anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wiadomość allegro o dyrektywę DAC7

MAMY ROZWIĄZANIE!
cosmetica1
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."

Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?

oznacz moderatorów
324 ODPOWIEDZI 324
kostas11
#21 Demiurg#

@ren_corp  napisał(a):

Będą likwidować konta nie używane , nie będzie można mieć 2 kont ani dzielić ich z małżonkami.

Skąd masz taką informację że nie można mieć dwóch kont ???

Doprecyzujemy, że nie można używać wielu kont, aby:

• obchodzić warunki promocji, programów lub usług świadczonych przez Allegro – jeśli stwierdzimy takie działania, będziemy mogli automatycznie uniemożliwić udział w takich promocjach
  • manipulować popularnością ofert, sprzedających (w tym jakością sprzedaży) lub ocen.

Podstawa: zapobieganie nadużyciom (artykuł 14.1 Regulaminu Allegro, litera g).

________
Κώστας
oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#
Jeśli bardzo długo nie używasz konta AllegroBędziemy je usuwać. SPRAWDŹ
Jeśli używasz więcej niż jednego konta AllegroDoprecyzujemy zasady używania wielu kont. SPRAWDŹ
Dla wszystkichUsuniemy możliwość przekazywania konta między małżonkami. SPRAWDŹ
oznacz moderatorów
Newday5
#11 Animator#

Co takiego?! 

Jak dobrze, ze nie podałam danych, Allegro zwariowało, oszalało!

oznacz moderatorów
k-o-n-r-a-d_b
#2 Obserwator#

A co grozi ze strony US jesli nie podam tego nr PESEL ? To ze Allegro zablokuje mi sprzedaż to mam to nie jest problem.

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

A jak obca osoba na ulicy poprosi Cię o pesel to podasz?

No co allegro bez peselu G-Ó-W-N-O  zrobi i nic do US nie wyśle bo się US nie będzie bawić.

A jak nie prawidłowy to już paragrafy

oznacz moderatorów
Malacht
#8 Zapaleniec#

Tak jak piszą poprzednicy chodzi o wykasowanie prywatnych sprzedawców maja być tylko firmy i korporacje.

Mi zablokowali możliwość sprzedaży ale najgorsze to , że 1000 zł mi zablokowali do wypłaty za sprzedane i wysłane przedmioty.

Pozdrawiam wszystkich w podobnej sytuacji

oznacz moderatorów
k-o-n-r-a-d_b
#2 Obserwator#

Ja rozwiązałem umowę z Allegro jakieś 1,5 miesiąca temu. Za kilkanaście dni kończy się 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Czyli mówicie zeby olać i wiadomości nie podawać tego numeru PESEL ?

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

No wszyscy olewają......

oznacz moderatorów
eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Wy nadal nie rozumiecie co to jest ten Dac7 i jak działa prawo skarbowe w Polsce ? Działa tak jak działało od zawsze. Sprzedajesz, zarabiasz, płacisz podatki. I rozliczasz sie z państwem , w zależności od okoliczności , przeważnie w formularzu PIT. I śpisz spokojnie.

No ale jeśli sprzedawało sie miesięcznie tylko  400 kilogramów ciuszków po swoim bąbelku bo z nich wyrósł,  albo 30 kart graficznych w spadku po dziadku co to był górnikiem i myślało sie że sie jest sprytnym , no to teraz zaboli.

Do tego, skarbówka sobie spokojnie poczeka z wezwaniami... Miną kolejne  4 lata, wy już nawet zapomnicie że robiliście takie biznesy życia 😉 A wtedy ....dostaniecie wezwanie w celu wyjaśnienia sprzedaży sprzed 4-5 lat.  

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

Skarbówka niech sobie robi co chce;-)ale allegro na pewno nie jest bezpieczną bazą do przechowywania PESEL wyobraź sobie kolego że allegro pada bo np. do **piiip** mu się dobierze UOIKIK np. za promowanie swojego sklepiku ,pozycjonowanie i promowanie swojego sklepiku, za prowizje od kosztów wysyłki, za jakieś opłaty jednorazowe, za wstrzymywanie środków kupujących ( to tak dla beki pisze ale niech allegro hipotetycznie padnie) to syndyk pewnie sprzeda również bazę danych z PESELEM użytkowników .Allegro to biznes taki ze dziś jest jutro nie ma i co się stanie z tymi wszystkimi danymi? imie nazwisko moje i adres niech sobie w d...wsadzą ale PESEL to inna bajka.

oznacz moderatorów
sayan_23
#8 Zapaleniec#

**piiip**o nam zrobią , trzeba się zjednoczyć i walczyć z **piiip**ami i oszustami !!!!

oznacz moderatorów
crm20
#8 Zapaleniec#

wedlug tego DAC7 można tylko sprzedać 30 przedmiotów rocznie, czyli wychodzi 2,5 przedmiotu miesięcznie.

oznacz moderatorów
banitos_2006
#11 Animator#

Nie 30 - a 29.

oznacz moderatorów
sayan_23
#8 Zapaleniec#

mogą nam naskoczyć , złodzieje niech siebie rozliczają z przekrętów !!!

oznacz moderatorów
Newday5
#11 Animator#

Istnieje pojęcie Kwoty wolnej od podatku i ramach tego mozna sprzedać do wysokości tej kwoty nie płacąc podatku.

oznacz moderatorów
banitos_2006
#11 Animator#

"Co do zasady osoby, które uzyskały w roku podatkowym dochody podlegające opodatkowaniu, mają obowiązek złożenia zeznania podatkowego. Uzyskanie dochodu poniżej kwoty wolnej od podatku nie zwalnia podatnika z tego obowiązku."

zgłosić i tak musisz, nie zgłosiłeś - ....jesteś przestępcą

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

Buhahaha więzień braknie dla takich przestępców...ale dobrze niech karzą. Służba penitencjarna musi się rozwijać.

Kara śmierci też byłaby nie głupia dla takich  przestępców przez duże P.

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@banitos_2006 Nie każda sprzedaż oznacza dochód podlegający opodatkowaniu. 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
DiKey91
#10 Popularyzator#

Wszyscy trafią do więzienia. Akcja z Buddą pokazuje że nikogo nie zawahają się wsadzić

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

Kupuj już bilet do DUBAJU

W przypadku tego osobnika zabezpieczyli za 100mln zł mienia a  gość był pewnie słupem i sobie ktoś nim pieniążki uprał.

oznacz moderatorów