anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka n DZIŚ mimo wyłączenia DOSTAWY SZYBSZEJ NIŻ MOJA DEKLARACJA i Ustawienia godzin granicznych

GaleriaAV
#12 Orędownik

Jak w temacie, dlaczego tak jest? 

Dostawy szybsze niż moja deklaracja mam wyłączone - pilnuję to. Żeby mi allegro nie "kazało" przed północą wzywać kuriera.. Godziny graniczne kurierów : 7 rano,   a dziś już jest po 10 i  nadal mam Przewidywaną dostawę JUTRO (czyli wysyłka dziś)  jeśli ustawiam 1 dniową. Zawsze mam 1dniową by nadać nazajutrz i to działa - dziś cały czas jest Dostawa na jutro .. coś te algorytmy żyją swoim życiem bo czasem tak jest a czasem nie jest..

Zaraz jakiś Demiurg powie że przy wysyłce 1 dzień, pokazują się na podstawie ostatnich wysyłek, i raz musiałam wysłać później paczkę ( ale wyłączam DOSTAWY SZYBSZE NIŻ MOJA DEKLARACJA) - no i zawsze wysyłam te kupione do 9, czasem kilka min. po i o wpół do 10 już mam spokój a DZIS jakoś nie, więc co - wybiórczo?? 

Ile bym w tym nie siedziała i czytała złotych rad to od czasu do czasu po prostu nie działa coś jak powinno i człowiek głupi ..  

Zrzut ekranu 2026-03-26 100556.pngZrzut ekranu 2026-03-26 100541.png

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wyłączenie tych dostaw działa tylko jeśli czas wysyłki jest co najmniej 2 dni. Pisze tam to... A tak to niestety trzeba się z tym męczyć.

GaleriaAV
#12 Orędownik

No to nawet nie biorę tego pod uwagę.. ale ostatnie kupna ( ostatnie kilka dni) realizowane tego samego dnia - były kupione do max 9 z minutami wiec na podstawie wczesniejszych juz powinno przeskoczyc i zawsze tak sie dzieje ( z doświadczenia mówię) - a tu nie. Mam wrażenie że gmerają znowu .. 

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@GaleriaAV zdecydowanie coś jest nie tak z przewidywaną dostawą. Wszystkie paczki nadaję maksymalnie do godz. 10 - jest po godzinie 11:00 a na moich aukcjach widnieje przewidywan czas "jutro", a nie nadaję żadnych paczek po tej godzinie (może jakieś pojedyncze przypadki na kilkaset zamówień). 

Najlepsze jest to że bazując na moim kodzie pocztowym to już jest po godzinie granicznej dla dostaw Allegro One

oznacz moderatorów

GaleriaAV
#12 Orędownik

U mnie dopiero teraz  przeskoczyło na dostawę w sobotę, ale też nie wysyłałam ostatnio zakupów dokonanych po 9 tego samego dnia - od dawna i dosłownie po 9.. mi zawsze przeskakiwało. Informatycy najgorszego sortu pracują dla allegro mam wrażenie, albo za mało im płacą. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Oj dokładnie widziałam lepsze projekty dosłownie robione przez dzieciaki z technikum informatycznego za parę stówek. Nawet mój syn teraz robi dla firmy zajmującej sie wywozem śmieci, a jest dopiero w drugiej klasie. I już działa lepiej niż to co widać po każdym "ulepszeniu". 

actp-sklep
#11 Animator

GaleriaAV  Też odnoszę wrażenie, że w tym tygodniu jest wyjątkowy dramat. Jest godz.11:15, a u mnie nadal "dostawa jutro". Godziny graniczne mam na 02:00, tylko inpost na 6:00 (bo to mogę nadać do godz.16). Nie mam tylu zamówień, by te godziny pokazały się klientom więc walczę z wiatrakami. Masakra!!!

Mam szczerze dosyć "algorytmu", który robi co chce. Sprzedawcy są naprawdę mądrymi ludźmi! Ustawiam godzinę, do której mogę wysłać zamówienie tego samego dnia to... (uwaga! eureka!) wystarczy pokazać moją godzinę przy moich ofertach! Wyślę jakimś cudem szybciej (bo np klient zadzwoni i poprosi) to super, ale jeśli nie to nie- klient poczeka i dostanie paczkę pojutrze. Rozwiązanie jest proste jak drut, ale allegro chyba uwielbia tym tematem generować ruch na forum. 

Po co w takim razie to jest możliwość ustawienia wysyłki na "natychmiast" lub "1 dzień".

I na pewno nie wysyłam tego samego dnia zamówień z godz.11, więc bajki o algorytmie i moich poprzednich wysyłkach to po prostu cios poniżej pasa.

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@actp-sklep "natychmiast" jest dla ofert, gdy sprzedajesz np. produkty cyfrowe z automatyczną natychmiastową wysyłką na maila. 

oznacz moderatorów

actp-sklep
#11 Animator

kovek  A... ok, dzięki za info. 
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

Zaraz 12 a u mnie nadal na aukcjach pokazane że dostawa będzie jutro 😄 Ciekawe jak skoro kurier już poodbierał paczki z automatów Allegro i nie zawita ponownie + jest 2 godziny po godzinie granicznej dla dostaw AllegroOne

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  wyjaśnicie co się dzieje?
2026-03-26 11_44_06-Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handl.png2026-03-26 11_41_49-e.png

2026-03-26 11_41_17-Zamówienia _ Allegro Sales Center — Mozilla Firefox.png

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @kovek, podaj proszę przykładowe oferty w których taka sytuacja ma miejsce. Zweryfikuję to 🙂

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@matt_rose po 12 przewidywana dostawa już się zaktualizowała dla wszystkich aukcji, ale i tak coś jest nie tak. Zauważyłem to tydzień temu, gdy zamówienie 4d68dcd0-2444-11f1-8e90-db59d2bba97d z godz 11:06 miało przewidywaną dostawę na jutro - zauważyłem to dopiero przy drukowaniu etykiety następnego dnia i byłem zdziwiony dlaczego algorytm zadziałał w ten sposób. 

W tej sprawie już napisałem zgłoszenie nr 60236326, nie wiem czy jest sens dublować sprawę tutaj

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dziękuje @kovek@GaleriaAV@actp-sklep, przekazałem sprawę do dedykowanego działu. Dodałem również numer zgłoszenia 60236326 do tej sprawy. Wrócimy do tego wątku, gdy otrzymamy odpowiedź.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

actp-sklep
#11 Animator

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

U mnie taka sama sytuacja jak u kovek  Czy algorytm się zaciął?

Jest 12:16, a wszystkie metody dostawy pokazuje na jutro. Do tej pory przeskakiwało max ok godz.10.

oznacz moderatorów

nortimj
#11 Animator

U wszystkich jest taka sama sytuacja. Temat pojawia się 500x miesięcznie na forum i cały czas jest tak samo. Komuś bardzo zależy na tym żeby wszystkie strony transakcji chodziły wkurzone. Widocznie to przynosi allegro pieniądz i tak ma być.
Jestem w 100% przekonany że nikt z tym nic nie zrobi i tyle.
Obecnie sytuacja wygląda tak że między wysyłką 1 dzień a wysyłką 2 dni jest dwa dni odstępu a nie jeden. Logika allegro, którą tylko oni pojmują.
Przykład:
Jest pn., południe.
- ustawiasz wysyłka 1 dzień to allegro informuje klienta "dostawa jutro" czyli wtorek i każe ci wysłać paczkę w tym samym dniu do 23:59
- ustawiasz wysyłka 2 dni to allegro informuje klienta "dostawa czwartek"  
środę wcięło i od miesięcy nikt nie widzi w tym problemu.
Boję się myśleć co by było gdybym ustawił  "natychmiast". Klient by by chyba zobaczył że dostanie paczkę dzisiaj.

oznacz moderatorów

GaleriaAV
#12 Orędownik

Też to zauważyłam, pisałam już kiedyś ale bez echa jakoś właśnie ..  nawet dziś tak było przy dwudniowej, skoro 1dniowa obiecało paczkę na jutro to logika że 2dniowa wys daje odbiór w nastepny dzien roboczy (w tym przyp poniedz. ) a pokazało mi na wtorek.. jakbym włączyła dostawy szybsze niż deklaracja - znowu pokazało na jutro. i taka oto gimnastyka. Nie wiem nie rozumiem .. 

oznacz moderatorów