anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż "miedziaków" na aukcji Allegro.

MAMY ROZWIĄZANIE!
WojtasBKS
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry. Mam w domu dobrych kilka kilogramów 1,2 i 5 groszówek.
Ze względu na to, że najbliższy oddział NPB mam daleko i do tego nie po drodze
zastanawiałem się czy można wystawić te drobniaki na aukcji na allegro? Jest to legalne?
Pamiętam kilka lat temu ogłoszenia, że ludzie szukają "miedziaków" na lokalnych portalach.

W żadnym sklepie nie chcą takiej ilości.
Byłem w kilku bankach i ze względu na brak liczarki do bilonu nie mogą tego przyjąć.

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22
mdrogeria
#21 Demiurg#

@WojtasBKS idź do najbliższego sklepu , sprzedawca nie może odmówić przyjęcia zapłaty w obowiązującej walucie , jak się będzie stawiał napomknij o RPK, szybko policzy i podziękuje za zakupy .

oznacz moderatorów
WojtasBKS
#8 Zapaleniec#

Tak, na pewno szybko policzy 5-7 kg miedziaków

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@mdrogeria @WojtasBKS wiem, że w banku istnieje również taka możliwość wymiany (trzeba mieć wcześniej posortowane nominałami(?)).

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek w NBP mają automaty do liczenia z wydrukiem do okienka i wypłacają kasę 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
fox_paws
#15 Entuzjasta#

@kostas11 A prowizja?

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@fox_paws W NBP nie ma prowizji jak liczysz w automatach i idziesz z wydrukiem po kasę 😄 oraz Cię zaskoczę, możesz kasę od razu wpłacić na konto BLIK tyle że autoamaty obsługują tylko kilka banków 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
fox_paws
#15 Entuzjasta#

@gdvorek W komercyjnym banku biorą prowizję, która może wynieść nawet 10 zł

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@WojtasBKS sprzedaż monet na platformie jest zabroniona, z wyjątkiem monet wybitych przed 1800 rokiem.

Sprzedaż srebra w postaci sztabek oraz złotych monet kolekcjonerskich jest dozwolona tylko dla sprzedawców, którzy mają odrębną umowę z Allegro w ramach programu Strefa Kolekcjonera. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
WojtasBKS
#8 Zapaleniec#

@gdvorek Z tego co uświadomił mi jeden człowiek, jest Pan w błędzie.

Z pewnego źródła otrzymałem mam taką odpowiedź:

"Jak najbardziej możesz sprzedać dowolne monety poprzez Allegro jak i Allegro Lokalnie, jest do tego nawet dedykowana kategoria https://allegro.pl/kategoria/polska-po-1945-iii-rp-1990-8753 Wystawiając poprzez Allegro zapłacisz 12,3% prowizji + prowizja od kosztów dostawy. Poprzez Lokalnie 7,9%"

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek serio 😄 to proszę to wszystko usunąć https://allegro.pl/listing?string=1%20groszy%202014

@WojtasBKS śmiało wystaw na wagę, kolekcjonerzy szukają destruktów czy roczników więc jak nie przesadzisz z ceną spokojnie sprzedasz 😄 

https://allegro.pl/listing?string=kg%201%202%205%20groszy&ref=dym&srsltid=AfmBOorbd3LqFPrHt75zcOjcFV...

________
Κώστας
oznacz moderatorów
WojtasBKS
#8 Zapaleniec#

Faktycznie, a ja się tu pier..niczę w tańcu 😂

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@WojtasBKS @kostas11 Kolega @gdvorek zapewne skończył dyżur, zanim się połapał, jakiego pociesznego babola walnął 😎

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@gdvorek Monety 1, 2 i 5 gr nie są ze złota 😂 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@gdvorek Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale zakaz sprzedaży dotyczy tylko falsów monet z obecnego obiegu na szkodę emitenta a każdą monetę obiegową można wystawiać i sprzedawać.

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kolekcjoner608 To co wpisał, dotyczy sprzedaży monet złotych

oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@TomBanknoter Co do handlu złotymi monetami to są inne zasady ,ale pytanie autora wątku dotyczyło zwykłych obiegówek i na pewno liczył że ktoś konkretny z allegro da mu odpowiedź jakiej oczekiwał . 

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kolekcjoner608 To co wkleił moderator dotyczy dokładnie handlu kruszcami, stąd odniesienie do roku 1800 i sztabek. Po prostu nie doczytał 😎

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Trochę pomyliłeś miedziaki. Szukali to tych z dawniejszych lat. Te stare były zrobione z metalu, którego wartość kilka razy przekraczała ich nominał. Potem ten metal się zmienił i teraz już te nowsze nie są tyle warte. Nie pamiętam już tego dokładnie. Nigdy nie skupowałam ani nie sprzedawałam.  Ale poszukaj na google, były strony które to skupowały. Dla kilku kilogramów tych starszych to nawet swojego kuriera wysyłali... Inna sprawa, że niszczenie monet obiegowych dla metalu jest nielegalne. 

oznacz moderatorów
WojtasBKS
#8 Zapaleniec#

Miedziaki są w cudzysłowie, jest to mowa potoczna 😉

oznacz moderatorów