anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wiadomość allegro o dyrektywę DAC7

MAMY ROZWIĄZANIE!
cosmetica1
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."

Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?

oznacz moderatorów
324 ODPOWIEDZI 324
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@RJ93MM Nastąpiło pewne nieporozumienie. Przekroczenie limitu nakłada na Allegro obowiązek informacyjny, a nie obowiązek podatkowy na Ciebie 🐭 Nie dajmy się zwariować, nie każda sprzedaż podlega opodatkowaniu - szczególnie w wypadku osób prywatnych 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
RJ93MM
#8 Zapaleniec#

Nie każda, pod warunkiem że udowodnię ze coś mam powyżej pół roku , i dodatkowo mam na to paragony i fv . Co w sytuacji gdzie ma cały strych zawalony częściami motocyklowymi, które gdzieś kiedyś kupiłem na "gębę " od kolegi , gdzieś na marketplace , na **piiip** na allegro itp itd ? Teraz robię pozadki,  chce się pozbyć,  sprzedałem  i przekroczyłem limit.  Co w takiej sytuacji? Jeśli dostaną raport to mnie wezwą żebym im przedstawił dowody zakupu, co gdzie kiedy za ile . Raczej nie będę w stanie się wytłumaczyć,  nie mając dowodów zakupu...

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@bombardier10 Przecież oni i tak mają te dane - może nieco mniej kompletne niż wymaga ustawa, ale wystarczające, żeby każdego namierzyć. Poza tym, fiskus od dawna mógł sprawdzać te transakcje, tylko przedtem musiał sam znaleźć, a teraz dostanie wykazy 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
bombardier10
#9 Pomysłodawca#

Jak nie mają pesela to nie mają nic.  A nie ma możliwości aby działali po omacku i sprawdzali po nazwisku. Dopiero dyrektywa DAC7 daje im "opcje atomową" -  czyli kontrole wszystkich transakcji powiązanych z konkretnym uzytkownikiem. I nie ma nic do rzeczy czy masz papiery na te fanty czy nie. Jak nie  zgłosiłeś je wcześniej w picie to mogą cie obłozyć   podatkiem do 70%  od nieujawnionych dochodów.  A jak już załapia że nie coś jest nie  w porządku z dwóch ostatnich lat to zapewne sprawdzą i pięć lat do tyłu.  A za 5 lat to już nawet  jeśli mamy te minimum 8 tysiaków rocznie to robi się konkretna kwota.  Jest potężny deficyt w budżecie więc będą starali się ściągać kasiore pod każdym pretekstem - teoretycznie nie podnosząc podatków. Czasu mają dość a owiec do strzyżenia jest sporo.  DAC7 to potężna dyrektywa inwigilacyjna i jest wprowadzona nie od parady ale aby owce strzyc .

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

OLAĆ !!!!!!!!! 

oznacz moderatorów