@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Jest 23/01/2026. Paczka nadana 12/01/2026 i status "w drodze". Reklamacja 23051/2026 do Allegro odrzucona bo paczka AD01N07O18 jest "w drodze", serwis DHL informuje, że przesyłka numer 30083242793 jest obsługiwana przez serwis Allegro i oni reklamacji nie przyjmą - należy zgłosić się do Allegro. Proszę o informację jak rozwiązać tą sytuację, bo rozumiem, że jeśli klient w dyskusji poprosi o pomoc Allegro, potem zawnioskuje o zwrot z programu ochrony kupujących to moje konto w serwisie do sprzedaży zostanie zablokowane. Sytuacja jest kuriozalna, ponieważ wywiązałam się z obowiązku wysyłki, przewoźnik zgubił paczkę a poszkodowana będę ja, bez towaru, po zwrocie pieniędzy klientowi i z zablokowanym kontem.
Cześć @autowanda, widzę, że skontaktowałaś się z nami w tej sprawie w zgłoszeniu o numerze 58553923. Nasz konsultant weryfikuje status przesyłki i wkrótce wróci do Twojego zgłoszenia.
klient żąda natychmiastowego zwrotu pieniędzy, co w przypadku jeśli po zwrocie paczka do niego jednak dotrze?
Paczka w przypadku odnalezienia zostanie zwrócona do nadawcy, @autowanda.
Widzę również, że nasz konsultant odpowiedział w Twoim zgłoszeniu 58553923.
Allegro DHL i Allegro Delivery Kurier DHL to dwie różne firmy kurierskie. DHL eCommerce nie przyjmie ci reklamacji, bo nie jest ich przesyłka.
Reklamację na przesyłki Allegro Delivery składasz do Allegro (to Allegro jest tu przewoźnikiem) za pośrednictwem WzA lub stronę https://allegro.pl/pomoc/last-mile/zloz-reklamacje
Jeżeli chodzi o termin zgłoszenia reklamacji m, to za zaginioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w ciągu 30 dni od daty nadania. Reklamację można składać nie wcześniej niż po upływie tego terminu (wynika z tego przepisów prawa, a nie regulaminu). Reklamację zgłoszone przed upływem tego terminu traktuje się jako zgłosze w pierwszym dniu po upływie 30-dniowego terminu liczonego od dnia nadania.
Wyjątek to oficjalnie uznanie przesyłki za zaginioną przed upływem tego terminu przez przewoźnika. Wtedy do reklamacji dołączasz pismo o uznaniu przesyłki za zaginioną.
Natomiast możesz zgłosić reklamację z tytułu opóźnienia w doręczeniu przesyłki. Gwarantowany termin doręczenia w Allegro Delivery wynosi do 3 dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej.