anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wiadomość allegro o dyrektywę DAC7

MAMY ROZWIĄZANIE!
cosmetica1
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."

Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?

oznacz moderatorów
324 ODPOWIEDZI 324
Client:121769122
#8 Zapaleniec#

Wzywam adminów : @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ To będzie gorący temat na najbliższe tygodnie 🙂

oznacz moderatorów
lidwol22
#3 Debiutant#

Sprzedaż na Twoim koncie osiągnęła w tym roku jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji. Dyrektywa unijna DAC7 nakłada w takim wypadku na Allegro, obowiązek gromadzenia danych o sprzedających

Proszę nadal o merytoryczną informacje w jakim celu powyższa wiadomość jest wysyłana do osób które nie spełniają wymagani w niej zawartych w chwili wysłania.

oznacz moderatorów
bartek4437
#8 Zapaleniec#

Witam tez dostałem na e-maila nie od allegro wiec to dziwne i nie przekroczylem tez wiec to jest dziwne . Masakra . Czekam na odpowiedz od allegro

oznacz moderatorów
edytaowen
#8 Zapaleniec#

Proszę daj znać jak Ci odpiszą. Ja mam to samo na mailu. Gdzie mam pisać do Allegro bo ciężko znaleźć do nich kontakt w tej konkretnej sprawie? Dziękuję 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@kz221 @edytaowen @bartek4437 @lidwol22 @Legniczanin30 po mojemu allegro na zimne dmucha BO!! być może przyjdzie czas , że limit przekroczycie  ,a wówczas zgodnie z zapisem zablokują Wam konto do wypłat ,jaki będzie tego finał ?? a ...zrobicie wielkie hallo ,że allegro przetrzymuje Wasze pieniądze . Mają Ustawowy obowiązek przekazania danych to je przekażą jak konto spełni warunek  ,a nawet jeśli to zrobią na wyrost US się nie zainteresuje 

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  czy mam rację ?

oznacz moderatorów
Ethiem
#8 Zapaleniec#

Kwestia jest jedna, im mniej wrazliwych naszych danych ma jakis sklep/platforma, tym lepiej.

Kazdy kogo dotknal wyciek z owocowego sklepiku i telefony oszustow znajacych mase danych osobowych to wie.

Wiec nie, nie moga sobie paranoicznie dmuchac na zimne z nadzieja, ze uzytkownicy ochoczo przekaza im pesele - nawet teraz, gdy jest mozliwosc latwego ich poblokowania. 

oznacz moderatorów
vintage_zegarki
#2 Obserwator#

Dla mnie podawanie numeru PESEL gdziekolwiek, gdzie nie jest to absolutnie niezbędne jest nie do przyjęcia. 

Liczę się z tym, że za 60 dni moje konto pod względem sprzedaży zostanie zablokowane - trudno, ale danych nie podam. 

Dostałem też takie wezwanie, bo mam 31 transakcji. Co prawda po kilkanaście złotych, ale jednak (sprzedawałem kolekcję zbieraną przez lata).

oznacz moderatorów
piotralski123
#9 Pomysłodawca#

Też dostałem takiego maila pomimo, że póki co nie spełniam tych warunków. Ciekawe...

oznacz moderatorów
Rafal_Skrzynski
#7 Wielbiciel#

Też nie spełniam warunków, napisałem do nich i odpisali że zweryfikują i dadzą znać 

oznacz moderatorów
bartek4437
#8 Zapaleniec#

A co najlepsze własnie pesel trzeba podac . Przeciez allegro i tak ma dane wiec po co podawac drugi raz to jest dziwne?

oznacz moderatorów
vintage_zegarki
#2 Obserwator#

Jesteś pewien, że PESEL ma? Imię i nazwisko oraz adres to na pewno. 

oznacz moderatorów
bartek4437
#8 Zapaleniec#

Chodziło mi o dane czyli imie nazwisko i adres

oznacz moderatorów
kewlarowy_dywan
#2 Obserwator#

I u mnie to samo, niecałe cztery tysie za sprzedane,pieć transakcji,a ci do mnie wypisują,że przekroczone 2000 euro lub 30 transakcji.Co to ma być...

oznacz moderatorów
Zin297
#9 Pomysłodawca#

No wychodzi na to że na wielką skale wprowadzają ludzi w błąd tylko po co ?
Wysyłają do użytkowników fałszywy komunikat nawet do tych  co nic nie sprzedali lub 1 lub kilka rzeczy o minimalnej wartości 😄 No i jeszcze te zapowiedzi że będą wliczać anulowane transakcje bo podobno takie są przepisy DAC7 ale to nie prawda bo np. e-bay.pl pisze wprost że anulowanych transakcji nie wlicza z oczywistego powodu bo coś takiego nie jest w ogóle dokonaną transakcją .

oznacz moderatorów
bartek4437
#8 Zapaleniec#

Hahahahhaha dobre Kewlarowy_dywan

oznacz moderatorów
Rosemary
#7 Wielbiciel#

Ja swojego numeru PESEL nie podam, najwyżej zablokują mi sprzedaż, ale wtedy też niczego już nie kupię i Pa Pa Allegro.

Zobaczymy jak na tym bublu zyskają portale sprzedażowe, firmy kurierskie i cała planeta, bo używane rzeczy stracą szanse na powtórne ich użycie.

oznacz moderatorów
bartek4437
#8 Zapaleniec#

Rosemary dokładnie ja rozumiem imie nazwisko adres ale pesel? Co czego im ? I dokładnie jak opisales pozniej 

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@kz221 Proszę waz o odrobinę cierpliwości. Otrzymacie wyjaśnienie drogą mailową. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
edytaowen
#8 Zapaleniec#

Bardzo dziękuję. Też nie przekroczyłam.żadnych limitów, raptem dwie transakcje sprzedaży na 2600zł i takiego maila dostałam, że przekroczyłam ... oszustwo? Dlaczego Allegro nie wysłało takiej informacji wewnętrznie na czacie, tylko mailem? Teraz jest plaga właśnie takich oszustw ... mailowo. Dziękuję 

oznacz moderatorów
konstanty
#7 Wielbiciel#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Dostałem dzisiaj emaila (w spamie) prośbę z Allegro o podanie swoich danych, problem polega w tym że nie przekroczyłem limitu 30 transakcji sprzedaży i to licząc za ostatnie dwa lata ani kwoty 2000 E. Czy to jest faktycznie ruch Allegro czy kolejna próba wyłudzenia danych na jaką ostatnio często są narażeni użytkownicy Allegro. 

oznacz moderatorów