anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzony towar przez InPost / Allegro Protect

Client:94459787
#2 Obserwator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Witam. Sprzedałam przez allegro sprawną konsolę Playstation. Niestety paczka została w transporcie uszkodzona przez firmę InPost i nie poczuli się oni do odpowiedzialności (konsola doznała pęknięcia, uderzyli mocno rogiem paczki i mimo kilku warstw zabezpieczeń zniszczyli towar). W dyskusji allegro poprosiłam sprzedającego o złożenie reklamacji do InPostu, niestety została odrzucona. Odrzucili także odwołanie od decyzji. Chciałam spróbować wszystkich sposobów bo jednak zniszczony towar nie był tani. Dziś nie zdążyłam nawet zareagować na wiadomości w dyskusji, a w ciągu kilku chwil kupującemu został przyznany zwrot z Allegro Protect i dyskusja została oznaczona jako nierozwiązana.

Otrzymałam wiadomość od allegro w dyskusji:

Wiadomość dla sprzedającego
Zwrot pokrywa Allegro Protect. Zapewniamy, że nie oczekujemy spłaty tej kwoty.

Nie bardzo rozumiem co Allegro ma na myśli bo jeśli w przyszłości będą chcieli ode mnie zwrotu tej kwoty to jednak wolałabym odzyskać uszkodzony przez InPost towar. Proszę o pomoc...

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

RED
#21 Demiurg#

kupujący ma konsolę i pieniądze

same profity

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

No niby tak ale jeśli allegro ma zamiar windykować ten zwrot ode mnie to jednak wolałabym odzyskać uszkodzony sprzęt...

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Regulamin mówi jak kupujacy dostanie zwrot od sprzedającego to musi zwrócić środki do Allegro a tu...ma to i to.

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Nie nie, ja nie zwracałam pieniążków kupującemu bo czekałam w dyskusji na decyzję InPostu. Dostał decyzję dziś rano, a przed 17:00 już zwrot z Allegro Protect. Nawet nie zdążyłam zareagować w żaden sposób. Faktycznie tak jak ktoś wyżej napisał, ma teraz działającą konsolę z uszkodzoną obudową no i zwrot za całą aukcję, pytanie tylko czy teraz ja nie zostanę i bez tej konsoli i ze zobowiązaniem wobec allegro na niemałą kwotę... Nie bardzo wiem do czego odnosi się wiadomość allegro, że nie oczekują spłaty tej kwoty.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:94459787 nigdy by w sądzie nie uzyskali tytułu egzekucyjnego w rozprawie bo podniosła byś zarzuty 1 roszczenie nie było między tobą a allegro tylko tobą i kupującym więc allegro nie miałoby prawa go dochodzić i 2 roszczenie z procesu reklamacyjnego gdzie allegro nie jest i nie było stroną postępowania a nawet nie ma prawa ingerować w reklamację nie będąc stroną

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:94459787 masz czarno na białym ,, 

zachowaj wiadomość ,

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Rozumiem, jednak nie chciałabym się z nikim "boksować".

Martwi mnie jedynie wcześniejsza wiadomość z dyskusji:

Client:94459787, jeżeli nie dostarczyłeś towaru lub nie rozpatrzyłeś reklamacji Kupującego to kwotę zaakceptowanego wniosku doliczymy do Twoich rozliczeń z Allegro.

Nawet nie zdążyłam rozpatrzyć reklamacji bo nie wiedziałam, że dziś kupujący dostał odpowiedź z InPostu, a na to głównie czekaliśmy.

po czym rozpatrzyli wniosek i napisali:

Faktycznie w rozliczeniach allegro nie mam tej kwoty, ale nie wiem czy to kwestia czasu czy po prostu allegro faktycznie podeszło do tematu w sposób taki, że nie zawiniłam ani ja ani kupujący tylko przewoźnik. Bardzo proszę o wypowiedź kogoś z ekipy allegro abym wiedziała co z tą sytuacją zrobić...  @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

😆 to tekst bota 

Client:94459787, jeżeli nie dostarczyłeś towaru lub nie rozpatrzyłeś reklamacji Kupującego to kwotę zaakceptowanego wniosku doliczymy do Twoich rozliczeń z Allegro.

oznacz moderatorów