przedsiębiorców sprzedających rzeczy używane, tego na czym Allegro urosło.

Z drugiej strony, kto może nadać numer/kod GTIN/EAN? Według standardów GS1, prawo do nadawania numerów GTIN/kodów EAN (inaczej „kodowania”) przysługuje właścicielowi marki handlowej. Jeżeli właścicielem marki handlowej jest producent, to nadaje numery z własnej puli.

Według tego, nikt nie powinien nadawać kodów EAN dla produktów wyprodukowanych przez kogoś innego.

oznacz moderatorów
ja_Nitka
#12 Orędownik#

@w_kiwi 

Może nie zrozumiałaś, ale problem dotyczy towarów handlowych sprzedawanych przez firmę. Dlatego odpowiedź, że można je wystawiać na AL nie jest rozwiązaniem, bo jak sama napisałaś można je tam wystawiać wyłącznie jako osoba prywatna. Jak ma sprzedawać takie towary firma??

i fajny tekst "... to przykro mi, ale nic na to nie poradzimy."  taka kwintesencja Allegro,
ale powiedz przełożonym, że bzdurne zasady zawsze może zmienić, ten kto je wymyślił 😉

Wnioskuję, że doskonale wiecie, że wymyślony przez Allegro wymóg podawania kodów EAN, które nie istnieją jest bez sensu, ale tak właśnie ma być, to nie Wasz problem.
A to, że dzięki temu macie w katalogu dziesiątki, a nawet setki produktów krzaków, z danymi wyssanymi z palca, to przecież też nie Wasz problem.

Skoro Allegro nie widzi problemu, to jest rozwiązanie - po prostu nadal wpisywać w EAN cokolwiek, system łyka to jak młody pelikan, wystarczy aby EAN był w bazie GS1 i nie było go w katalogu 😉

oznacz moderatorów
OskaritoSSS
#9 Pomysłodawca#

Czy odniesie się Pani do poniższej wiadomości?

oznacz moderatorów