anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wiadomość allegro o dyrektywę DAC7

MAMY ROZWIĄZANIE!
cosmetica1
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."

Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?

oznacz moderatorów
420 ODPOWIEDZI 420
GameSaloon
#2 Obserwator#

dane wysłane na pałę. W moim przypadku wszystkie zwroty robione przez allegro finanse ale żaden nie pomniejszył wartości transakcji. W odpowiedzi na zgłoszenie błędu otrzymuje się od pseudo konsultanta

Dodatkowo, jeśli  uważa Pan, że zaraportowaliśmy błędne dane, powinien Pan wyjaśnić kwestię rozbieżności danych z wyłącznie z  KAS.

Raporty korygujące będziemy wysyłać na wezwanie KAS. Jeśli pojawią się rozbieżności i wątpliwości co do przekazanych danych DAC7,  powinien Pan wyjaśnić je samodzielnie."

czyli nic jak tylko czekać na wezwanie...

oznacz moderatorów
january25101984
#8 Zapaleniec#

masz allegro pay?

oznacz moderatorów
GameSaloon
#2 Obserwator#

kontaktowałeś/aś się z nimi w tej sprawie ? co na to ? 2 konsultantów napisało mi że wykluczają zwroty z wartości transakcji.

oznacz moderatorów
M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca#

za który rok wysyła alegro dane ? 2023 czy 2024 ? 

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

za obydwa....ale są z błędami 😉 🙂 i prawo nie działa wstecz, US może ich obśmiać takimi suchymi danymi:-) za kwartał tyle...i jest jeszcze kwota wolna od podatku;-)mi się ich raport podoba bo nie jest rzeczowy gorzej jak US każe się tłumaczyć;-)

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

A i u mnie zgłosili po numerze konta bez PESEL;-) ciekawe czy US ma taką władzę żeby sobie to sprawdzić...:-) wszystko na odp. zrobione;-)

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Oni zgłosili tylu ludzi, ze urząd chyba musiał by zatrudnienie 3-krotnie zwiększyć, zeby wszystkim kazać sie tłumaczyć...

oznacz moderatorów
M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca#

Gdzie znajdę jakieś informacje że zostałem zgłoszony ? Albo do kiedy mają czas na to ?

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Na mailu. Zgłoszenia już poszły.

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@M__A__C__I__E__K Czas był do końca stycznia, powiadomienia o wysłaniu raportów poszły na maila. Jak nie dostałeś, to  może się nie łapiesz. Albo sprawdź folder ze spamem 😎

oznacz moderatorów
M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca#

A jaki tytuł miał ten mail może pamiętasz , chyba nie dostałem , choć mogłem przegapić 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Przekazaliśmy raport z Twoimi danymi DAC7

oznacz moderatorów
M__A__C__I__E__K
#9 Pomysłodawca#

O to faktycznie dostałem, bo miałem 41 transakcji w 2023r 😱😱 tylko nie rozumiem tego bo są jakieś kategorii Q1 Q2 Q3 Q4 to co one oznaczają ? Ale nie przekroczyłem 2tys , ciekawe czy będą wzywać ?

oznacz moderatorów
january25101984
#8 Zapaleniec#

Q to jest kwartal, rok podzielony na 4 kwartały 

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

jest takie przysłowie staropolskie o  tym że     "a  ...... ich pies i małe pieski:-)"

oznacz moderatorów
DiKey91
#10 Popularyzator#

Sztuczną inteligencję zatrudnią.

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

Też możesz zatrudnić  CHATA GP to ci podważy te raporciki;-) i ich umocowanie prawne.

LUDZIE CZY WY NIE ROZUMIECIE ZE OKAZJONALNA SPRZEDAŻ I SPRZEDAŻ RZECZY KTÓRYCH SIĘ JEST WŁASCICIELEM POWYŻEJ ROKU JEST ZWOLNIONA Z PODATKU?

KWOTA TEZ JEST WOLNA OD PODATKU.

JAK ONI CI UDOWODNIA TO ? MIAŁES KOLEKCJE I JA SPRZEDAŁES PROST NIE?

oznacz moderatorów
DiKey91
#10 Popularyzator#

Akurat znajomy kupił drogi telefon za 5k+... Nie spodobał mu się kompletnie i sprzedał go po dwóch tygodniach.  Powinien był zapłacić podatek?

oznacz moderatorów
niuti
#8 Zapaleniec#

Jak sprzedał z zyskiem to generalnie tak bo powinien płacić podatki 😄 a wiadomo jak jest, Jeśli to jego jedna transakcja (mniej niż 2k euro i mniej niż 30 transakcji) to na 99% może spać spokojnie imo. 

oznacz moderatorów
niuti
#8 Zapaleniec#

Nie roku a pół licząc od ostatniego dnia mca. Jaka kwota wolna od podatku? Jesteś studentem czy nie zarabiasz gdzie indziej? To może. Normalnie kwotę wolną już masz uwzględnianą w wypłacie. Zależy  czy ktoś pracuje czy nie. Natomaist fakt jest faktem że ten raport to dno i metr mułu i to tłumaczenie się, że wątpliwości ze skarbówką.......hahaha. Skarbówka powie płać a ty będziesz musiał udowodnić, że nie jesteś wielbłądem. Także wszyscy rączki czyste tylko ty szaraku na kolankach. 

oznacz moderatorów