Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."
Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?
W żadnym wypadku nie podawajcie swoich peselów i innych. Allegro nie ma prawa tego od was wymagać - brak jest jakichkolwiek przepisów wykonawczych . Ale w tym kraju prawo już nie działa , albo działa dla elit tylko. A kasy szukają wszędzie bo budżet się nie spina ; trzeba cyckać nawet tych najmniejszych. Allegro już nie jest platformą dla małych biznesów i nic tego nie zmieni . Ja wszystkie aukcje mam już na o.l.x. i nie żałuje bo są o wiele większe zasięgi. Płacisz za wystawienie i zero prowizji. Im wcześniej to zrozumiecie tym lepiej. Transfer na nową platforme też zabiera sporo czasu więc nie zostawiajcie to na ostatnia chwile czyli początek 2025 roku. Trzeba też miec troche honoru i nie jęczeć "dajcie mi sprzedawać na allegro" . To oni tracą klientów a przed nami otwierają się inne możliwości )
Pisałem do Allegro z zapytaniem czy mają podstawę żądać od nas podania nr pesel . O czy jeśli go nie podam, czy mają prawo nakładać ograniczenia na konto ? Zapytanie składałem 2x , migali się od konkretnej odpowiedzi . Wczoraj dostałem maila. Treść wrzucam poniżej . Dane osoby która mi odpowiedziała usunąłem.
allegro logo
Dobry wieczór,
dziękuję za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.
Tak, w ustawie jest informacja o konieczności nałożenia odpowiednich sankcji w przypadku nieprzekazania wymaganych danych w ramach dyrektywy DAC7.
Zachęcam do zapoznania się z nią:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021L0514
Tymczasem życzę spokojnego wieczoru!
Pozdrawiam
// ..........
Zespół Allegro
Na O O LL XX chyba już wszyscy się wynieśli
Taa na O i V od paru dni ruch rośnie, na Amalegro znowu maleje.
Przedmiotów które mnie interesowały po wpisanie w szukajke było 140-150 stron w tej chwili 2 strony.
BIJĘ BRAWO
Oczywiście to nie jest zgodne z polskim prawem. Nie ma żadnych przepisów wykonawczych w temacie podawania peseli. Równie dobrze jak kupujesz bułke w sklepie to sprzedawca mógłby zażądać twoich danych czyli absurd. A jeżeli allegro nie ma prawa żadać tego typu informacji to nie ma prawa również nakładać sankcji. Musiałby tam te jełopy tam na górze dodać/uchwalić przepisy wykonawcze. Jak na razie to allegro podejmuje działania na nielegalu (jak i inne portale zapewne) . Również sprzedawca usług jakim jest allegro nie może dzielić użytkowników na lepszych i gorszych . Co więcej jakikolwiek sprzedawca nie może odmawiać wykonania usługi czy sprzedaży że na przykład sprzedaje blondynkom a brunetkom już nie. Oczywiście allegro od kilkunastu lat nie jest polskim podmiotem gospodarczym (dawno temu został kupiony) co nie oznacza że nie musi stosować się do polskiego prawa.
allegro może sobie zmienić regulamin jak chce.....a użytkownicy akceptują go. Jeśli nie to won.
Wymyslili sobie że w ten sposób sobie pozbierają pesele.
Co innego NIP bo nip firmy jest ogólnodostępny.
I to jest zdrowe podejście! Nie prosić się, nie błagać, nie skomleć... Po prostu wystarczy iść do konkurencji, to nie boli.
Podziękujmy UE bo dyrektywa jest unijna.
Dużo się mówi o ekologii:
Ktoś miał do sprzedania laptopa stary monitor, kolekcjoner jakieś wartościowe rzeczy mógł kupić ( mówię tu tylko o rzeczach używanych) i to się kręciło . Kokosów ludzie na tym nie zarabiali ,ale ktoś mógł się cieszyć ze starej płyty gramofonowej albo części do zabytkowego motoru.
Teraz większość tych rzeczy pójdzie na śmietnik.
Polacy od pewnego czasu zgadzają się na wszystko co nie zawsze jest dla nich dobre
zakaz spalinowych ok
większe ceny za prąd ok ( najdroższy prąd w europie)
zakazy nakazy ok
stare wiatraki ok
wydawanie KPO na fotoradary ok
Dokładnie tak kolego jak piszesz ponieważ naród pogubiony otępiony dla niektórych najważniejsze jest żeby nie rządził PiS i tego się trzymałem A jak będzie tak będzie....
zaraz będa dopłaty do aut spalinowych.
Strefy czystego transportu i bydlak amerykański z 2023 roku z 8 litrowy silnikiem Hemi co ma 340g CO2 wjedzie do centrum warszawy (do RAFAŁKA) trując nasze dzieci ,a toyota YARIS 1,1l z 2009r co emituje 80g nie wjedzie i gdzie tu sens i logika BRAWO MIESZKAŃCY WARSZAWY;-)
Budujmy zamiast przemysłu kładki w warszawie za 110mln zł.
Zamknijmy PKP CARGO POCZTE POLSKA:-)
NA nasze tory wjedzie UKRAINIAN CARGO POLAND co ma kapitał 6tys zł 1 lokomotywę i 10 wagonów....
Budujemy atom to zamknijmy RAFAKO co robi np wytwornice pary a polaków nic nie rusza...
No i znowu mail:
"Sprzedaż na Twoim koncie lub kontach powiązanych osiągnęła w tym roku jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji."
Czemu go dostaję, skoro mam w tym roku 27 transakcji na kwotę około 3500 zł?
Ustawa odnosząca się do DAC7 jest niezgodna z konstytucją i z obowiązującym prawem oraz działa wstecz. 2 lata temu przekroczyłeś a przecież wówczas nie było żadnych progów, no i teraz musisz podać pesel itd. 2 lata temu nie było tej ustawy ani dac7 kiedy to korzystałeś/ałaś z usług serwisu allegro itp.. Warto by tematem w końcu zajęli się prawnicy, bo to kolejny bubel prawny!
A czy po zablokowaniu wypłat za niepodanie danych do DAC7, rowniez blokowane są pieniądze ze zwrotow za moje zakupy? Nie jestem pewien czy sprzedawca robiąc mi zwrot robi go bezpośrednio na rachunek moj, czy najpierw na rach allegro z ktorego ja to muszę potwierdzić i dopiero $ leci na mój? Mam nadzieję, ze zwroty nie sa blokowane tzn pieniadze z nich.
@Lukasin pieniądze ze zwrotów nie są blokowane. Poza tym powinny wracać w tamto miejsce z skąd płaciłeś.
W żadnym wypadku nie podawajcie swoich danych . Szukają jeleni. Urząd może przekopać wasze transakcje do pięciu lat wstecz. Jak się zbierze kilkadziesiąt tysiaków to będzie niezła sumka do zapłacenia. Żaden zysk z allegro wam tego nie zrekompensuje. A więc nie ma sensu .
Nie przekazując allegro danych nie mamy pewności że nic nie wyślą do US. Jw napisano , budzi wątpliwości kwestia działania dyrektywy "wstecz" ale nie znam się na tym
@RJ93MM Dokładnie tak jak napisałem powyżej: "Przecież oni i tak mają te dane - może nieco mniej kompletne niż wymaga ustawa, ale wystarczające, żeby każdego namierzyć".
Wbrew temu co niektórym się wydaje, nie ma tu żadnego działania prawa wstecz, bo DAC-7 nie zmienia przepisów żadnych podatkowych, ani nie nakłada nowych obowiązków na podatników. Dyrektywa nakazuje platformom handlowym raportować dane, które one wcześniej i tak miały obowiązek gromadzić i udostępniać na żądanie.
No to lipa mają mnie , przewaliłem limit 1400zl 🥲