anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pełnej kwoty z programu ochrony kupujących a brak zwrotu towaru przez kupującego.

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

Witam. Z mojej winy nie dopilnowałem dyskusji z kupującym. Domagał się zwrotu części kwoty. Allegro zwróciło mu jednak pełną kwotę jednocześnie kupujący zatrzymał sobie towar. 

Sytuacja, w której kupujący otrzymał zwrot pieniędzy z programu ochrony kupujących (np. Allegro Protect/POK), a nie odesłał towaru, jest traktowana jako bezpodstawne wzbogacenie się kupującego. Sprzedawca ma prawo do odzyskania towaru lub pieniędzy.

I tu pytanie dlaczego kupujący otrzymał pełny zwrot pomimo ze reklamacja była na część kwoty i dlaczego otrzymał zwrot pomimo iż nie odesłał towaru. Allegro tym samym przyczyniło się do wzbogacenia kupującego.

Sprawa dotyczy aukcji 

Gigabyte+i7 2600K+16GB ram+duże chłodzenie
(ce498b57-04ff-47c1-b36e-8bf050ee664f)

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Arek-A16 allegro obciążyło Ci kwota wypłacona z AOK?

Czy to była reklamacja? 

oznacz moderatorów

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

To byla reklamacja. Kupujacy domagal sie zwrotu czesci sumy. Allegro zwrocilo całość i obciążyło mnie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Arek-A16  "Sytuacja, w której kupujący otrzymał zwrot pieniędzy z programu ochrony kupujących (np. Allegro Protect/POK), a nie odesłał towaru, jest traktowana jako bezpodstawne wzbogacenie się kupującego. Sprzedawca ma prawo do odzyskania towaru lub pieniędzy." 

A skąd takie informacje że sprzedawca ma prawo do odzyskania towaru ?

Bo moim zdaniem: 

1) zawarto umowe kupna - towar jest własnością kupującego

2) umowy kupna nie rozwiązano w zaden sposób

3) allegro wypłaciło rekompensate co nadal nie zmienia praw własności produktu

4) zakładając że rekompensata wynosiła 100% to ewentualnego zwrotu produktu może sie domagać allegro a nie sprzedający

5) jeśłi allegro nie obciążyło sprzedajacego - to nie ma on zupełnie żadnych podstaw do roszczeń

6) jełsi allegro obciązyło sprzedającego kosztem rekompensaty to nadal nie ma on praw do roszczeń wobec klienta. Może mieć jedynie roszczenia wobec allegro o nieuzasadnione obciążenie

To wszystko

NIgdzie tutaj nie widze możliwośc aby kupujący miał zwracać towar sprzedającemu.

oznacz moderatorów

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

Allegro obciążyło mnie a użyty cytat jest ze strony UOKiK. Kupujacy domagal sie części kwoty a allegro zwrocilo calosc i obciążyło całością mnie. Allegro nie jest ponad prawem. Reklamacja dotyczyla części kwoty a nie całości. 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Arek-A16  to może należało ją rozpatrzeć terminowo i nie dawać allegro podstaw do mieszania sie?

Natomiast ja nie zgadzam sie ze stanowiskiem zawartym w tym cytacie. Moim zdaniem kupujący skutecznie nabył produkt a nie zadziało sie zupełnie nic co by rozwiązało umowe kupna i przenosiło prawa własności. 

Jako sprzedawca teraz roszczenie możesz mieć wobec allegro które to Cie obciązyło wypłatą rekompensaty na którą zupełnie nie miałeś wpływu. Decyzja o wypłacie była jednostronna decyzją allegro i w tej sytuacji koszty tej decyzji nie powinny być w żaden sposób przenoszone na sprzedającego.

Dlatego w przypadku kiedy sprzedawca dopłeni formalności - allegro z reguły nie obciąża wypłatami z AOK. W Twoim przypadku doszło do niedopełnienia formalności zwiazanych z reklamacją a regulamin zaakceptowałeś wiec sprawa obciązenie nie jest tak jednoznaczna.

oznacz moderatorów

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

Oczywiście ze tutaj ja zawiniłem nie dotrzymujac terminu ale zgodnie z prawem roszczenie kupujacego zostało uznane po upływie 14 dni ma kwote jego roszzcenia. Faktycznie tutaj dziwna decyzja allegro taka ponad prawem. Czekam na odpowiedź z uzasadnieniem prawnym od allegro i skieruje sprawę do UOKiKu do rozpatrzenia. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegrowa sprawiedliwość. Ja wsłaśnie dostałam nawet nie 1/3 zwrotu z projecta. Za popsutą 2-u osobową kanapę. Na której spała tylko jedna osoba. Sklep wymyślił nieprawidłowe użytkowanie. Co by Wam do głowy nie przyszło to akurat nie było na niej, a nawet gdyby to dwuosobowa powinna utrzymać...

A project zwrócił 1/3. Zgaduję, że na naprawę. Tylko co mi po kanapie, na której zwykłe spanie jest nieprawidłowym użytkowaniem??? Naprawiać bez sensu, skoro jest taka słaba. Na nową za mało. 

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Arek-A16 To nie jest bezpodstawne wzbogacenie się kupującego. Allegro Ochrona Kupujących jest programem, który pomaga kupującym w sytuacjach problemowych. Nawet jeśli kupujący otrzymał wpłatę, nie oznacza to, że musi odesłać produkt. (ponieważ to nie ty zwróciłeś pieniądze, tylko Allegro) Skonsultuję to jeszcze i wrócę z odpowiedzią. 

Allegro wypłaciło pieniądze, ale to nie my jesteśmy stroną transakcji. Z Twojej strony nie było zwrotu pieniędzy, ani wypowiedzi w dyskusji. 

Jeśli chcesz więcej szczegółów tej sytuacji poczekaj proszę na odpowiedź naszych doradców w zgłoszeniu 59457593. 

[AKTUALIZACJA 3.03.2026] W tej sprawie rzeczywiście było sporo zamieszania. Przepraszam za nieporozumienie. Zweryfikuję sprawę ponownie i wrócę z odpowiedzią. 

[AKTUALIZACJA] Potwierdzam, że zgodnie z naszym regulaminem (oraz tym co napisał doradca w dyskusji) jeśli nie było reakcji z Twojej strony i kupujący otrzymał zwrot pieniędzy, to powinien On zwrócić produkt do Ciebie. 

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

Ze wszystkim sie zgodzę poza jednym. Kupujacy dokladnie ustalił wysokosc roszczenia bo część towaru jest sprawna. Minelo 14 dni i te pieniądze mu sie należały. Jednak allegro zwrocilo mu pełną kwotę za zakup a nie tą ktorej sie domagal i swoja jednostronną decyzją obarczylo mnie. Czekam właśnie na uzasadnienie bo takiej kary finasowej nie ma w regulaminie. Zgodnie z prawem konsumenckim kulujacemu nalezala sie kwota roszczenia. Allegro che dawac dodatkowe prezenty no to już nie moim kosztem. 

oznacz moderatorów

Client:74250890
#12 Orędownik

@N_Nitka28  Hej. Bardzo mi przykro, ale jest to błędna informacja, ale już ją prostuje.

Z tego co widzę, to sprzedawca informuje, że został obciążony z AOK, więc zgodnie z regulaminem AOK ( tak, jest o tym zapis w regulaminie), jeżeli tylko sprzedawca zostanie obciążony, to płaci za to ze swoich. Kupujący ma obowiązek zwrócić mu wtedy ten towar zgodnie z punktem regulaminu odnośnie AOK. Jeżeli będzie potrzeba, to dołączę pkt. regulaminu. 

Przy braku obciążenia towar powinien być u kupującego. Jeżeli jest u sprzedawcy, to powinien go dosłać do kupującego. 

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

@Client:74250890  napisał(a):

Kupujący ma obowiązek zwrócić mu wtedy ten towar zgodnie z punktem regulaminu odnośnie AOK. Jeżeli będzie potrzeba, to dołączę pkt. regulaminu. 

Cześć, @Client:74250890. Oczywiście, że jest taka potrzeba. Dołącz, proszę, ten punkt z regulaminu.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik

Screenshot_20260227_062501_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

Sprzedającemu jest naliczana zwykle całość, więc spełnia roszczenie kupującego. Jak jest roszczenie - Zwrot wpłaty przy reklamacji niezgodności towaru z umową (odstąpienie reklamacyjne), to przecież towar nie zostaje po zwrocie wpłaty do kupującego. Jedynie w przypadku wymiany, naprawy.

Serwis Allegro w takich sprawach ma stanowisko, że towar powinien wrócić do sprzedawcy. 

oznacz moderatorów

Pupil_Admina
#8 Zapaleniec

@Client:74250890 Przytoczone przez Ciebie zapisy regulaminu nie mówią niczego na temat obowiązków kupującego. Tam jest mowa o obowiązkach sprzedającego.

@Client:74250890  napisał(a):

Sprzedającemu jest naliczana zwykle całość, więc spełnia roszczenie kupującego.

Nic bardziej błędnego - Allegro nalicza sprzedającemu kwotę odpowiadającą odszkodowaniu wypłaconemu kupującemu z AOK właśnie dlatego, że sprzedający nie spełnił roszczeń kupującego.

oznacz moderatorów

#12 Orędownik

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   Hej. Jakbyście mogły to skonsultować i potwierdzić, co napisałem. Dzięki 🙂 

oznacz moderatorów

#12 Orędownik

No i dzięki za potwierdzenie 🙂 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Arek-A16 ogólnie to jest problem prawny, nie wiadomo co za co i po co 🙂 ale możesz poinformować US że kupujący dostał kasę ( i nie jest do odszkodowanie bo to nie ubezpieczenie ) a nie odprowadził podatku 😄

A zgodnie z regulaminem zgodziłeś się że jak olejesz dyskusje itp. allegro wypłaci kasę i Cię obciąży 😄

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

No tak jestem tego świadomy tylko kupujący jasno określił kwote jakiej oczekiwał do zwrotu a allegro robi sobie samowolke i zwraca całość. Czekam co odpiszą i idę z tym do rzecznika praw. Myslalem ze bede musial walczyc przez UOKiK ale jako osoba prywatna na szczęście mam latwiejsza droge. Kwota mala ale nie odpuszczę bo i poco. 

oznacz moderatorów

Arek-A16
#9 Pomysłodawca

No i proszę. Miałem jednak racje od samego początku. Mam stanowisko allegro i po zwrocie pełnej kwoty kupujący ma obowiązek odesłać towar inaczej podlega pod artykuł 405kc. Na razie dostał info od serwisu i zobaczymy co zrobi. Jestem pewny ze obsługa allegro wie ze nie powinna zgodnie z prawem zwracać pełnej kwoty tylko kwotę roszczenia i stąd taka nagła pobudka. Jeżeli się nie odezwie mam możliwość odwołania od decyzji z programu ochrony kupujących i na pewno z tego skorzystam i będę się domagał żeby kupujący dostał tylko kwotę z roszczenia która mu się należy. To tak dla potomnych bo pewnie takich problemów sprzedający maja dużo a jak widzicie obsługa tutaj raczej wiedze ma skromna. Pani moderator albo nie ma pojęcia albo celowo zbija z tropu. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

skoro sprzedawca nie odpowiedział na reklamację to ją uznał,

dlaczego allegro się wtrąca w przebieg reklamacji?

A zgodnie z regulaminem zgodziłeś się że jak olejesz dyskusje itp. allegro wypłaci kasę i Cię obciąży

i jak to się ma do polskiego prawa?

@Arek-A16 pisz do allegro w tej sprawie

tutaj kupujący mataczy, bo zgłosił do pok pełną wartość towaru, a nie ułamek kwoty

oznacz moderatorów