Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."
Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?
dane wysłane na pałę. W moim przypadku wszystkie zwroty robione przez allegro finanse ale żaden nie pomniejszył wartości transakcji. W odpowiedzi na zgłoszenie błędu otrzymuje się od pseudo konsultanta
" Dodatkowo, jeśli uważa Pan, że zaraportowaliśmy błędne dane, powinien Pan wyjaśnić kwestię rozbieżności danych z wyłącznie z KAS.
Raporty korygujące będziemy wysyłać na wezwanie KAS. Jeśli pojawią się rozbieżności i wątpliwości co do przekazanych danych DAC7, powinien Pan wyjaśnić je samodzielnie."
czyli nic jak tylko czekać na wezwanie...
masz allegro pay?
kontaktowałeś/aś się z nimi w tej sprawie ? co na to ? 2 konsultantów napisało mi że wykluczają zwroty z wartości transakcji.
za który rok wysyła alegro dane ? 2023 czy 2024 ?
za obydwa....ale są z błędami 😉 🙂 i prawo nie działa wstecz, US może ich obśmiać takimi suchymi danymi:-) za kwartał tyle...i jest jeszcze kwota wolna od podatku;-)mi się ich raport podoba bo nie jest rzeczowy gorzej jak US każe się tłumaczyć;-)
A i u mnie zgłosili po numerze konta bez PESEL;-) ciekawe czy US ma taką władzę żeby sobie to sprawdzić...:-) wszystko na odp. zrobione;-)
Oni zgłosili tylu ludzi, ze urząd chyba musiał by zatrudnienie 3-krotnie zwiększyć, zeby wszystkim kazać sie tłumaczyć...
Gdzie znajdę jakieś informacje że zostałem zgłoszony ? Albo do kiedy mają czas na to ?
Na mailu. Zgłoszenia już poszły.
@M__A__C__I__E__K Czas był do końca stycznia, powiadomienia o wysłaniu raportów poszły na maila. Jak nie dostałeś, to może się nie łapiesz. Albo sprawdź folder ze spamem 😎
A jaki tytuł miał ten mail może pamiętasz , chyba nie dostałem , choć mogłem przegapić
Przekazaliśmy raport z Twoimi danymi DAC7
O to faktycznie dostałem, bo miałem 41 transakcji w 2023r 😱😱 tylko nie rozumiem tego bo są jakieś kategorii Q1 Q2 Q3 Q4 to co one oznaczają ? Ale nie przekroczyłem 2tys , ciekawe czy będą wzywać ?
Q to jest kwartal, rok podzielony na 4 kwartały
jest takie przysłowie staropolskie o tym że "a ...... ich pies i małe pieski:-)"
Sztuczną inteligencję zatrudnią.
Też możesz zatrudnić CHATA GP to ci podważy te raporciki;-) i ich umocowanie prawne.
LUDZIE CZY WY NIE ROZUMIECIE ZE OKAZJONALNA SPRZEDAŻ I SPRZEDAŻ RZECZY KTÓRYCH SIĘ JEST WŁASCICIELEM POWYŻEJ ROKU JEST ZWOLNIONA Z PODATKU?
KWOTA TEZ JEST WOLNA OD PODATKU.
JAK ONI CI UDOWODNIA TO ? MIAŁES KOLEKCJE I JA SPRZEDAŁES PROST NIE?
Akurat znajomy kupił drogi telefon za 5k+... Nie spodobał mu się kompletnie i sprzedał go po dwóch tygodniach. Powinien był zapłacić podatek?
Jak sprzedał z zyskiem to generalnie tak bo powinien płacić podatki 😄 a wiadomo jak jest, Jeśli to jego jedna transakcja (mniej niż 2k euro i mniej niż 30 transakcji) to na 99% może spać spokojnie imo.
Nie roku a pół licząc od ostatniego dnia mca. Jaka kwota wolna od podatku? Jesteś studentem czy nie zarabiasz gdzie indziej? To może. Normalnie kwotę wolną już masz uwzględnianą w wypłacie. Zależy czy ktoś pracuje czy nie. Natomaist fakt jest faktem że ten raport to dno i metr mułu i to tłumaczenie się, że wątpliwości ze skarbówką.......hahaha. Skarbówka powie płać a ty będziesz musiał udowodnić, że nie jesteś wielbłądem. Także wszyscy rączki czyste tylko ty szaraku na kolankach.