anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wróba wyłudzenia dodatkowych akcesoriów przez kupującego

MKV
#7 Wielbiciel

Wystawiłem na sprzedaż na Allegro Lokalnie używanego pół roku smartwatcha. Na 12 zdjęciach był widoczny tylko zegarek z paskiem oraz pudełko a w tytule nazwa smartwatcha. Kupujący oburzony jest że w pudełku nie było również ładowarki o której nie było ani  słowa w opisie ani na zdjęciach bo założył, że  jest w pudełku (o nc nie pytał przed zakupem). Teraz otworzył spór Allegro i próbuje ode wyłudzić pieniądze na kupno nowej ładowarki do niego lub ja ją mam mu kupić i dosłać twierdząc, że w fabrycznie nowym zestawie w sklepie ładowarka jest przecież dołączana a ja w opisie nie napisałem, że jej nie dołączam (a nigdzie nie pisałem żebym sprzedawał cały zestaw jak ze sklepu).
Nigdzie w opisie ani na zdjęciach nie sugerowałem, że sprzedaję również ładowarkę (której po prostu nie mam - zgubiłem). Zegarek też był wyraźnie tańszy niż inne oferty na Allegro, które zawierały ładowarkę - była ona wtedy jednak zarówno na zdjęciach jak i podana w opisie.
Kupujący otworzył spór i Allegro potwierdziło, że nie dopełnił obowiązku dokładnego czytania oferty. Mimo iż absolutnie nie poczuwam się do winy to zaproponowałem kupującemu zwrot zegarka na mój koszt i zwrot pieniędzy. Ten jednak upiera się, że nie chce go zwracać (w końcu był tańszy od innych ofert) i mam mu zapłacić za nową absurdalnie drogą ładowarkę lub kupić nową ładowarkę na swój koszt i dosłać mu również na swój koszt (która powtarzam nie była elementem sprzedaży i nie było jej na żadnym z 12 zdjęć w ofercie).

Wniosek: 105961-1770386438
Do zamówienia: 13abaad8-bbcd-4250-9228-5238e1e5bb98

@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@MKV jeżeli uważasz, że otrzymany przez klienta towar był w takim stanie jakim był przedstawiony w ofercie, możesz odrzucić reklamację klienta. Istotnym jest abyś przesłał decyzję reklamacyjną terminowo (w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji przez klienta). 
Czytałam Twoją dyskusję i widzę, że zaproponowałeś zwrot pieniędzy po odesłaniu towaru przez kupującego. W przypadku, kiedy klient składa reklamację nie jest to najlepsze rozwiązanie, taki wpis może świadczyć o tym, że reklamację uznajesz, a jak rozumiem ty zgadzasz się na odstąpienie klienta od zakupu. To dwa różne prawa. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

MKV
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT odrzuciłem, ale Allegro już mnie straszy, że odda mu pieniądze (za całość i to bez odsyłania produktu??? za kupno nowej ładowarki w cenie okł 15% zegarka który kupił???) z programu ochrony kupujących i mnie obciąży tego kosztami... to chyba jakiś żart! Jeszcze Allegro twierdzi, że mój opis wprowadza kupującego w błąd - niby czym????

"Kupujący zareklamował "Huawei Watch GT5 niebieski" 04.02.2026r. i oczekuje dosłania ładowarki bądź częściowego zwrotu pieniędzy. MKV, proszę odnieść się do niezgodności wskazanej przez kupującego i niezwłocznie wydać jednoznaczną oraz uargumentowaną decyzję reklamacyjną. Proszę zadbać o opis oferty i jego rzetelność, gdyż nie może on wprowadzać kupującego w błąd. dewjanmarcin, proszę również pamiętać o obowiązku rzetelnego zapoznania się z opisem produktu i jego parametrami przed zakupem."

"dewjanmarcin złożył wniosek o zwrot pieniędzy z Allegro Ochrona Kupujących do tego zamówienia. Wkrótce go rozpatrzymy.

Prosimy Sprzedającego o ostateczne stanowisko w sprawie, którą zgłosił Kupujący.

MKV, jeżeli nie dostarczyłeś towaru lub nie rozpatrzyłeś reklamacji Kupującego to kwotę zaakceptowanego wniosku doliczymy do Twoich rozliczeń z Allegro."

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@MKV To jest automatyczna wiadomość dla kupującego oraz Ciebie sprzedającego. Odpowiedz na nią dokładnie, tak samo jak w dyskusji " że ładowarka nie była elementem sprzedaży i nie była wymieniona, jako część zestawu"

Prawdopodobnie kupujący uzyska rekompensatę od AOK, ale beż obciążenia Ciebie, jeżęli tak się stanie, odwołaj się od tej decyzji

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @MKV. Na ten moment nie mamy podstaw do pozytywnego rozpatrzenia wniosku kupującego, ponieważ jesteście w trakcie ustaleń związanych z ewentualnym odesłaniem towaru do Ciebie. 

O dalszych krokach i decyzji do wniosku Allegro Ochrona Kupujących będziemy informować Cię na bieżąco w toku Dyskusji.

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów